Biografije tužilaca – za Tužilaštvo službena tajna, za Skupštinu javni podatak

0
1317

Dok Republičko javno tužilaštvo tvrdi da su biografije tužilaca službena tajna, novinari Insajdera utvrdili su jednostavnom pretragom dostupnih dokumenata, i to na sajtovima državnih institucija, da to nije tačno.

Ilustracija - Službena tajnaNa sajtu Skupštine Srbije objavljuju se biografije u okviru predloga za imenovanje tužilaca, koji Vlada Srbije dostavlja Skupštini na glasanje.

Biografije tužilaca su na ovaj način dostupne svima, što se vidi na sajtu Skupštine, gde su svi predlozi za imenovanje tužilaca potkrepljeni biografijama, a primer je na ovom linku.

U međuvremenu, i Javno tužilaštvo podnelo je tužbu protiv poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića jer je naložio Višem tužilaštvu da dostavi profesionalnu biografiju postupajućeg tužioca u slučaju Hercegovačka.

U izjavi za Insajder Šabić je rekao da se Tužilaštvo poziva na odredbe Zakona o Javnom tužilaštvu u kom se navodi da su biografije postupajućih tužilaca službena tajna.

S obzirom na to da nije jasno zašto bi biografija tužioca bile službena tajna, novinari Insajdera proverili su javno dostupna dokumenta.

Ispostavilo se da biografije koje su prema tumačenju Republičkog tužilaštva službena tajna za Narodnu skupštinu ne predstavljaju nikakvu tajnu, pa ni službenu.

Od 2014. Skupština bira, na predlog Vlade, tužioce i zamenike, a uz predloge se dostavljaju i njihove biografije. Na takav način biografije su dostupne poslanicima Skupštine Srbije, svim građanima putem sajta Narodne skupštine, ali i putem Službenog glasnika. Do 2014. Skupština je birala zamenike javnih tužilaca na predlog Državnog veća tužilaca samo u slučaju kada se prvi put imenuju na tu funkciju. I tada su se dostavljale biografije koje su na isti način bile javni dokument.

Sve ovo može da ukazuje ili na neusklađenost raznih zakona u Srbiji ili na činjenicu da Republičko tužilaštvo pod izgovorom „službena tajna“ ne samo da odbija da dostavi informacije od javnog interesa, već i podnosi tužbu kada, primera radi, poverenik naloži da se takvi podaci dostave javnosti.
Insajder: Biografija tužioca nije, ali lični list tužioca jeste službena tajna

Da Vas podsetimo:  Užasne slike bolnica u Smederevu i Novom Sadu

Istovremeno, u Zakonu o javnom tužilaštvima navodi se da su podaci koje sadrži lični list tužioca i zamenika tužioca službena tajna. Državno veće tužilaca vodi lični list za svakog javnog tužioca, zamenika javnog tužioca i zaposlenog u javnom tužilaštvu.

Lični list tužioca i zamenika javnog tužioca sadrži ime, prezime, ime roditelja, mesto, dan mesec i godinu rođenja, podatke o prebavilaštu, završenom pravnom fakultetu, uspehu na studijama, pripravničkoj praksi, pravosudnom ispitu, kretanju u službi, datumu navršenja radnog veka, ispunjavanju norme, upućivanju na rad u drugo javno tužilaštvo, udaljavanju sa funkcije, disciplinskim merama, prestanku funkcije, objavljenim stručnim ili naučnim radovima, vrednovanju rada, učešću u programima stručnih usavršavanja, znanju stranih jezika i drugim posebnim znanjima, imovinskom stanju, stambenim prilikama i druge podatke u vezi s radom i položajem javnog tužioca i zamenika javnog tužioca.

Sve ovo ukazuje na činjenicu ili da su zakoni u potpunoj suprotnosti i da jednostavno nisu usklađeni ili da je „službena tajna“ izgovor za prikrivanje informacija koje su od javnog značaja. To nije slučaj samo kada je reč o biografijama koje su javno dostupne uz predlog za imenovanje. Ista je situacija i u vezi s imovinom tužilaca. Naime, prema Zakonu o javnim tužilaštvima, podaci o imovini spadaju u službenu tajnu, dok su takvi podaci o tužiocima javno dostupni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime