BOL ĆUTANJA

0
37

Zato što ćuti ,a nije jasno zašto ćuti ,Njegova Svetost,patrijarh srpski Porfirije?

Na FB stranici Poterjahin pojavio se sledeći tekst.Prenosimo ga u celini.

„Osim što još nije našao za shodno da se javno izjasni po pitanju Prajda, naš patrijarh nije našao za shodno ni da uputi reči saučešća Aleksandru Duginu.

Sećamo se da je smrt Đorđa Balaševića bila povod za patrijarhovo emotivno oglašavanje u javnsoti,te da se na prigodan način oglasio i povodom smrti Mikisa Teodorakisa.

Pamtimo patrijarhovo interesovanje za sudbinu Mateja Periša, odlazak na njeogvo opelo,kao i patetično i neumesno ljubljenje ruku Matejevog oca. Ali kada je u srcu bratske i pravoslavne Rusije ubijena znamenita kćerka velikog ruskog filozofa i osvedočenog prijatelja Srbije i Srpske Pravoslavne Crkve, naš patrijarh je odlučio da u etar pošalje savršenu tišinu. Nema reči saučešća čak ni u najformalnijem obliku,nema ni najkraće izjave saosećanja i bola, nema nijednog znaka bratske naklonosti i podrške. Samo nepomućena tišina i muk.

Zašto ćutite ,Vaša Svetosti?

Da li ste poslušni zapadnim gospodarima kojima se ne bi svidelo da sada pokažete čak ni onu osnovnu hrišćansku dobrotu prema ruskom bratu u Hristu? Ili vas ovako strašno ubistvo iskrene pravoslavne Ruskinje zaista manje boli od pogibije drogiranog Hrvata u Beogradu?

Ne možete ovako da budete naš patrijarh i da očekujete da vas volimo i poštujemo.Postajete nam otužni.Vaš lik se pred našim očima sve više rastače u bezobličnu obrazinu i ljigavu smesu sumnjivih namera i ciljeva.

Sve manje izražavate ono što jesmo,ono što volimo i u šta verujemo.

Dozovite se pameti dok još niste sasvim izgubili naše poverenje, prestanite da glumite hipi mirotvorca i da nas upućujete u vaš rokerski odabir muzike. Ponašajte se dostojno svog velikog zvanja,budite srpski patrijarh i patrijarh Srba.”

Da Vas podsetimo:  Svi u vlasti ćute o Gašiću, pa i tužilaštvo, da li će biti potrebna Jovanjica 3?

+++

S druge strane čitaoci su mogli (Novosti online 24. 08. 2022. u 11:43) pročitati da je rimski papa Franja izrazio je žaljenje zbog pogibije Darje Dugine, nazvavši je nevinom žrtvom. Njegove reči: „Mislim o jadnoj devojki koja je poginula od bombe koja je bila postavljena pod sedište automobila u Moskvi. Nevini plaćaju u ratu- prenosi agencija ANSA.

Reči poglavara Rimokatoličke crkve ,izazvale su nevericu među pravoslavnim vernicima zbog đutanja Njegove Svetosi patrijarha Porfirija.

Kada se Njegova Svetost patrijarh Porfirije ne oglašava ovakvim povodom kao što je gubitak ličnosti poput Darije Dugina ,iskrenim vernicima i hrišćanima ostaje mali izbor utehe.

Bogu hvala pa je više onih koji znaju koliko je vredila.

Zato u nedostatku reči našeg patrijarha toj većini pravoslavnih hrišćana neka su uteha reči iz telegrama koje je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uputio Aleksandru Duginu, ocu Darije.

-Darija Aleksandrovna je bila poznata u Rusiji i inostranstvu kao aktivna javna ličnost, dobra novinarka, talentovani naučni istraživač. Kao naslednica Vašeg rada, ona je, uprkos svojoj mladosti, uspela da postigne značajan uspeh u svom izabranom polju, da zasluži uvažavanje i poštovanje svojih kolega .

(Snimci sa ispraćaja Darije Dugine)

Darija Dugina ispraćena je na svoj večni počinak.Neka joj je večna slava i hvala za sve što je učinila.

izvor:https://sedmasila.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime