Bojkot srpske robe

0
758

Na društvenim mrežama i kosovskim veb sajtovima poslednjih dana su sve primetniji pozivi na bojkot srpskih proizvoda. Građanima se poručuje da ne kupuju proizvode čiji bar-kod počinje sa 8 60 i da vodu ili keks iz Srbije zamene onima koji se proizvode na Kosovu.

roba-iz-SrbijeDok kampanja protiv uvoza robe iz Srbije sve više jača na Kosovu, vrednost uvoza na Kosovo iz Srbije je svake godine sve veća.

Kratka anketa na ulicama Prištine pokazala je da građani za ogroman uvoz i simboličan izvoz u Srbiju okrivljuju koliko vladu toliko i same sebe.

„Dok oni nastavljaju sa opstrukcijama i nisu za dobro susedstvo, zašto bi mi koristili njihove proizvode kada možemo da nađemo one domaće proizvodnje i istog kvaliteta“, kaže jedan građanin za N1.

Pokret Samoopredeljenje je najglasnija opoziciona partija koja se suprostavlja uvozu srpske robe na Kosovo.

Samoopredeljenje je svojevremeno pokrenulo akciju bojkota robe iz Srbije sa parolom „Voli tvoje“. Ova partija nije prezala ni od radikalnih akcija poput prevrtanja kamiona sa srpskom robom.

„Smatramo da je embargo trebalo da bude uveden. Bojkot je jedan u potpunosti racionalan odgovor na agresivnu politiku Srbije prema Kosovu, naročito u poslednjih pet godina. To bi trebalo da bude samo jedan korak u uspostavljanju reciprociteta između naše dve zemlje“, rekao je Driton Kauši, poslanik Samoopredeljenja.

Iz Privredne komore Kosova poručuju da embargo ne ide u prilog ekonomskoj saradnji u regionu, a ni Berlinskom procesu.

„Po mom mišljenju i ta reč reciprocitet, kao i bojkot, jednostavno pripadaju prošlosti. Sada je vreme da radimo na tome da imamo otvoreno tržište i da se radi na jačanju javnog mnenja, kako bi ljudi sami odlučivali šta će kupiti“, kaže Safet Grdjaliu, predsednik Privredne komore Kosova.

Da Vas podsetimo:  Dijalog Srbije i Kosova: novi lek za stare probleme?

U Vladi Kosova ne postoji raspoloženje za dalje zaoštravanje situacije i odnosa sa Beogradom, do kojih bi došlo nakon uvođenja trgovinskog embarga nad robom koja se uvozi iz Srbije.

Pritisak opozicije za uvođenje embarga je veliki i pitanje je koliko će se on moci odbijati ako se nastavi sa zaoštravanjem odnosa između dve zemlje, kao što je to bio slučaj zadnjih dana i nedelja.

http://rs.n1info.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime