Bivši direktor Uneska protiv “Kosova“

0
846

protiv-uneskaBivši generalni direktor Uneska rekao je da dok je bio na toj funkciji, pet puta je osudio NATO vojnu akciju na Kosovu i dodao da agresiju na Kosovo nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvek može ponovo razmatrati.

Bivši generalni direktor Uneska Federiko Major oštro se protivi članstvu tzv. „Kosova“ u tu organizaciju, ističući da je UN hitno neophodna duboka reforma.

Učestvujući na konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj, u Beogradu, posvećenoj globalizaciji, migrantskoj krizi i zahtevu tzv., „Kosova“ za članstvo u Unesko, ugledni španski diplomata rekao je da danas, kada se obeležava 70 godina postojanja UN, neprihvatljivo da o budućnosti sveta odlučuje grupa najmoćnijih zemalja.

Major je istakao da je, dok je bio generalni direktor Uneska, pet puta osudio NATO agresiju na Kosovu i Metohiji i dodao da agresiju na KiM nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvek može ponovo razmatrati.– Za Srbiju, ali i svet, važno je da se kaže da svet ne želi plutokratiju, oligarhijsku vladavinu bogatih zemalja – rekao je Major, generalni direktor UNESKO-a od 1987. do 1999. godine.

Prema njegovim rečima, UN treba reformisati i zalaganjem da se što pre završi sa vladavinom najmoćnijih, a to su – G7, G8, G20. Sve zemlje u Generalnoj skupštini, a njih je 193 – treba da odlučuju o budućnosti sveta.

Na pitanje da li je moguća reforma Svetske organizacije, kada se Unesko, koji se zalaže za obrazovanje i kulturu, u slučaju Kosova i Metohije zloupotrebljava za političke ciljeve, uz kršenje međunarodnog prava, Major je odgovorio potvrdno.– Kao što smatram da je odluka o priznanju Palestine dobra, ima drugih pitanja, koja se ponovo mogu razmatrati – istakao je Major.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili Vidovdan 2021.

Major je istakao da se, kada je bio generalni direktor UNESKO-a, duboko protivio stranoj vojnoj agresiji na Kosovo i Metohiju. Odgovarajući na pitanje kako bi glasao u Unesku o članstvu Kosova, Major je rekao da nije promenio stavi i da bi odbio, bez svake sumnje.

kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime