Biznismen poklonio hotel gradu

0
1132

Nesuđeni Dvor Narodne skupštine poznatiji kao Staro zdanje u Bukovičkoj banji “vratio” se kući. Posle decenija propadanja i promena vlasništva ova zgrada kojom bi se svet ponosio konačno će imati svog domaćina – grad Aranđelovac.

Staro zdanje je sada samo jedna opustošena građevina od koje pristojan svet okreće glavu, a mnogi Aranđelovčani uzdahnu kada tuda prođu. Završila je neslavno kao hotel u bankrotiranom preduzeću, a bila je dvor Obrenovića, ponos čitavog kraja, mesto gde su se organizovali balovi, koncerti… mesto prvih ljubavi.

Dvor je građen s namerom da se u njega smesti Skupština Kneževine Srbije. Ta zgrada ima svoju arhitektonsku, istorijsku i kulturološku vrednost.

Staro zdanje je na neki način povezalo mnoge znamenite ljude: Knjaza Mihaila Obrenovića, vojvodu Živojina Mišića, Zdravka Čolića, Zorana Đinđića… Knjaz koji je finansirao gradnju nije dočekao završetak radova, ubijen je u Topčiderskoj šumi. Đinđić je kao premijer želeo da se taj dvor obnovi ali ni on, iz istog razloga kao i Knjaz, nije dočekao realizaciju svoje ideje.

Aranđelovčani se sećaju da je popularni Čola snimao spot baš tu u Starom zdanju. A mnnogi sa ponosom ističu činjenicu da je na jednom od balova tadašnji potporučnik, a kasnije srpski vojvoda Živojin Mišić sreo svoju životnu saputnicu – Lujzu, ćerku

nemačkog inženjera. Porodica Krikner bila je protiv te veze, ali ljubav je nadjačala i mlada Lujza je koju godinu kasnije pobegla za Živojina. Narvno, ostala je bez miraza.

Prosto je teško pojmiti da jedan tako vredan objekat koji bi, recimo u Austriji ili Švajcarskoj, donosio milione evra od turizma mi prepustimo korovu. I priča o Starom zdanju je pre svega priča o nama koji imamo talenat da ne poštujemo, da ne iskoristimo šansu, da se prepucavamo, da nas nije briga, da se vadimo na propise i besparicu… I sem časnih izuzetaka, a ima takvih u Arađelovcu, da se i ne stidimo.

Da Vas podsetimo:  Bela Crkva spremna za još jednu uspešnu sezonu!

Čini se, ipak da je propadanju Dvora došao kraj. Tamošnji privrednik, ugledan i preduzimljiv čovek, Radovan Milojević, odlučio je da kao novi vlasnik Starog zdanja ustupi Dvor gradu. Kaže da je to njegova moralna obaveza i da na taj način želi da se oduži mestu u kome je ponikao.

Valja reći da se Staro zdanje zbog propadanja i pljačke i ne može nazvati hotelom te gornji naslov delimično nije tačan. Trebaće tu uložiti mnogo truda i mnogo novca da se vrati stari sjaj za oko 9.000 kvadrata prostora. Ali, gospodin Milojević je učinio važan korak, sada ostaje da se Aranđelovčani organizuju.

Zahvaljujući savesnim pojedincima jedan deo nameštaja i eksponata iz Dvora je sačuvan. Ono što nije uništeno možda može biti vraćeno, makar i uz pomoć policije.

Milenko Vasović 
Izvor: BIZLife

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime