Borba protiv sive ekonomije (2)

0
1175
Dragan Radović
Dragan Radović

Godinama sam kao privrednik razmišljao, analizirao, šta treba popraviti u Srbiji kako bi svi privrednici imali neuporedivo bolje uslove privredjivanja. U svim analizama suzbijanje sive ekonomije se nametnulo kao najveći problem. U tim razmišljanjima došao sam do „svog“ programa, U ČETIRI FAZE sa sledećim aktivnostima (sa prikazom I FAZE):

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE U ČETIRI FAZE

I FAZA   OBJAVA RATA SIVOJ EKONOMIJI – UVOĐENJE „VANREDNOG STANJA“

II FAZA     PRIPREMA I DONOŠENJE PRVOG SETA MERA

III FAZA   PRIPREMA REŠENJA ZA SVE BUDŽETSKE KORISNIKE

IV FAZA   DONOŠENJE DRUGOG SETA MERA

 I FAZA Prva faza stupa ODMAH – Objavljuje se rat SIVOJ EKONOMIJI, uvode se „VANDREDNE MERE“ koje će trajati do TRI meseca..

Rukovodstvo – vođe: Vlada i ministarstva

Kao u svakom ratu mora se delovati u dva pravca:

1. Kopnena ofanziva

2. Informisanje i psihološki rat

Kopnena ofanziva podrazumeva frontalne akcije na terenu, kontrole u svim gradovima, u svim branšama, po unapred utvrdjenom planu.

Izvršioci: Ministarstvo finansija – Poreska uprava Srbije, u sadejstvu sa drugim ministarstvima.

Poreska uprava Srbije ima stručni i najnekorumpiraniji kadar koji moze da bude na čelu svih akcija na terenu, druga ministarstva koristiti kao podršku u okviru branši koje ta ministarstva pokrivaju.

Akcije krenuti na branše koje su najzastupljenije na tržistu, gde su utaje svakodnevne i najčesce, kao i na sve vršioce usluga – dva pravca:

– svi izdavaoci fiskalnih računa – ugostitelji, pekari, butikaši, piljari, razni kiosci, podrumi pića, mesari i svi drugi….- 100 poreskih stručnjaka – kontrole traju samo deset minuta: provera preseka pazara, radnika zatečenih na random mestu I ugovora o zakupu poslovnog prostora.

– vršioci raznih usluga – firme: prevoz putnika i robe, turistička delatnost, veleprodaje hrane i pića….- 100 poreskih inspektora, svake nedelje po jedna branša.

Da Vas podsetimo:  "Od koga je, mnogo je!". Druga je stvar, kakvo je...

Kontrole raditi po strogo utvrđenom redosledu tako da se već u prvoj nedelji dobijaju izuzetni rezultati o izvršenim utajama koje daju znacajnu psihološku podršku za nastavak akcije.

Uloga medija je veoma važna. Uoči početka akcije predsednik Vlade treba da najavi rat utajivačima , vandredno stanje, da pozove u pomoć celokupno stanovništvo kako bi na kraju savladali neprijatelja koji opstaje u svim vekovima za nama. U svim informativnim emisijama non stop treba govoriti o početnim uspesima akcije.

Poziv za pomoc stanovništvu treba da izgleda ovako:

Predsednik Vlade treba da zatraži pomoć penzionera i svog stanovništva:

Molimo sve penzionere da daju svoj doprinos kako bi naplatili sredstva namenjena budžetu, sredstva koja sada završavaju u džepovima utajivača kako bi sa tim sredstvima obezbedili stabilnost PIO fonda. Zbog toga vas molimo, tražimo od vas, da svaki put kada idete u kupovinu ne platite robu ako ne dobijete fiskalni račun. Ponavljamo, od danas nikada i nikome nemate obavezu da platite bez fiskalnog računa.

Ministar zdravlja na slican način treba da pozove sve zdravstvene radnike, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe svoje radnike da se ponašaju na isti način.

Ministarstvo prosvete treba da obavesti sve profesore, nastavnike, učitelje, da imaju obavezu da jednom nedeljno u trajanju od pet minuta održe predavanje svim svojim đacima koliko je bitno da se i deca ukljuce u akciju, da ništa ne plaćaju bez dobijanja fiskalnog računa.

Na prethodno opisani način dobijamo na terenu nekoliko miliona “inspektora”.

Objaviti broj telefona, mail adresu, gde će moći svi gradjani trenutno podneti prijavu protiv neizdavaoca fiskalnih računa. Nadležni organi na prijavu moraju da reaguju u roku od 48 sati.

Da Vas podsetimo:  Alimpić: Nekad se to zvalo „kolonijalizam“, sad se to zove „strani investitor”

Za vreme akcije na terenu, u pozadini, u kancelarijama Poreske uprave Srbije treba raditi intenzivne analize podataka kojima raspolaže ova služba. Analize raditi po branšama kako bi se iskustveno utvrdile nelogičnosti – tačno postoji metod koji se preporučuje kako bi se na najefikasniji način utvrdila odstupanja (vrlo uspešno testiran metod na jednoj branši).

Prethodno napisane akcije intenzivno raditi ne duže od tri meseca. Cilj je da se naplate ogromna budžetska sredstva, da se pokaže svim utajivačima da nece moći vise tako da rade, da je država izuzetno ozbiljna i da će sankcionisati svako obavljanje delatnosti van legalnih tokova.

Za sve prekršioce treba obezbediti hitno reagovanje prekršajnih sudova (‘preki sud’) kako bi efekat akcija dobio neuporedivo veću težinu.

Za www.koreni.rs

Dragan Radović

Nastavak: ZNAČAJ I FAZE BORBE PROTIV SIVE EKONOMIJE…

Prethodni tekst: 1 deo: http://www.koreni.rs/poreska-uprava-srbije-najveci-krivac/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime