Bodrožić: Demistifikovati propagandu vlasti

0
1448
Željko Bodrožić (foto: Medija centar)

Moderne tehnologije donose pregršt vesti od kojih su mnoge lažne ili poluistinite, što stvara zbrku u javnosti, a nekada i veliku štetu koja može da bude i tragična, upozorava glavni urednik Kikindskih Željko Bodrožić.

On je ocenio da novinarski esnaf ne može sam da se izbori protiv toga, već da mora i država da se uključi. U okviru serijala Press extra, Bodrožić je novinaru FoNeta Milenku Obradoviću rekao da bi država trebalo više značaja da posvećuje pravim novinarima, a ne propagandistima.

Država bi trebalo veći značaj da prida pravim novinarima i da oni u društvu steknu reputaciju poštovanih ljudi, rekao je Bodrožić, ukazujući da su novinari finansijski i radno obespravljeni.

Prema rečima Bodrožića, stvorena je slika da su novinari ti koji zagađuju javnost, dok se novinarstvo u mnogim anketama proglašava za profesiju u koju građani imaju najmanje poverenja.

„To je sve nastalo zato što su kod nas vlasti uspele da normalne novinare ili oteraju s posla ili ih marginalizuju, dok su svoje poslušnike i propagandiste digli na pijedestal“, predočio je Bodrožić.

Kada bi građane pitali koje novinare znaju u Srbiji, oni bi, predviđa Bodrožić, uglavnom navodili imena tri ili četiri novinara tabloida koji se redovno pojavljuju na isto tako tabloidnim televizijama. Situacija je loša po novinare i onemogućava novinarski esnaf da napravi neki pomak, ukazao je Bodrožić i ocenio da je i pozicija njegovog lista, Kikindske, nezavidna, jer je u svojoj sredini ostao jedini medij otvoren za različita mišljenja.

Bodrožić smatra da je gradska vlast u Kikindi previše senzibilna na svaku kritiku i da Kikindske u poslednje vreme zaista trpe velike pritiske zbog toga. Koliko je u našoj moći, mi pokušavamo da razotkrijemo svaku propagandnu laž u našim lokalnim okvirima… Kako vreme protiče, imamo sve više tema za razotkrivanje i ne možemo sve ni da postignemo, ispričao je Bodrožić. On je dodao da u Kikindi na nedeljnom nivou ima po nekoliko saopštenja o navodnim uspesima vlasti i kilometrima asfaltiranih puteva, a da su u suštini sve to laži ili u najboljem slučaju polustine.

Da Vas podsetimo:  REM i dalje ne reaguje zbog emitovanja privatnog snimka na nacionalnoj TV: Mitrovićevo izvinjenje kao najava blage kazne za Pink

Naš zadatak je od početka izlaženja pre 20 godina bio da demistifikujemo propagandu vlasti i da je razobličavamo, predočio je Bodrožić, koji smatra da se u medijima video pomak posle 2000.godine, ali da su danas stvari vraćene u 1991.

cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime