Bivši načelnik inspekcije u Novom Sadu osuđen po prijavi uzbunjivača

0
3438
Vladimir Balaban osuđen uslovno na zatvor od godinu i po dana sa rokom provere od četiri godine, Fotograf: Aleksandar Cocek, Flickr

Bivši načelnik inspekcijske uprave Novog Sada Vladimir Balaban, koga je pre tri godine uzbunjivač Marija Beretka optužila za umešanost u korupciju, osuđen je uslovno na kaznu zatvora od godinu i po dana sa rokom provere od četiri godine. On je pred sudom priznao krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Nataša Vojnović donela je osuđujuću presudu nakon što je Balaban sa novosadskim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice.

Ovo je prvi put u Srbiji da je sudski ispitana prijava uzbunjivača, da je neko od umešanih u korupciju na koju je uzbunjivač ukazivao osuđen i da je uzbunjivač dobio sudsku zaštitu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

U presudi se navodi da je Balaban kriv što je kao vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove Novog Sada korišćenjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja pribavio korist drugim licima. Utvrđeno je da je u periodu od 13.1.2015. godine do 5.2.2015. godine Vladimir Balaban naložio obustavljanje vođenja upravnih i prekršajnih postupaka u 28 predmeta koje su komunalni inspektori formirali povodom nepropisno parkiranih vozila na javnim i zelenim površinama u Novom Sadu. Prethodno su, kako se navodi u presudi, sačinjavani blanko obrasci službenih beležnika u kojima se navodi da se postupci obustavljaju i tako odnošeni na potpisivanje načelniku Balabanu. Nakon potpisivanja, upisivane su naznake „stopirao načelnik A/A“ i potom su predmeti arhivirani.

Na ove nezakonitosti za koje je osuđen nekadašnji šef novosadske inspekcijske uprave pre tri godine ukazala je uzbunjivač Marija Beretka. Zbog toga se našla na udaru svog šefa, upravo Vladimira Balabana, po čijim rešenjima je nezakonito premeštana na druga radna mesta. Uz pravnu pomoć advokata Pištaljke, Beretka je uspela da ostvari sudsku zaštitu u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača koji je počeo da se primenjuje baš kada je Beretka izvršila uzbunjivanje policiji u Novom Sadu, juna meseca 2015. godine.

Da Vas podsetimo:  Nezabeleženi teror SNS nad opozicijom u Kraljevu, Glišić otvoreno preti

Apelacioni sud u Novom Sadu je u presudi konstatovao da je uzbunjivač Marija Beretka bez stvarnog i objektivnog razloga, a kao odmazdu za izvršeno uzbunjivanje, prebačena na drugo radno mesto. Istom presudom sud je zabranio Gradu Novom Sadu da ponovi štetnu radnju prema Beretki i naložio da joj omogući obavljanje posla nadzornika u oblasti komunalne inspekcije. Zbog povrede časti i ugleda, Grad Novi Sad je isplatio Mariji Beretki 100.000 dinara odštete. Presuda Apelacionog suda od 22.5.2017. godine bila je prva pravosnažna presuda doneta po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

Na meti osuđenog Balabana, pored Marije Beretke, našao se i Zoran Pandurov. On je kao kolega iz iste uprave pomagao Beretki pravnim savetima kako da izvrši uzbunjivanje u vezi sa korupcijom u Upravi za inspekcijske poslove. Nakon što se saznalo da je Marija Beretka uz pomoć i podršku Zorana Pandurova prijavila nezakonite radnje svojih šefova, njih dvoje su premešteni na druga radna mesta koja nisu odgovarala njihovom radnom iskustvu i stručnoj spremi. Poput Beretke, i Zoran Pandurov je dobio sudski spor protiv Grada Novog Sada. Mesec i po dana nakon presude u korist Marije Beretke, isti sud doneo je prvu pravosnažnu presudu za lice povezano sa uzbunjivačem i njom naložio Gradu Novom Sadu da Pandurovu isplati 180.000 dinara na ime povrede časti i ugleda.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je podiglo optužni predlog protiv Vladimira Balabana 10.10.2016. godine, a prvo ročište je bilo zakazano za 31.1.2017. godine. To ročište je odloženo zbog bolesti bivšeg novosadskog funkcionera. Pošto je i naredno odloženo zbog zdravstvenih problema optuženog, sudija Nataša Vojnović je naložila veštačenje medicinske dokumentacije kojom je Balaban pravdao svoje odsustvo i zapretila da će dati nalog policiji da ga sprovede u sud na sledeće zakazano ročište. Na narednom održanom ročištu Balaban je izjavio da će se braniti ćutanjem. Posle 16 meseci od početka suđenja, bivši šef novosadske inspekcije priznao je krivično delo zloupotreba službenog položaja u produženju.

Da Vas podsetimo:  Strogo povjerljivo – Projekt Doktor(i)

Pored Balabana, istim optužnim predlogom obuhvaćena su još dvojica službenika Uprave za inspekcijske poslove – Mirko Gajić i Ilija Rosić. Postupak protiv njih je u toku.

Pištaljka je takođe pisala i o nezakonitom postavljenju šefova novosadske inspekcijske uprave Vladimira Balabana i Dejana Šijaka. Oni su smenjeni u julu mesecu prošle godine tek nakon dva rešenja Upravne inspekcije koja je utvrdila da ni Balaban ni Šijak nisu imali zakonom zahtevano radno iskustvo i kvalifikacije za poslove koje su obavljali. Prvo rešenje uprvnog inspektora kojim je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću naloženo da smeni Balabana i Šijaka sprovedeno je tako što su im samo rotirane funkcije načelnika i zamenika načelnika. U ovom izbegavanju zakonskih obaveza jedno vreme je učestvovao i Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji inače kontroliše rad organa uprave. Nadležni inspektor Upravnog inspektorata nije koristio zakonom predviđene mere da novosadsko veće na čelu sa Milošem Vučevićem primora da rešenje izvrši, niti je vršio kontrolu izvršenja svog rešenja. Na položajima vršioca dužnosti čelnika novosadske inspekcije Balaban i Šijak su se nalazili od 2012, odnosno 2014. godine.

Nakon smene, Vladimir Balaban je prebačen na mesto inspektora za zaštitu životne sredine gde i dalje radi.

Novak Grujić

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime