Birači su morali da nose maske i dezinfikuju ruke prilikom glasanja

1
652
Zlatibor Lončar / Foto: YouTube Screenshot

“Svako ko je izašao na glasanje bio je bezbedniji nego na bilo koje drugo mesto da je otišao, jer su tu morale da se sprovedu sve mere koje su naši epidemiolozi i naši stručnjaci rekli. Znači, to je mesto, sad vama to može da zvuči kako god, ali bezbednije od bilo kog kafića, od bilo kog tržnog centra. Jer ste morali da nosite masku, jer ste morali da dezinfikujete ruke, a vi to ni u kafićima, ni u tržnim centrima, ni u nekim drugim mestima, proslavama, niste radili.” – Ministar zdravlja o epidemiološkim merama na biračkim mestima. (Tanjug, 29. 6. 2020. godine)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, obratio se 29. juna javnosti povodom pogoršane situacije sa virusom korona, i najavio da će u roku od 48 časova biti razmotrena mera o zabrani okupljanja.

Tom prilikom, on je izjavio da su “ljudi koji su izašli na glasanje bili bezbedniji nego u kafićima i tržnim centrima”, jer, kako je istakao, “na biračkim mestima je morala da se nosi maska i da se dezinfikuju ruke”.

Istinitost tvrdnje ministra zdravlja, da su svi građani, odnosno birači, “MORALI” da nose masku i da dezinfikuju ruke prilikom glasanja, proverili smo uvidom u zaključak koji je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 usvojio na sednici održanoj 13. juna 2020. godine.

Naime, ovim zaključkom su usvojene preporuke o merama za suzbijanje i zaštitu od širenja zarazne bolesti COVID -19 na biračkim mestima, o kojima je građane obavestio i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA.

Članovima biračkog odbora je, kada je reč o zaštitnoj opremi, preporučeno da “prilikom interkacije sa biračima TREBA da koriste zaštitne maske za lice koje prekrivaju nos i usta i zaštitne rukavice”, navodi se u dokumentu.

Da Vas podsetimo:  Obezbedili SNS-u vlast na Savskom vencu, pa dobijaju novac na državnim konkursima

Što se tiče higijene ruku, istaknuto je da “kad god je moguće potrebno je prati ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi, ili koristiti dezinfekciona sredstva na bazi 70 odsto alkohola”.

Kada govorimo o biračima, u zaključku se navodi da se “unutar biračkog mesta PREPORUČUJE nošenje maske za lice”, te da će “na biračkom mestu biti obezbeđene maske za birače”.

O dezinfekciji ruku birača, pak, nema preporučenih mera u ovom dokumentu.

Dakle, u zaključku o preporučenim epidemiološkim merama na biračkim mestima, nigde nije istaknuto da je nošenje maski za birače bilo OBAVEZNO. Postojala je samo preporuka o nošenju maski.

S druge strane, mere o dezinfekciji ruku birača u ovom zaključku nisu nigde pomenute.

Zbog toga, izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da su “na biračkim mestima morale da se nose maske i da se dezinfikuju ruke” Istinomer ocenjuje kao – “neistinu”.

Izvor: Istinomer

1 KOMENTAR

 1. „Birači su morali da nose maske i dezinfikuju ruke prilikom glasanja“

  Али, до дана гласања, да би се одазвали на изборе, да их не би
  бојкотовали, власт је дала одрешене руке за масовна окупљања,
  кафиће, кладионице, свадбе, предизборна окупљања, и тако, за
  то време, омогућила да се вирус неконтролисано рашири, а онда
  за то све окривила “недисциплиноване“ и “неразумне“ грађане?!
  И, тако, предизборна кампања СНС-а је била у захвату “првог таласа“
  епидемије, оличено у “Ванредном стању“, а постизборна кампања се
  наставља у захвату “другог таласа“ епидемије, оличена у “Ванредној
  ситуацији“.
  Резултат: избори покрадени, лажирани, здравље грађана и даље
  угрожено, економија, здравство, просвета… – у све већем паду и
  суноврату.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime