Bojkot – legitiman, ali besmislen

0
2192

Među strankama opozicije ne postoji jedinstvo čak ni u vezi s učestvovanjem na izborima u pet lokalnih samouprava – u Pećincima, Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu.

Pokret slobodnih građana, Narodna stranka i Nova Srbija najavili su da će izbore bojkotovati, dok u DS smatraju da je odluka o eventualnom bojkotu trebalo da bude doneta ranije i zajednički, te da građani moraju da dobiju pravo na izbor.

Izbori u pet opština uvod su u narednu godinu kada se, u već sada uzavreloj i predizbornoj atmosferi, očekuju redovni izbori u Beogradu.

Bojkot izbora je legitimno političko sredstvo. Ipak, da bio imao efekat, neophodno je da mu pribegnu sve ili barem najznačajnije političke stranke opozicije. U protivnom, besmislen je.

Političke stranke i postoje radi izlaska na izbore, odnosno nastojanja da dođu na vlast, pa samim neizlaskom na izbore gube smisao svog postojanja.

S druge strane, građani bi trebalo da imaju pravo na izbor, a bojkotom im je to pravo uskraćeno.

Ako stranke ne izlaze na ove izbore zbog nefer uslova, građanima, onima koji ih podržavaju, duguju odgovor na pitanje šta im garantuje da će se za neke naredne, beogradske izbore na primer, situacija promeniti. Da li to znači da će i njih, kao i sve sledeće pod ovim uslovima bojkotovati i kako misle da se izbore za fer uslove iz pozicije neparlamentarne opozicije?

Građani imaju pravo na izbor. Stranke imaju pravo na bojkot. I jedni i drugi snosiće odgovornost za svoje izbore.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime