Blagodatni oganj na Vaskrs u Srbiji

0
1460

© Sputnik Валериј МељниковBlagodatni Oganj će na Veliku subotu biti dostavljen u Srbiju i Crnu Goru. Ovu veliku svetinju će doneti zvanična delegacija na praznično vaskršnje bogosluženje koje će biti održano u Hramu Svetog Save u Beogradu i Sabornoj crkvi Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

U Vaskršnjoj noći, između 30. aprila i 1. maja 2016. godine, Blagodatni oganj iz jerusalimskog Hrama Groba Gospodnjeg biće dostavljen u pravoslavne hramove i manastire Srbije, a takođe i Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), piše „Ruski ekspres“.

Blagodatni oganj se na čudesan način pojavljuje u Hramu Groba Gospodnjeg uoči Vaskrsa, na Veliku subotu. Oganj će u Srbiju dostaviti zvanična delegacija na čelu sa preosvećenim Jovanom, episkopom slavonskim. Svečani doček Blagodatnog ognja biće organizovan u Hramu Svetog Save u Beogradu i u Sabornoj crkvi Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

Zvanično učešće srpske delegacije u vaskršnjim svečanostima u Jerusalimu organizovao je ruski Fond Svetog Vasilija Velikog uz podršku Fonda Svetog Andreja Prvozvanog. Donošenje Blagodatnog ognja specijalnim avionom iz Jerusalima u glavne gradove Crne Gore i Srbije organizovao je Fond Svetog Vasilija Velikog. Akcija se sprovodi uz medijsku podršku i koordinaciju beogradskog medijskog centra „Ruski Ekspres“ koji nosi ime Nogina i Kurinoja.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u svome pismu arhijerejima, sveštenicima i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve istakao je da je Blagodatni oganj, koji se čudesno pali u Hramu Groba Gospodnjeg, prošle 2015. godine prvi put zvanično donet na kanonsku teritoriju Srpske pravoslavne crkve, a ove godine to već postaje dobra i svetla tradicija.

1105120758
Pismo patrijarha srpskog Irineja arhijerejima, sveštenicima i svim vernicima Srpske Pravoslavne Crkve.

Patrijarh je istakao da „ovaj projekat ne bi bio moguć bez velikodušnog učešća u njemu mnogih blagočestivih ljudi iz Srbije i Ruske Federacije“. U pismu se saopštava da tri patrijaršije — Jerusalimska, Ruska i Srpska — pružaju punu podršku planiranom događaju, koji će na poseban način obasjati vaskršnje jutrenje i liturgiju.

Da Vas podsetimo:  Treba nam spomenik žrtvama komunističkog terora

Prošle godine na dočeku Blagodatnog ognja u vaskršnjoj noći u Beogradu okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi. U ceremoniji dočeka i raznošenja čudesnog plamena po čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije tada su učestvovali predsednik Srbije, ugledne ličnosti javnog i političkog života, jerarsi Srpske pravoslavne crkve i mnogi predstavnici srpske elite, a među njima i čuveni režiser Emir Kusturica. Ove godine je on već izrazio želju da stavi na raspolaganje svoj helikopter za dostavljanje Ognja u planinske krajeve Srbije.

Doček specijalnog aviona iz Tel Aviva, kojim će biti dostavljen Blagodatni oganj, biće upriličen na beogradskom aerodromu na Veliku subotu. Sa aerodroma će Blagodatni oganj u koloni biti prevezen u Hram Svetog Save, gde će biti predat patrijarhu srpskom Irineju.

Svečana ceremonija dočeka Blagodatnog ognja počinje u 22.30 ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime