Borba protiv sive ekonomije (11)

0
1361

Utaje po branšama (drugi deo)

tranpetrol-porez-utaja-1328585176-11426014. NAMEŠTAJ OD PLOČASTIH MATERIJALA
Na GRAĐEVINARSTVO se oslanja proizvodnja kuhinjskog i sobnog NAMEŠTAJA PO MERI od pločastih materijala – najveća je proizvodnja u garažama, podrumima, malim radionicama – retko ko kupuje u namenskim prodavnicama sa izdatim računom. Procene su da preko 60% ugrađenih proizvoda je bez registrovanja prometa.
REŠENJE: Stalna provera svih uvoznika i distributera pločastih materijala koji plasiraju materijal bez izdavanja fakture, tako se stiže i do „majstora iz garaže“

15. ZAKUP STAMBENOG I POSLOVNOG PROSTORA
Procene su da ima 500 hiljada zakupodavaca (400 hiljada stanova i 100 hiljada lokala) koji ne plaćaju porez na zakup. Samo u Beogradu ima preko 200 hiljada stanova koji se izdaju i više desetina hiljada lokala. Trenutno je porez na zakup 20% na osnovicu koja je umanjena za 25% . Procenjene utaje poreza na zakup su preko 170 miliona evra, neprijavljeni prihodi zakupodavaca prelaze milijardu evra. Plaćanjem zakupa u gotovini osim utaje poreza na zakup stvaraju se utaje i drugih poreza: pazar se ne prijavljuje za iznos zakupa pri čemu se utaji PDV, prihod je manji pri čemu se i porez na dobit plati manje.
REŠENJE: U svim kontrolama privrednika po bilo kom osnovu obavezno proveriti ugovor o zakupu poslovnog prostora , visinu, kao i nacin plaćanja, sniziti stopu poreza na zakup sa 20% na 10% i uvesti sve obveznike u evidenciju.

16. ZDRAVSTVO – LEKARI I STOMATOLOZI
Većina doktora sa raznim specijalizacijama radi dodatno u privatnim ordinacijama. Razne sitne operacije naplaćuju se po 1000, 2 hiljade evra za sat – dva posla, plaćanje je obavezno u gotovini i bez registrovanja prometa. Prošle godine određeno je da svi lekari i stomatolozi u privatnoj praksi mogu biti paušalci sa limitom od 6 miliona dinara prihoda, bez vođenja knjiga. To znaci da vlasnici ordinacija mogu zarađivati 500 hiljada din. mesečno uz minimalno plaćeni porez, ne vise od 10% na neto zaradu.

17. ADVOKATI
Isti zakon o paušalcima je doneti za advokate, limit 6 miliona. Ove poslednje dve tačke, posebno advokati, koristiće svoje limite za pranje novca svojim komitentima uz proviziju od 10 %.
Advokati nenaviknuti na neko veće plaćanje poreza štrajkovali su desetak dana kako bi izvršili pritisak na Ministarstvo finansija zbog povećanja paušalnih poreza za 41%. Nejasno je zašto advokati nisu štrajkovali ranije dok su bili oporezovani manje od automehaničara, limara, vulkanizera, krojačica – i sada su u istu ravan stavljeni sa zanatlijama.
REŠENJE: Lekare, stomatologe, advokate treba uvesti u vođenje knjiga i oporezovati prema stvarno ostvarenom prihodu, najpravedniji način oporezivanja. Proveru prihoda vršiti ukrštanjem podataka sudova koji imaju evidenciju o dolascima advokata na suđenja, provera bi naterala sve advokate da svoje usluge naplaćuju sa izdavanjem računa. Ako advokati ostanu paušalno oporezivi obveznici, predlog je kao i za sve druge paušalno oporezive obveznike koji isplate u gotovini preko 100 hiljada din. u jednom mesecu da moraju biti prevedeni u vođenje knjiga i oporezivanje po stvarno ostvarenom rezultatu.

Da Vas podsetimo:  Pred zakonom jednaki

DRŽAVA mora da donese i odluku o otpuštanju svakog radnika s budžeta ukoliko bude izvršio utaju poreza po bilo kom osnovu: NE MOŽE NIKO DA BUDE NA PLATNOM SPISKU DRŽAVE A DA JE ISTOVREMENO POTKRADA!

18. MENJAČNICE
Menjačnice značajno učestvuju u pranju novca, sve veće količine gotovine koje se podignu sa računa firmi na razne načine menjaju se za valutu i to suprotno Zakonu o sprečavanju pranja novca, – transakcije preko 15 hiljada evra se ne registruju. Javna je tajna da mnogi menjači imaju i po nekoliko stotina hiljada evra neregistrovanog gotovog novca koji im služi za obavljanje poslova bez registrovanja prometa. Većina menjačnica ima u svojim prostorijama kamere koje sve snimaju, vrlo jednostavno kontrolom poslovanja menjačnice se mogu iskoristiti snimci da bi se utvrdilo izdavanje ili neizdavanje potvrda o izvršenim transakcijama.

19. ESTRADA
Treba pojačati kontrole prodaje karata na svim većim koncertima u areni, većim gradskim halama. Posebno uvesti stalnu proveru poznatijih disko i noćnih klubova gde nastupaju domaće „zvezde“. Vršiti proveru stečene imovine i prikazanih prihoda više godina unazad. Procene su da estrada godišnje utaji preko 80 miliona evra.

20. AKCIZNA ROBA
NAFTNI DERIVATI I DUVANSKE PRERAĐEVINE SU VEC IDENTIFIKOVANE OD STRANE DRŽAVE KAO BRANŠE GDE SE UTAJI PREKO 300 MILIONA EVRA – na derivatima se izgubi 100 miliona evra, na duvanskim proizvodima 200 miliona evra. Stiče se utisak da je zbog duvanskih proizvoda država i objavila BORBU PROTIV SIVE EKONOMIJE, zvaničnici najviše pricaju o ovom vidu utaje. Dobri poznavaoci ovih branši smatraju da su ogromne utaje ovih proizvoda podržane upravo od onih kriminalnih korumpiranih državnih službenika zaduženih za suzbijanje.

21. PROSVETA
Na turizam se oslanja i prosveta sa svojim ekskurzijama, rekreativnim nastavama. Nastavnici i učitelji su posebno plaćeni za ekskurzije i rekreativne nastave, skoro uvek gotovinski i bez obračunavanja poreza po odbitku – vrlo je lako proveriti sve isplate preko provere turističkih agencija koje su bile dužne da po ugovoru naplate celokupan ugovoren iznos i od toga uplate dnevnice. U prosveti je izražena naplata ĐAČKOG DINARA. Perfidno se plasira da je to novac namenjen obezbeđenju, samo 10 do 20% tog novca ide na obezbeđenje a ostatkom direktori raspolažu po svom nahođenju bez ikakvog pravdanja bilo kome za trošenje tog novca.
Česte su zloupotrebe sala za fiskulturu koje se izdaju raznim klubovima ili grupama građana za rekreaciju, u mnogim slučajevima samo u gotovini i bez izdavanja računa. Po ovom osnovu jedna škola može prihodovati 50 do 100 hiljada evra na godišnjem nivou. Sve je popularnije izdavanje terena na duži rok gde će neko napraviti balon za izdavanje. U prosveti je izražena i korupcija prilikom odabira knjiga za nastavu, Zavod za izdavanje udžbenika nema vise monopol na izdavanje sto je stvorilo prostor drugim izdavačima da preotmu deo kolača od 60 miliona evra (procena prometa udžbenika za osnovce i srednjoškolce), uz obaveznu proviziju do 25% na ostvareni promet predmetnom nastavniku.

Da Vas podsetimo:  AKO JE PROFESIONALIZACIJA NEIZBEŽNA, POGAĐA I POLITIKU...

22. IGRE NA SREĆU – KLADIONICE I KOCKARNICE
Zvanično registrovan promet od igara na sreću u Srbiji je četiri puta manji od prometa koji se ostvari u Hrvatskoj koja ima upola manje stanovnika. Udruženje legalnih priređivača igara na sreću UPIS procenjuje utaje na preko 70 miliona evra od strane nelegalnih i legalnih koji ne prijavljuju celokupni promet. Kontrole su značajno manje od kada je nadležnost prebačena u Poresku upravu, Sektor za menjačke i devizne poslove. Rad na crno je zastupljen do 90%, uvek su vlasnici obavešteni kada je akcija inspekcijskih organa. Broj prijavljenih poker i drugih aparata je značajno manji od stvarnog broja, korupcijom se izbegava problem. Broj prijavljenih radnika u kladionicama i kockarnicama je skoro manji od broja objekata u kojima se obavlja delatnost.

23. PROIZVODNJA ALKOHOLNIH PIĆA
U Srbiji zvanična proizvodnja alkoholnih pića je 12 miliona litara a potrošnja 60 miliona litara. Za samo četiri godine broj legalnih proizvođača smanjen je sa 2 hiljade na samo 300, dok je broj nelegalnih porastao za sve ugašene koji su nastavili da rade. Udruženje proizvodjača Srpska rakija procenjuje da država gubi 150 miliona evra samo na ime PDV i akciza, bez svih drugih dažbina i poreza i doprinosa za radnike.
REŠENJE: Kontrolom kupaca – svih ugostiteljskih objekata o poreklu alkoholnih pića koja su u maloprodaji, kao i registrovanjem celokupnog prometa sami ugostitelji će biti naterani na vršenje legalne nabavke.

24. POGREBNE USLUGE
Pogrebne usluge su 80% na crno rečeno je na skupu u Privrednoj komori Beograda. Agencije za pogrebne usluge glavni su činioci sive ekonomije: kod njih se nabavlja kompletna oprema za sahrane, dogovara organizacija ispraćaja pokojnika, restoranske usluge, sve u gotovini i bez prijavljivanja prometa. Izradu i postavljanje spomenika 80% vrše neregistrovane kamenorezačke radnje.
REŠENJE: Obustaviti naknadu pogrebnih troškova, koju daje država, rođacima pokojnika koji nemaju dokaze o izvršenoj virmanskoj ili gotovinskoj uplati nastalih troškova.

25. IT STRUČNJACI – PROGRAMERI, SOFTVER KAO GLAVNI ALAT ZA SKRIVANJE UTAJA
Softveri su najjači alat za dvostruku evidenciju, legalnu i nelegalnu. Zastupljeni su u većini branši, nacin je identičan: maloprodaje-piljare imaju prodaju sa izdavanjem fiskalnog računa ili bez, kafići i restorani takođe, zdravstvene ordinacije registruju uslugu na ime i bez izdavanja računa.
REŠENJE: Stvaranje evidencije pri Poreskoj upravi o svim softverskim firmama, svim softverima na tržištu sa izjavom proizvođača da pod materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdi da ne postoji dvostruka evidencija. Istu izjavu moraju dati i korisnici softvera.

26. ELEKTROPRIVREDA – KRAĐA STRUJE I NETEHNIČKI GUBITAK
Elektroprivreda Srbije je objavila podatak da ima 52 načina krađe struje, kao i da se na godišnjem nivou ukrade preko 80 miliona evra. Osim krađe postoji i drugi, netehnički gubici. Stručnjaci procenjuju da je takav gubitak veći od same krađe tri puta što ukupno iznosi 360 miliona evra izgubljenih prihoda za EPS. Neverovatno da je EPS totalno nezainteresovan za ugradnju SISTEMA ZA ELIMINACIJU NETEHNIČKIH GUBITAKA koji u potpunosti sprečava sve krađe, netehnički rastur smanjuje na minimum – sistem koji je već istestiran u okviru EPS-a je plod srpske pameti, jedinstveno svetsko rešenje za otkrivanje i sprečavanje skoro svih gubitaka. Neverovatno je da NIKO U EPS-u ne želi uvođenje ovog sistema, i VLADA IZBEGAVA RAZGOVOR NA OVU TEMU. I vlasnici patenta su iznenađeni pogotovo što žele da država Srbija osnuje firmu koja bi zaposlila više hiljada radnika i ovaj jedinstveni proizvod ponudila celom svetu.
REŠENJE: Ozbiljna provera svih mernih instrumenata i ugradnja Sistema za eliminaciju netehničkih gubitaka.

Da Vas podsetimo:  Da se može misliti izvesnim organom, neki bi bili baš veliki mislioci...

27. OMLADINSKE I STUDENTSKE ZADRUGE
Vrlo česte zloupotrebe vrše poslodavci preko omladinskih i studentskih zadruga. Na Adi ciganliji ima restorana koji zapošljavaju i više od 100 radnika dnevno preko uputa neke omladinske zadruge, pokriveni su kada dođe inspekcija rada, na kraju meseca iscepaju uput a za naredni mesec omladinci ponovo donesu novi uput.
REŠENJE: Inspekcije rada moraju proveravati isplaćene zarade u prethodnom periodu, najmanje tri meseca unazad.

28. PRIHODI LOKALNIH SAMOUPRAVA
Lokalne samouprave imaju mnogo nenaplaćenih prihoda. Veliko je zloupotrebljavanje javnih površina najčešće od strane vlasnika ugostiteljskih objekata. U turističkim mestima je ogroman gubitak budžetskih prihoda od nenaplaćene turističke takse. Poslovni prostor se izdaje po višestruko nižim cenama od tržišnih. Veliki su iznosi izgubljenog poreza na zarade radnika usled rada na crno. Ogromni je i gubitak poreza na imovinu jer prosečno polovina objekata nije u poreskoj evidenciji. Zbog ogromnog povećanja stopa poreza na imovinu od početka godine mnogi prijavljeni obveznici, pogotovo firme, neće biti u mogućnosti da plaćaju. Ogromni gubici su u lokalnim javnim firmama čije usluge koriste neprijavljeni korisnici. Poznat je primer iz Vrnjačke Banje, na vodovodnoj mreži bilo je priključeno 1200 nelegalnih korisnika. Nelegalna izgradnja i dalje cveta, građani izbegavaju plaćanje takse za dobijanje građevinske dozvole, inspekcijski organi (zbog korupcije) podržavaju nelegalnu gradnju. I kada se radi uz projekat, često se dozvoljava doziđivanje velikog broja kvadrata van odobrene dokumentacije.
Stiče se utisak da lokalne samouprave naplaćuju samo po osnovima gde ne postoji korupcija, po svim drugim gde je ima prihodi su minimalni.
REŠENJE: Sprečiti korupciju u lokalnim samoupravama.

Tekst BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE – UTAJE PO BRANŠAMA dokazuje da siva ekonomija ne postoji zbog teške ekonomske situacije i „gole“ borbe za preživljavanje velikog broja stanovnika Srbije, već da postoji isključivo zbog sticanja velikog bogatstva privrednika kriminalaca i onih koji su zaduženi za suzbijanje utaja, korumpiranih državnih službenika.

Dragan Radović

 

 

Dragan Radović

Borba protiv sive ekonomije (1)

Borba protiv sive ekonomije (2)

Borba protiv sive ekonomije (3)

Borba protiv sive ekonomije (4)

Borba protiv sive ekonomije (5)

Borba protiv sive ekonomije (6)

Borba protiv sive ekonomije (7)

Borba protiv sive ekonomije (8)

Borba protiv sive ekonomije (9)

Borba protiv sive ekonomije (10)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime