Boško Obradović: Šešelj je istrošeni poželjni revolucionar

0
1272

bosko-obradovic-dveriBoško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri, u intervju za Kosmopol prokomentarisao je aktuelna dešavanja na političkoj sceni u Srbiji.

Mnogo je „prepucavanja“ između SRS i koalicije Dveri-DSS, da li nam možete reći koji je povod za taj sukob?

– U politici povod može da bude bilo šta sa čime se ne slažete kod nekog drugog. Dveri su poprilično bile uzdržane od reagovanja na provokacije koje su bez razloga dolazile od radikala do trenutka kada je u periodu pred izbore i u periodu do ponavljanja izbora na 15 mesta, 4.maja, SRS krenuo otvoreno, uz podršku Vučićevih medija, da iznosi neistine o ”uguravanju” liste Dveri-DSS u Skupštinu.

Kakvo je Vaše mišljenje o Vojislavu Šešelju i Nemanji Šaroviću?

– Prvi je iskusni, istrošeni poželjni opozicionar svih režima od 90-tih do danas, a svi drugi su bleda senka ”nepogrešivog” prvog.

Zašto ste u TV duel sa Šarovićem rekli da niste imali susret sa Vučićem kada ste se par meseci ranije hvalili medijima i objavili na sajtu Dveri tekst o tom sastanku?

– Ponoviću ono što sam i tad rekao. Gospodin Šarović je zamenio teze i optužio me da sam se sastajao sa Vučićem nakon prvog kruga izbora 2012, što nije tačno i kao odgovor na to pitanje sam rekao u emisiji da to nije tačno. Susret tadašnje tročlane delegacije Dveri sa Vučićem, čiji sam bio jedan od delegata, desio se nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kada je tadašnji premijer odlučio da nas primi, kako bi smo mu predložili niz mera za odbranu Srbije od elementarnih nepogoda. I to smo mi prvi objavili, jer nemamo problem da budemo konstruktivni u korist države i njenih građana. Mi smo svaki put pohvalili aktivnosti Vlade za koje smo videli da su u skladu sa našim programskim ciljevima i da su u interesu građana Srbije. Recimo, tako smo pohvalili Vladu što nije uvela sankcije Rusiji, ali je kritikujemo što ne produbljuje saradnju sa Rusijom još intenzivnije.

Da Vas podsetimo:  Pismo patrijarha Pavla upućeno Miloradu Vučeliću

Da li Vučić drži narod kao taoca, a nepotrebnim prolongiranjem formiranja Vlade i koji je smisao tog procesa?

– Ako je ova država sa bilo koje strane pritisnuta, to treba saopštiti građanima Srbije. Ako Vučić ne može ili ne ume, ili iz bilo kog razloga neće da formira vladu, treba jednostavno da se povuče. Ovako, skoro 6 meseci imamo tehničku Vladu koja radi šta hoće, a nikome ne podnosi račune, jer poslanici nemaju priliku da pitaju ministre o rezultatima njihovog rada i potezima koje vuku. To je jako opasno po transparentnost vođenja državnih institucija i otvara neku vrstu političkog vakuuma u kome jedan čovek vlada samovoljno. To može da dovede do ozbiljnih problema u funkcionisanju države i destabilizaciji političkih prilika na Balkanu.

Da li verujete da strane ambasade kroje ministarske kabinete, a da Vučić to aminuje?

– Verujem da postoje pritisci od strane zapadnih sila na sve političke procese u Srbiji, pa i na sastav Vlade. Nisam siguran da baš toliko mogu sebi da priušte da diktiraju sastav Kabineta, ali da imaju ucenjivačkih potencijala za određene Vučićeve poteze, u to ne sumnjam.

Ko će po Vašem mišljenju biti kandidat SNS-a na predsedničkim izborima sledeće godine, a ko će biti predstavnik koalicije Dveri-DSS?

– Mislim da je prerano špekulisati o kandidatima pre svega jer je geopolitička situacija toliko uzavrela, da se do sledeće godine može svašta dogoditi što će bitno uticati na društveno-političke odnose u Srbiji i regionu. U slučaju smirivanja tih tenzija, sklon sam mišljenju da se Vučiću dopada Tadićev model apsolutne vlasti, kada je Tadić bio predsednik države, a Cvetković samo ”Fikus – premijer” koji izvršava sve što Tadić kaže. Ipak, trebalo bi da pogleda i na Tadićev kraj vladavine. Što se Dveri tiče, o učešću i eventualnom kandidatu, odlučivaće Sabor Dveri na Godišnjoj skupštini na jesen. Sa DSS-om nismo razgovarali na temu predsedničkih izbora.

Da Vas podsetimo:  NVO juriš na srpske škole

Zašto ste naglo promenili imidž pred izbore (seda kosa) i kako gledate na kritike da Vam je kampanja bila u američkom, a ne u srpskom tradicionalnom stilu, kada je Vaša stranka tradicionalistička?

– Sedu kosu imam zato što sam u zrelim godinama, a ne zato što je to deo imidža. Kampanja nije bila u američkom stilu, već je bila vrlo kreativna i za sredstva kojima smo raspolagali vrlo plodonosna. To što smo najbolji u internet kampanji od svih stranaka ne znači da imamo američku kampanju. Ljude je verovatno iznenadilo to što smo se podjednako bavili i gorućim socio-ekonomskim temama od vitalnog značaja za građane Srbije i Srbiju uopšte, u odnosu na dosadašnje kampanje koje su više bile okrenute ka spoljno-političkim i nacionalnim temama. To ne znači da ih i dalje ne zastupamo, naprotiv. Smatramo da ozbiljna politička organizacija mora da ima rešenja i želju da se uhvati u koštac sa svim problemima u društvu. Građani su to primetili, a Dveri su ulaskom u Skupštinu potvrdile da su za taj zadatak spremne.

Kako komentarišete „Žutu patku“?

– Smatram da je dobar deo građana Srbije iskustveno prošao i kroz zloupotrebu buđenja nacionalne svesti 1991, ali i kroz manipulaciju ”građanskim” protestima tokom 5.oktobra 2000. i da se više ne daju tako lako prevariti i da dobro odmeravaju kojim se inicijativama priključuju, a kojima ne. Pristalica sam svih građanskih protesta koji izražavaju legitiman pritisak na bahato i kriminalno ponašanje vlasti, ali sam takođe vrlo skeptičan prema inicijativama koje imaju značajnu logističku podršku u ljudima i organizacijama iza koje stoje fondovi poput Rokfelerovih i Soroševih.

Kako objašnjavate sporadične koalicije sa DS i SNS na lokalu i da li je to dokaz demagogije?

– Lokalne politike ne moraju uvek da se poklope sa politikom centrale. Mi u Dverima svaku priliku da uđemo u vlast na lokalu razmatramo odvojeno na sednicama Predsedništva, i to od slučaja do slučaja. Ispostavilo se da je princip za lokalnu politiku koji zastupamo nije bio prihvatljiv za odbornike ostalih stranaka koje su formirale vlast, pa su naši odbornici u 27 opština u opoziciji. Meni je mnogo interesantnije od DS-a i SNS-a što su SNS i SRS gotovo svugde napravili koalicije na lokalu i praktično postali najozbiljniji koalicioni partneri.

Da Vas podsetimo:  Opstanak

kosmopol.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime