Bindžovanje strndžovanja

0
195
Foto: pixabay.com

Mnogo pre 2013. (kad je Netflix počeo da sve epizode jedne serije ili sezone serije postavlja istovremeno, što omogućava gledanje u kontinuitetu) manijačila sam gledajući La femme Nikita na CD. Od mog prodavca iz Kneza imala sam celu seriju, prvu, svih 7 sezona. Noćima sam gledala kako se nežno vole onako surovi ljudi. U tim godinama navijala sam za Nikitu. Danas mi je Medlin mnogo bliža. A i volim orhideje.

Pre neko veče upitah šta tačno znači reč bindžovanje. Dobih odgovor, verovatno aludirajući na moje godine, da je to kad hoćeš da odgledaš sve epizode Boljeg života odjednom.
Ja ne moram da gledam Bolji život, ja sam to živela. A što se Senki tiče dosta poigravanja sa istorijom, okultnim, iluzije, krv, seks i droga. Čudni preokreti, jednom rečju mnogo podseća na onaj bizarni običaj strndžanja.

Bindžovanje
Od engleske reči binge – napiti se, utopiti se u alkoholu
Reč je iz dijalekta engleskog jezika; potiče iz sredine 19.veka
U široj upotrebi je posle I svetskog rata kada je dobila značenje – intenzivno konzumiranje jela i pića. U savremenom značenju maratonskog gledanja Tv serija se koristi od 2013 godine.

Strndžanje Inicijacija mladih u čulni svet. Bizarni vlaški obicaj uvodjenja mladih u svet odraslih. Homoljski bal pod maskama. Ili što bi stari rekli: to ti je ono kad svako svakog podovati. Danas mnogi čuvaju običaj, ne znajući za reč. Naročito učesnici rijalitija. Tako oni ispadoše tradicionalisti: bindžuju strndžovanje!

Slađana Belko
Izvor: Konkretno.co.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime