Bio sam magarac – pa šta?! Sada sam predsednik i „princ na belom konju“

1
477

„Samo se magarac ne menja, ali ja sam živi primer da je to, ipak, moguće. Bio sam magarac skoro dve decenije svojevoljno, a ne zato što sam, kako naš narod kaže, spao s konja na magarca. Međutim, jakom voljom, uspeo sam da se popnem na konja i da za mnoge postanem princ na belom konju, a sada i vitez bez mane i straha. To može samo onaj magarac koji je spreman da neprestano radi na sebi, ko ima san i stremi njegovom ostvarenju i, naravno, onaj koji sebe neizmerno poštuje i voli, a ja sam takav po prirodi“, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojoj kolumni koju su objavili beogradski provladini mediji.

Vučić navodi da mu nije bilo nimalo lako da dođe do ličnog preobražaja. „Najpre sediš u magarećoj klupi, a zatim magareće godine u politici provodiš sa još većim magarcima od sebe, a i tvrdoglav si kao magarac, što kaže naš narod. Ali, magarci imaju dobru osobinu, a to je upornost, pa ako ste uporni i istrajni kao ja, preobražaj nije nemoguć. A magareći politički život nije uopšte lak, pogotovo kada je vođa vašeg krda ujedno i vaš  politički otac i politički učitelj.

Njakao sam sa njim i za njim jedno te isto i toliko da to, što se kaže, i magarcu jednom dosadi. A kada još shvatite da su vas mladog namagarčili, onda u nekim zrelim godinama naučite kako i vi da namagarčite sve one koji od tebe prave još većeg magarca nego što to jesi. Takođe, naučio sam da kao magarac izdržim bez vode i hrane mnogo duže nego, recimo, konj. I, naravno, pošto sam puno čitao, shvatio sam da ne smem sebi dozvoliti da ispadnem Buridanov magarac i politički uginem“, objasnio je Vučić, a zatim naveo pozitivne posledice koje je njegov lični preobražaj ostavio na društvo u celini.

Da Vas podsetimo:  Među oružjem muze ćute

„Većinu magaraca u krdu u kome sam proveo svoj magareći politički život, spasao sam da načisto ne podivljaju, jer ja odlično znam šta je sve u stanju da učini divlji ili poludivlji magarac. Malo sam ih pripitomio, učinio ih politički korisnim i zadobio njihovo poštovanje kao vođa novog krda, kako to oni doživljavaju. Jer, kad učiniš jednom dobro magarcu, on će to dugo pamtiti, a kad to još učini jedan bivši magarac, onda će vam oni biti večno zahvalni. I moći ćete da ih vodite za sobom koliko god hoćete i kuda god želite. Zato danas ove društvene životinje kao nužna politička bića, kako je to davno primetio Aristotel, vredno oblikuju celu našu zajednicu koja je na njih upućena, kako bi jasno razlikovala dobro i zlo. Oni su snažan zamajac našeg napretka i garancija uspeha našeg društva u budućnosti u koju verujemo. Na tome sam im svima iskreno i beskrajno zahvalan. Živeli!“, napisao je Vučić na kraju svoje kolumne.

(Ovaj tekst je satiričnog karaktera)

Slobodan Durmanović

Izvor: Samo smeh Srbina spasava

1 KOMENTAR

  1. Umotvorina „Bio sam magarac – pa šta?! Sada sam predsednik i „princ na belom konju““ u ovozemaljskim uslovima ne nosi vodu. Magarac od početka do kraja ostaje magarac, jedino menja masu od desetak kilograma do pedesetak, a mozak, karakter i inat mu ostaju isti, nepromenljivi-magareći.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime