BND o kriminalu šiptarskih lidera

0
856

Vikiliks-OKZa koga su to glasali Srbi u separatističkoj „Skupštini“ KiM i kome zapravo Vučić i Vlada u Beogradu pružaju podršku među Šiptarskim predstavnicima, otkriva u svom internom izveštaju Nemačka obaveštajna služba – BND.

Na sajtu Vikiliksa se već neko vreme nalazi strogo poverljiv izveštaj BND-a koji govori o organizovanom kriminalu na prostoru Kosova i Metohije, podeli teritorije na kriminalne zone kojima upravljaju klanovi zarad obavljanja nelegalnih aktivnosti i podele tako zarađenog novca.

Izveštaj je označen, odnosno zaključen, 22. februara 2005. godine i vredan je prilog primera popustljivosti Zapada pred kriminalom koji je ne samo evidentan već totalno preovlađuje na KiM.

Originalno je objavljen pod nazivom (klik na vezu) BND Kosovo intelligence report, 22 Feb 2005 – WikiLeaks a ovde je po prvi put preveden sa nemačkog na srpski jezik.
Kroz kriminalne aktivnosti, povezani su svi šiptarski lideri, to jest „političari“ koji tako koriste priliku da se dodatno bogate, navodi se u izveštaju BND-a. Među najuticajnijima je Hašim Tači, a uvaženi su, već sasvim očekivano, Ramuš Haradinaj, Agim Čeku, Bedžet Pacoli i mnogi drugi ne samo na šiptarskoj strani…

Navode se i zanimljivi podaci da su Pogrom 17. marta 2004. godine pripremale zajednički šiptarske i srpske grupe organizovanog kriminala. Taj deo izveštaja, ipak, deluje kao da je urađen pod jakim dejstvom političkog stava Vlade Nemačke i Zapada jer se kao razlozi jedino pominju kriminalne aktivnosti ali ne i progon, ubistva i uništavanje imovine Srba i nealbanaca sa ciljem da oni budu trajno proterani. Dakle, uklonjen je politički faktor kao i etnički inspirisana mržnja prema Srbima te se treba prihvatiti sa određenom rezervom.

Takođe, ni jednom rečju se ne pominje trgovina organima otetih Srba za koje postoji sumnja da se do danas nije prekidala.

Da Vas podsetimo:  Nije li Komšić preko podgoričke „Pobjede“ pozvao na rušenje ustavnog poretka BiH?

Prevod dokumenata koja su pred vama predstavlja jedinstven primer ovog izveštaja na srpskom jeziku koji su i veliki mediji odbili da objave.

Tek, slučaj je zatvoren iako se u zaključku navodi ne samo da ovakvo carstvo kriminala predstavlja opasnost po čitavu Evropu, već i da će biti nemoguće da se dođe do bilo kakvog mira jer nestabilnost je najpogodnije tlo za nesmetano bavljenjem organizovanim kriminalom koji donosi velike prihode a kojima se ne kontrolišu samo određeni ljudi već finansiraju i službe bezbednosti, kao i određene političke kampanje.

Izvor: kmnovine.com

Prenosimo integralnu verziju izveštaja u PDF formatu (prevod KM Novine):

Originalna verzija na nemačkom jeziku:

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime