Borba protiv nataliteta

1
1462

2014-05-01_065447Srbija je jedina zemlja gde i posle izbora ministri i dalje ostaju na ministarskim mestima samo drugih resora, doduše ne svi. Ovi izbori 2014 jedino što su doneli dobro, možda je novi ministar zdravlja. E sad koliko je i to dobro pokazaće se vrlo brzo. Već mesecima u Srbiji se vodi polemika oko imunizacije dece. Bilo je najavljeno da će vakcinacija petovalentnom vakcinom od ove godine biti obavezno, međutim izgleda da se neko preračunao pa je shvatio da je to mnogo para i od ove vakcinacije se odustalo do daljnjeg. To znači da roditelji ako žele da vakcinišu svoje dete, kao i svu decu u Evropi i dalje će morati da plaćaju za ovu vakcinu. Diskriminacija beba čiji roditelji nemaju novac da iz svog džepa plate oko 20.000 dinara, koliko košta vakcinisanje i revakcinisanje novorođenčeta savremenom, petovalentnom vakcinom nastaviće se do daljnjeg.

Šta sve stoji iza odlaganja vakcinacije decom petovalentnom vakcinom. Da li  je jedan od razloga to što je po  nekim informacijama tajno prodat “Torlak”, pa novi vlasnici pokušavaju da na srpskoj deci vrše eksperimente novim vakcinama koje pravi ovaj Institut. Doduše, sa Torlaka tvrde da se ta ista vakcina daje već 40 godina. Pa ako je ona tako dobra zašto Evropa ne daje svojoj deci nego vakcinaciju vrše sa petovalentnim vakcinama.

Opet moguća solucija je da Srbija nema para da plati uvoz tih vakcina, pa teraju roditelje da ih kupe. Svaki pedijatar u Srbiji će vam preporučiti da detetu primi Pentaxim i Infanrix, država je ne daje, znači morate je kupiti. Osim što je ne daju besplatno, vlast hoće još i da zaradi. Pored cele priče da se zvanična imunizacija petovalentnom vakcinom odlaže do daljnjeg, država još pravi i veštačke nestašice u privatnim apotekama. Do sada su roditelji za tu istu vakcinu odvajali po 3.500 ali s obzirom na to da je nema sad plaćaju 55 evra, u prevodu tri doze 165 evra. Ako potrošite mesečnu platu samo na vakcine kako će te kupiti mleko, pelene i sve ostalo što je potrebno za dete.

Da Vas podsetimo:  Kako REM krije svoje odluke: Izrečene najblaže mere koje ničemu i nikome ne služe

Prosečna plata u Srbiji nezvanično je 20.000-30.000 hiljada. Kako od ove cifre izdvojiti novac za vakcinu? To je puna plata, ali mnogim porodiljama kasni isplata od strane države, neke i ne primaju platu, pa kako kupiti vakcinu. Da li ste u tom slučaju osuđeni da vaše dete primi vakcine koje nudi država, a koje se navodno proizvode već 40 godina. Kao da se sve radi namerno i smišljeno, pored problema sa vakcinama sa kojim se već par meseca mladi roditelji u Srbiji bore, sad se nova gradska vlast u Beogradu dosetila da smanji pomoć koju su imali prava da dobiju nezaposlene porodilje. Da li je cilj svih ovih mera što manje novorođenih Srba?

Bivši predsednik skupštine, sadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, zalagao se da porodilje i sva deca imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u Srbiji. Ni to nije tačno, jer ako nemate overenu knjižicu neće dete primiti na pregled kod pedijatra.

Sve same laži i obmane u Srbiji, što je najgore sve ide preko najmlađih građana naše zemlje.

Priče o natalitetu svim ovim padaju u vodu. Ko će se danas odlučiti da rađa i podiže dete u Srbiji, kad znate da umesto da vas država podrži i pomogne mladim roditeljima, praktično roditelji treba da plate državi da bi podigli natalitet.

Poslodavci ne isplaćuju plate, ne overavaju zdravstvene knjižice, država naplaćuje šta god stigne. Možda petovalentna vakcina bude prvi zadatak novom  ministru zdravlja, jer, na kraju, i on je roditelj.

Za www.koreni.rs

Antigona

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

1 KOMENTAR

  1. To sto prave vestacku nestasicu petovalentnih vakcina je zato sto hoce da se sve vise roditelja zainteresuje za njih, da izguglaju sve hvalospeve o njima, da shvate da su njihova deca uskracena za tu „cistotu“ hemije i njeno „blagotvorno“ dejstvo. Jasno ko dan da bas zbog toga sto su dobre i bezbedne trazene su toliko da ne mogu da stignu da ih proizvedu… a-haa… Ali zato, dragi roditelji, uskoro ce se na trzistu pojaviti jos „savrsenije“ SESTOVALENTNE vakcine trece generacije, genetski modifikovane, za njih ce te se tek otimati, zato na vreme stedite novac za ove eksperimentalne vestake. I ni slucajno nemojte razmisljati svojom glavom kad je vase dete u pitanju, jer vas pedijatar, ministar i SZO znaju najbolje 😉

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime