Bizarni način lečenja u prošlosti će vas nasmejati i užasnuti

0
642

25028-lekar-580x326U kasnim 1740-tim, Džon Vesli, jedan od osnivača metodizma, objavio je knjigu koja je nudila “jednostavan i prirodan način lečenja većine bolesti”. Ova knjiga je bila namenjena ‘običnim ljudima’ kako bi mogli brzo i efikasno izlečiti većinu bolesti u sopstvenom domu.

Većina Veslijevih lekova se sastojala od toga da pacijent treba piti hladnu vodu ili se okupati u istoj, a prema njemu, hladna voda je lečila veliki broj bolesti, uključujući i rak dojke. Međutim, neki od njegovih predloga, poput korištenja čaja od kamilice za želudac, su preživeli i danas. Ostali lekovi su ipak bili pomalo čudni i bizarni za današnje standarde, a ovo su neki od nji

Napomena: Ne pokušavajte kod kuće

1. Lek za zaustavljanje krvarenja iz nosa

Pijte sirutku i jedite grožđice svaki dan, kaže Vesli, jer će vam to pomoći da sprečite krvarenje iz nosa. Ostale metode prevencije ili lečenja su “držite užareni komad uglja ispod nosa” i “umočite krpu u sirće, zapalite je i zatim udišite njen miris.”

2. Lek za ‘Prehladu u glavi’

Bolset koju je Vesli nazvao ‘Prehlada u glavi’ je najbolje lečiti tako što ćete uzeti koru od narandže, od nje napraviti dva valjka i ugurati ih u nos!

3. Lek za ‘bele tačkice u oku’

Iako je nejasno na šta je Vesli tačno mislio kada je pisao o “belim tačkicama u oku”, najverovatnije se radilo o „muscae volitantes“ (sitne, neobično oblikovane tačkice koje se ponekad pojavljuju u vašoj viziji, najčešće kada gledate u nebo tokom sunčanog dana). Vesli je imao lek i za ovu ‘bolest’: “Pre odlaska u krevet, stavite malo voska iz ušiju na oči – to je izlečilo mnoge.”

4. Lek za kostobolju

„Ne obraćajte pažnju na one koji kažu da se kostobolja ne treba lečiti. Oni zapravo kažu, ona se ne može izlečiti”, piše Vesli. (“Oni” se verovatno odnosilo na doktore iz tog perioda.) “Znam da se ne može izlečiti od njihovih recepata. Ali sam znao da izlečim mnoge ljude, bez ikakvog negativnog uticaja sledećim: “Kostobolja na nozi ili ruci se može izlečiti tako što ćete na bolno mesto staviti sirov nemasni odrezak govedine. Promenite ga jednom u dvanaest sati, sve dok vas ne izleči.”

Da Vas podsetimo:  Evo ŠTA će se desiti sa tvojim telom ako jedeš samo JEDNU kašičicu meda svakog dana!

5. Lek za žuticu

Vesli predlaže lečenje žutice jednostavnim tretmanom: “nosite lišće biljke Rusa (chelidonium) pod nogama.” Drugi mogući tretmani uključuju uzimanje male tablete napravljene od sapuna od maslina u jutarnjim satima – osam do 10 dana, ili, “tri dana ležite na ljuskama od jaja, tri jutra postite, ili najjednostavniji lek: hodajte dok se ne preznojite.”

6. Lek za upalu plućne maramice

Vesl predlaže da lečite upalu plućne maramice na sledeći način: “ispecite luk na žaru, pomešajte ga sa kremom i namažite bolnu stranu.” Drugi lek je nešto drugačiji: “Ispunite unutrašnjost jabuke tamjanom, zatim je pecite dok se ne pretvori u pepeo, napravite od nje kašu i pojedite je.”

7. Lek za grlobolju

Grlobolja na koju je Vesli mislio je danas poznata kao “Peritonsillar apsce”, odnosno komplikacija prilikom upale krajnika. Njegov lek je bio prilično jednostavan: “Veliki tost od belog hleda namočite viskijem, i zatim ga stavite na vrh glave i ostavite tu sve dok se u potpunosti ne osuši.”

8. Lek za zubobolju

Lek za zubobolju, prema Vesliju, je bio elektro šok u zub. Ako je to previše ekstremno za vas, alternativa je da trljate obraz petnaest minuta, ili stavite komadić belog luka u uvo.

9. Lek za posekotine

Prva Veslijeva metoda lečenja (manjih) posekotina i nije nešto posebno drugačija od današnjih. On preporučuje da stavimo palac na ranu i držimo ga tu pola sata. Druga metoda, za dublje posekotine, je ipak malo nekonvencionalnija: “Na posekotinu stavite komad prženog sira.”

10. Lek za malaričnu groznicu

Postoje mnogi prirodni lekovi za lečenje malarične groznice, ali Vesli predlaže da prvo pokušate sa “blagim povraćanjem”. Ako to ipak ne uspe, on predlaže da stavite kesu trave na stomak. Trava treba da bude iseckana, a da kožna kesa ima rupe na sebi.

Da Vas podsetimo:  Pekarski krompir

Ako i kesa trave ne upali, postoji i treći lek: “Napravite šest osrednjih pilula od paučine, popijte jednu pre kupanja hladnom vodom, dve pre sledećeg, i ostale tri ako bude potrebno.”

O.T./pixelizam.com

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime