Bojan je slep, ali ima neviđen dar, nećete verovati šta on može …

0
961

Tridesetogodišnji Bojan Biga iz Bečeja slep je od svoje druge godine.

Osim po harizmi i visprenosti, ovaj mladić poseban je i po tome što, iako ne vidi, ručno sklapa i pravi tandem bicikle. Do sada je od desetak polovnih bicikala sastavio četiri tandema.

Velika pomoć humanih ljudi

Bojan Biga / Foto: webtribune

Bojan se u posao proizvodnje upustio prošle godine, i to na inicijativu Medijskog edukativnog centra iz Beograda i Rotari kluba „Stari Bečej“, koji su pokrenuli projekat „Tandem“.

– Pružili smo šansu jednom sjajnom mladiću iz Bečeja da pokaže koliki su njegovi kapaciteti i šta on vidi, što mnogi drugi koji nisu slepi ne vide, te da to bude ohrabrenje za sve mlade ljude.

Ideja je da se tandemi dopreme na Adu Ciganliju, a sav prihod od iznajmljivanja prosledi Bojanu, kako bi taj novac uložio u izradu novih bicikala – objašnjava direktor Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević.

Najpre je trebalo pribaviti sirovine. Rotari klub „Stari Bečej“ animirao je lokalnu zajednicu i ostale bratsko-sestrinske klubove da doniraju polovne bicikle i pomognu mladom čoveku da pokrene sopsteni posao.

– Sakupili smo 17 bicikala. Bojanu su bila potrebna sredstva da kupi alat koji mu nedostaje. Zbog toga smo organizovali druženje Rotari klubova i sakupili ukupno 60.000 dinara, koje smo uplatili na Bojanov račun. Akcija i dalje traje, kazao je predsednik RK „Stari Bečej“ Dragan Gligorić.

– Svaki bicikl je moja ideja i moj dizajn. Sam sam osmislio i dimenzije i oblik konstrukcije. Jednostavno pustim mašti na volju – u priču nas uvodi ovaj nadareni mladić.

Volim biciklizam. Uživam u vožnji. Voziti bicikli za mene je poseban osećaj. Ne mogu ga opisati niti uporediti s bilo čim. Najviše me smiruje zvuk gume na asfaltu.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi

Po gradu tandem vozim sa mamom, dok sa bratom od tetke pravim ture i po 50-60 kilometara – ponosno kaže mladi Bečejac.

Bojan svakom starom biciklu posveti dužnu pažnju i pregleda koji se delovi mogu upotrebiti. Ne može svaki, neki se moraju kupiti. Najveći problem mu je, kaže, nedostatak radnog prostora.

Iako se delovi vare u radionici Tehničke škole u Bečeju, koja se nedavno uključila u projekat, posao štelovanja i sastavljanja obavlja u skučenom prostoru, kućnoj radionici koju je sam opremio i uredio.

– Najgore je sklapati delove gde treba staviti puno masti. To je dosta „pipavo“. Delovi hoće da iskliznu, ne mogu lepo da uhvatim i zavrnem šraf. To oduzima vreme, ali nemam strah da bilo šta rasklopim. Ne plašim se da li ću moći to ponovo da sastavim – iskren je mladić

Šta je šraf, kako se odvrće i zavrće, šta su zupčanici, za šta služi koji alat – osnove majstorskog posla naučio je od dede i oca. Stečeno znanje kasnije je sam usavršavao. Danas se tandemi prave po njegovom nacrtu.

U proizvodnji mu pomažu profesori stručne bečejske škole i đaci na praksi. Njihov deo posla je da zavare tamo gde im Bojan kaže.

– Pitate se kako znam gde treba koji deo zavariti. To jednostavno ne umem da objasnim. Verovatno se sve zasniva na teorijskom iskustvu. Na internetu sam čitao o raznim vrstama i dimenzijama bicikala, različitim uglovima konstrukcija i njihovim primenama.

Ne mogu konkretno da odgovorim na pitanje kako znam koliko treba da bude rastojanje između delova rama. Možda mi se dopao broj u centimetrima – šaljivo objašnjava Bojan.

Tri bicikla otkupili su bečejski preduzetnici, a jedan RK „Stari Bečej“, koji je tandem poklonio blizancima iz Bačkog Petrovog Sela od kojih je jedan slep od rođenja.

Da Vas podsetimo:  NAROD VLAST I POLITIKA -DRUGI DEO

Ostvario san iz detinjstva

– U četvrtom razredu osnovne škole poželeo sam da imam bicikl za dve osobe kako bih sa nekim mogao da se vozam po gradu i van naseljenog mesta, u prirodi. U to vreme bicikl sam vozio u dvorištu, gde sam poznavao teren i prostor – priseća se Bojan.

Pre četiri godine ostvarila mu se želja, i to pukom slučajnošću. Od poznanika je otkupio polovan tandem i uz mnogo truda, napora i ljubavi napravio „gradsku bombonicu“. Tako se rodila ljubav na „prvi dodir“.
– Mogu da uradim tandem bicikl za jedan dan. Ujutru počnem sa sklapanjem i uveče može da se provoza. Radim tempom koji mi odgovara – pojašnjava Biga svoj način rada, dodajući da su strpljenje i pedantnost ključ kvalitetno proizvedenog tandema.

Zorana Bogdanović

webtribune.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime