Borba građana Srbije u inostranstvu da ostvare pravo glasa

1
1090

Izbori ilustracije Foto Srdjan IlicBirači iz Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasaju danas na izborima za predsednika Srbije. Istovremeno, sve više građana Srbije s prebivalištem u inostranstvu iznosi tvrdnje na društvenim mrežama i u pojedinim medijima da su onemogućeni da ostvare svoje biračko pravo na predsedničkim izborima zbog propusta različitih nadležnih institucija.

Na probleme prilikom prijave za glasanje na predstojećim predsedničkim izborima ukazivali su državljani Srbije koji žive i rade u Velikoj Britaniji, Austriji, Kanadi, Grčkoj, Kini i Nemačkoj.

Insajderu su se obratile državljanke Srbije iz Austrije i Nemačke, ističući da zbog proceduralnih razloga neće moći da glasaju na predsedničkim izborima 2. aprila.

Kao potvrdu za svoje tvrdnje dostavile su prepiske s konzulatima, matičnim opštinama i Ministarstvom za državu upravu i lokalnu samoupravu.

Procedura za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak da će birač glasati u inostranstvu mora da sadrži ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima. Zahtev se morao diplomatsko-konzularnim predstavništvima predati do 11. marta u ponoć.

Iva Rakić, državljanka Srbije koja je prijavljena u Beču, kaže za Insajder.net da, iako je svu potrebnu dokumentaciju podnela 9. marta, dva dana pre isteka roka, Konzulat u Beču ju je obavestio da nije na izvodu biračkog spiska tek 20 dana pošto je podnela zahtev.

„Tek 20 dana kasnije, nakon mog poziva da vidim da li je sve u redu s dokumentacijom, poštom dobijam obaveštenje od Konzulata u Beču da nisam na izvodu biračkog spiska za glasanje u inostranstvu“, kaže za Insajder Iva Rakić, kreativna direktorka agencije StudioQ Brand Lab sa sedištem u Beogradu i Beču.

U dopisu Konzulata u koji je Insajder imao uvid Ivu Rakić upućuju na Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U odgovoru Ministarstva, koji je Iva Rakić dobila imejlom, navodi se da će se ovim propustom baviti tek nakon izbora.

„Obaveštavamo Vas da će Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti tek po završetku izbora imati mogućnost da utvrdi da li je do propusta u radu došlo prilikom obrade Vašeg zahteva u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili u gradskoj/opštinskoj upravi koja je imala zakonsku obavezu da reši po Vašem zahtevu.“

U odgovoru se dodaje i da joj učinjenim propustom nije oduzeto biračko pravo jer je „i dalje upisana u birački spisak po mestu prebivališta u zemlji“.

Iva Rakić objašnjenje da joj biračko pravo ipak nije oduzeto jer joj je ostavljen prostor da otputuje u Srbiju i da glasa, ocenjuje kao ironiju.

„Dok svi odgovornost prebacuju na druge, tako što Konzulat prebaci lopticu na Ministarstvo, a Ministarstvo prebacuje na opštinu, ja nemam kome da se obratim i nemam pravo da u nedelju glasam u Beču, gde sam prijavljena“, ističe ona.

Novinari redakcije Insajder.net pokušali su da u Konzulatu dobiju odgovor na pitanje koliko se građana Srbije koji žive u Austriji žalilo da im je uskraćeno pravo da glasaju. U Konzulatu u Beču se na telefon, osim automatske sekretarice, niko nije javljao.

Nesporazum između Konzulata i opštine sprečio glasanje građanke u Nemačkoj

Svetlana Aćimović da Rocha koja živi u Dizeldorfu u Nemačkoj tvrdi za Insajder.net ove godine neće moći da glasa zbog nesporazuma između Opštine Čajetina i Konzulata Srbije u Dizeldorfu.

Ona je svu dokumentaciju prosledila konzulatu 8. marta, nakon čega je Konzulat njen zahtev prosledio Opštini Čajetina u kojoj je prijavljena.

Međutim, u Opštini Čajetina tvrde da su njen zahtev od Konzulata dobili tek 13. marta. Istovremeno, u Konzulatu negiraju priču Opštine, ističući da su njen zahtev poslali već 9. marta.

Pošto se žalila Opštini da joj je biračko pravo uskraćeno iako je sve dokumente predala na vreme, Opština je napisala molbu Ministarstvu spoljnih poslova da je naknadno dodaju na listu glasača iz inostranstva.

„Kontaktirali smo Ministarstvo spoljnih poslova i rekli su da je prošao rok, stvarno ne znam šta je razlog zašto je taj imejl stigao 13.03, a ovi iz Ambasade tvrde da su poslali 09.03.2017“, navodi se u odgovoru Milanke Kutlešić iz pres-službe opštine Čajetina.

Svetlana se žalila i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, međutim, tamo su joj odgovorili da je „opštinska, odnosno gradska uprava bila u obavezi da donese odgovarajuće rešenje“ i da ne mogu da joj pomognu jer je rok istekao 11. marta.

www.insajder.net

1 KOMENTAR

  1. Borbu da realizuju svoje biračko pravo imaju i Srbi u Srbiji. Na društvenim mrežama kruži snimak oca Zorana Kesića, starijeg gospodina vidno povređenog zbog izostavljanja iz biračkog spisaka iako je „pola veka“ na istoj adresi, takođe je objavljeno da i Velja Ilić nije bio upisan u birački spisak iako je imao listić-poziv za glasanje i tvrdi da 20 godina glasa na istom mestu. Svi smo u borbi za pravnu državu i Ustavom zagrantovana prava, zato ne treba da odustajemo pred činom uskraćivanja tih prava.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime