Bojkot 2

0
1125

Četiri godine kasnije:

A  šta  će ovaj nož u vašoj torbi”?! – 

upita me sluzbenik  na carini JAT ovog aerodruna  Nikola Tesla u Beogradu.  

-Otkud nož, ma ne može biti. Šta li mu to na skeneru liči na oružije? – 

misli mi se smenjuju ko na traci, ali pogledavam u carinika i njegovo ozbiljno, izbrijano lice ne bi li otkrio grešku. Najzad neprijatna situacija polako izčezava pojavom njegovog smeška i otvaranjem jednog poluzatvorenog opreznog oka. Ma znao sam da nemam nikakav bodež, ali sam zaboravio da Šole bivši bokser Zvezde radi  tu na obezbeđenju. Sad ne samo da nije velteraš iz ringa, već nije ni poluteškaš sa stadiona gde sam ga poslednji put video. Sad je super teška u elegantnoj carinskoj uniformi.

 –Eeeeeeeee! Imam  nešto za tebe

otvaram  ručni prtljag i vadim knjigicu, a u njoj tražim stranicu gde se spominje on a sput brzo objašnjavam koliko mogu, da sam naš  susret i ćaskanje na derbi utakmici Zvezda –Partizan, pretvorio u pričicu, a nju stavio u zbirku. Sve bi to bilo prihvatljivo da se ne dešava na graničnom prelazu.

Šta napisa?- 

menja se Šoletu grimasa na licu, ali ne ispusta knjigu već čita našu novelu.

Šoškiću! – 

zove kolega ali avaj, ovaj ne podiže zakovan pogled od čarobnih redova knjige. Meni neprijatno. Onda ipak progleda sav ozaren. Imitirajući malo širi levi kroše totalno zaboravljajući gde je, nešto govori  i pokazuje kolegama neverovatnu jutarnju novost. Osvanuo je u priči! Putnici u redu začudo nisu nervozni. Mirni su ko bubice? Dal’ zbog noža koji još nije nađen ili zbog levog carinikovog krošea? Dal’ zbog  nekog ‘kila’ rakije više dobro upakovanog u plastičnu flašu od Sprajta, koja treba da preleti okean. Ali tu priči nije kraj. Šole ‘oće posvetu i svoje tačno ime koje ja istog trenutka zaboravljam, iako sam vršio pretragu sa urednikom Sporskog Žurnala  Duletom Vasiljevićem najvećem poznavaocu boksa kod nas. Dragomir…Dragoslav…Drag…

E  baš  je drag ovaj naš Šole. Traži kontakt, oće još da priča, smeje se neprestalno, ali za posao ne haje? Šoletov kolega carinik gubi strpljenje, pa ga zove još glasnije, ali ponovo  ne biva udostojen ni pogleda jer sad Šole bojkotuje pravila službe kao ja nekad tehnička pravila o suđenju! Nije mnogo ovakvih jutara na rutinskoj kontroli beogradskog aeroduma “Nikola Tesla”.

Nenad Simić – Tajka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime