Bodljikava žica oko Kopaonika

1
1679

Nemojte se više šaliti na konto vazduha u konzervi koji će nam uskoro prodavati kada poželimo da udahnemo duboko. To već postaje realnost.

Na primer, na Kopu bi osim naplate ulaska, mogli da konzerviraju različite vrste vazduha u male i velike limenke. Predlažem im da cenovnik varira u zavisnosti od zapremine konzerve (mali i brz udah ili pet puta dubok) i mesta sa kog je kiseonik uzet. Logično bi bilo da onaj iz Konaka bude najjeftiniji jer je najmanje razređen, Karaman, na primer, mala konzerva 500 dindži, velika 1.000. Ko hoće da diše baš vazduh s Pančićevog vrha, neka pljusne 100 evra. Ionako arči pare na čaj od 300 dinara, ko još pita pošto zdravlje.

Drugi predlog – mogli bi da počnu da naplaćuju i čekanje u redovima za ski liftove, jer je za skijaše to prilika da se odmore i opuste, a neka čitavu akciju nazovu SPA čekaonica. Tu em dišu zdrav vazduh besplatno, em oporavljaju umorne mišiće.

Treći predlog – neka uruče nagradu skijašu koji uspe da pređe svih 55.000 metara staza (da, tako piše na svim lokalnim sajtovima, nikako 55 km) u toku dana. Neku veću nagradu mogu da poklone personi koja kada nema snega i ne rade sve „žice“, uspe da prokrstari ovim prostranstvom. (Zamišljam sada šta bi vam poklonili neki tamo s Alpa kada biste uspeli da u toku dana pređete svih 600.000 metara staza, koliko obuhvata objedinjeni ski pas. Ništa naravno.)

Bez zezanja. Ako krenete na Kopaonik kolima, moraćete da platite ulaz. Ukoliko se pitate po kom to zakonu – u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Reč je o Uredbi o bližim kriterijumima, načinu obračuna i postupku naplate naknade za korišćenje zaštićenog područja. Drugi nacionalni parkovi u Srbiji ne žele da uvedu ovu novinu.

Da Vas podsetimo:  Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom prema polu u Evropi
Foto: Profimedia

Evo i cenovnika:

Putnička vozila i motocikli

Dnevno: 150 dinara

Nedeljno: 600 dinara

Mesečno: 2.000 dinara

Putnička vozila sa prikolicom i kombi

Dnevno: 250 dinara

Nedeljno: 1.100 dinara

Mesečno: 3.500 dinara

Pa i nije mnogo. Naplata počinje 16. oktobra.

A gde idu te pare?

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik je dužno da novac prikupljen naplatom na osnovu člana 70 Zakona o zaštiti prirode drži na posebnom računu i koristi za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja – Kopaonika. To znači da će novac biti upotrebljen za aktivnu zaštitu borovnice, monitoring vodozemaca i gmizavaca, monitoring ptica – uralske sove, gaćaste kukumavke, sivog sokola, orla, nadzor vukova, srna i divljin svinja, kao i za zaštitu kvaliteta voda. Jer sve te stavke koje se tiču zaštite sredine vam ne naplaćuju kroz smeštaj, takse, ski pas. Skupo vam? Popnite se do Košutnjaka, u konzervama prodaju samo pivo, a dišete za dž.

Ivana Stojanov

noizz.rs

1 KOMENTAR

  1. polako polako, u nekim zemljama se placa porez na sakupljanje kise koja sa neba pada… samo vi cutite i uzivajte u svojim idealnim modernim zivotima, pa ovo je 21. vek nemoguce da postoji gusenje ljudske slobode to su sve teorije zavere … zar ne?!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime