Borba protiv sive ekonomije (4)

0
1103

Značaj prve faze borbe protiv sive ekonomije

Dragan Radović
Dragan Radović

U svim istraživanjima na upućeno pitanje privrednicima zašto rade u sivoj zoni skoro uvek dobijete odgovor da je jedini razlog preveliko poresko opterećenje koje je država nametnula. Realno, većina nameta u Srbiji je u granicama drugih evropskih zemalja, može se reći da je nerealno visoko opterećenje samo na zaradama radnika. U zavisnosti od osnovice kreće se od 60% do 64%. Procene dobrih poznavaoca govore da sada imamo 700 hiljada radnika koji rade bez prijave na rad (na crno) pri čemu budžet gubi 1,5 mlrd. evra prihoda na godišnjem nivou.

Nameće se jedino razumno pitanje: sta treba uraditi kako bi svi neprijavljeni radnici ostvarili osnovno životno pravo, pravo na rad, pri čemu bi država ostvarila ogromne budžetske prihode neophodne za nesmetano funkcionisanje PIO I Zdravstvenog fonda koji su danas pred kolapsom.

Odgovor je: znacajno sniziti opterećenje zarada! Koliko sniziti opterecenje kako bi novo delovalo stimulativno na sve privrednike, predlog je: za trećinu, 40% predlozena stopa.

Prethodni predlog dočekuju na nož eksperti, profesori ekonomskih fakulteta, FREN, NALED, USAID, ekonomski analitičari, svi imaju isti odgovor: nije moguce! Da bi se neke stope snizile, kažu, istovremeno treba druge stope povećati. I dobijamo uvek isti odgovor, u ovom slucaju bi se stvorila budžetska rupa od dve mlrd. evra, izracunao je NEKO od njih.

Glavni zadatak I FAZE BORBE PROTIV SIVE EKONOMIJE je da napravi podlogu za snizavanje većine opterećenja, omogući neuporedivo bolju naplatu, kako se ne bi ostvarile crne prognoze eksperata i stvorila rupa u budžetu. Programom je ogranicen rok trajanja I FAZE: do tri meseca. Idealni period za primenu I faze programa bio je 01.04.-30.06.2014. god. Zbog kašnjenja u objavljivanju početka programa I faza (priprema i primena mera) počela je prethodne nedelje i zavrsava se 30.06.2014. kako je najavio drzavni sekretar Ministarstva finansija.

Da Vas podsetimo:  Novi trend u Beogradu i NS: proslavljaju ćerkicama rođendane u dečjim spa centrima sa pedikirom, manikirom, relaksom

U tom periodu biće pojačane kontrole svih privrednika od strane 500 inspektora koji će raditi po unapred utvrdjenom planu i strogo dobijenim uputstvima za postupanje na terenu.

a. kontrola svih izdavaoca fiskalnih racuna (ugostitelji, pekari, butikaši, piljari, razni kiosci, podrumi pića, mesari i svi drugi…) u trajanju do deset minuta pri čemu se uporedjuje stanje u kasi sa presekom stanja fiskalne kase, vrši se provera svih zatečenih radnika da li imaju prijavu na rad, kao i provera ugovora o zakupu poslovnog prostora – ovakve provere vrsiće se u svim gradovima, danonoćno, u isti objekat i po vise puta dnevno.

b. Vršioci raznih usluga – firme: prevoz putnika i robe, turistička delatnost, veleprodaje hrane i pića kao i sve druge delatnosti, svake nedelje po nekoliko bransi.

Cilj ovakvog načina kontrole je da svi privrednici shvate, posebno utajivači, da više neće moći tako da rade, da je država izuzetno ozbiljna i da će sankcionisati svako obavljanje delatnosti van legalnih tokova.

Sve kontrole do 30.06. imaće preventivni karakter, privrednici će biti samo upozoravani na propuste i neće biti primene represivnih mera.

Za vreme primene I FAZE Ministarstvo finansija treba da pripremi čitav set poreskih mera koje će imati za cilj snižavanje mnogih poreskih stopa.

Drugi mnogo važan zadatak je da država pripremi strategiju kojom ce se boriti protiv izuzetno izrazene korupcije koja vlada u inspekcijskim organima. Na žalost, razni inspektori i drugi državni službenici, čiji osnovni zadatak je da čuvaju državu I njene interese, napravili su svoju državu – PARADRŽAVU – koja im omogućava samo zadovoljenje ličnih nezajažljivih potreba . U borbi protiv korupcije jednako zlo cine korumpirani državni službenici (jedna strana) kao svi oni koji ih korumpiraju (druga strana). Na žalost, najčesće mito daju upravo privrednici iz sive zone.
Zaključak koji se namece je: suzbijanjem sive ekonomije, prevodjenjem privrednika u legalne tokove, gubi se strah od raznih inspekcijskih organa, prestaje OBAVEZA korumpiranja što će uz dodatnu represivnu politiku prema “zatečenim” znacajno smanjiti ovo zlo na minimum.

Da Vas podsetimo:  Uskoro pred Srbijom izbor: Rusija ili Evropa

DRAGAN RADOVIĆ

Nastavak sledi …

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime