Bosna špijunska „prokleta avlija“

0
1054

bosna-ljiljanŠpijunski “protektorat” u BiH

Dejtonski mirovni sporazum za BiH pored protektoralnog statusa pod dominacijom SAD, NATO i EU, doneo je i stotine agenata zainteresovanih službi bezbednosti koje kontrolišu upravljački establišment u BiH u oba entiteta. Federacija BiH “preplavljena” je obaveštajcima bar desetak država. Iz okruženja su angažovani agenti Hrvatske sa Balkana, mreže iz Turske, Albanije, a od moćnih službi tu je i CIA, BND, MI 6 i Mosad. Prisutne su i agenture Irana. Na teritoriji Republike Srpske iz susedstva prisutni su obaveštajci Hrvatske, Srbije, iz regiona Turske, Albanije i značajno su zastupljeni i obaveštajni kanali Mosada kao i ruske FSB. Sve službe bezbednosti analiziraju fenomene međusobnog uticaja i političko i ekonomsko stanje u BiH koje se “podgreva” uz podršku stranih diplomata i lokalnih političara. Hrvatske službe bezbednosti najjače su u RS u Banja Luci i delu Posavine prema Hrvatskoj, u Sarajevu i Mostaru dok su interesi službi bezbednosti Srbije u očuvanju Republike Srpsk. Ruske službe imaju svoj interes u očuvanju svojih energetskih interesa ali i vlasti Milorada Dodika.

Turske “maske” u Bosni

Stručnjak za islamski terorizam Dževad Galijašević tvrdi da Turski uticaj na Bošnjake vuče određene istorijske korene, ali ne treba zanemariti uticaj turskih obaveštajnih službi koje kontrolišu brojne bošnjačke političare. Ipak u poslednje vreme došlo je i do pogoršanja odnosa na relaciji Bakir Izetbegović i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. To ne umanjuje prisustvo turskih službi bezbednosti. Bošnjaci u BiH se u velikoj meri “identifikuju” sa Turskom i predsednikom Erdoganom kao svojim “zaštitnikom”. Politiičari u BiH (federacija BiH) koliko god su povezani za Tursku, oni funkcionišu po uputstvima protektora pre svega SAD i Nemačke koja i održava BiH i vlasti u oba entiteta. Turska ima jak, ali ne presudan uticaj u BiH računajući i na obaveštajnom planu.

Ko koga špijunira u Bosni?

Da Vas podsetimo:  Firmi Milenijum tima oko 10 miliona evra bespovratne pomoći za gradnju hotela

Bezbednosne strukture u Republici Srpskoj beleže pojačanu aktivnost turskih obaveštajnih službi što nije neubičajeno zbog turskih interesa na Balkanu. Turska na Balkanu ima svoje dublje interese ali nije “lider” u bezbednosnoj kontroli BiH kao što je to sa CIA, BND ili MI 6 ili hrvatskoj službi bezbednosti. Bez političkih i bezbedonosnih interesa SAD i Nemačke, nema ni većeg uticaja drugih država na bezbednosnu situaciju u BiH. Turska i druge islamske države deluju kroz razne verske i druge NVO i preko ekspozitura kompanija koje deluju u BiH. Ipak sve one su “pokrivene” uticajima i “kontrolom” ali odobrenjem konkurentskih službi SAD i Nemačke u BIH. Bezbedonosni analitičari tvrde da u većim gradovima FBiH, kao što su Sarajevo, Tuzla, Zenica, izuzetno je aktivna turska obaveštajna služba poznatija pod skraćenicom MIT. Obaveštajni kanali CIA su u BiH od 1991. godine, i oni su bili podrška sa BND u oblikovanju ratnog sukoba u BIH, ali i više od toga u dolasku mudžehedina i islamkih dobrovoljaca da se bore u jedinicama Alije Izetbegovića. Akcija “Irangejt” i slanje oružja iz Irana u BiH išla je preko Hrvatske i tadašnjeg američkog ambasadora Galbrajta u Zagrebu. BiH je pre svega špijunsko “šahovsko polje” Zapada (SAD, Nemačka, Velika Britanija), Rusije, Turske i Izraela. Svako igra svoju igru i povlači svoje poteze. BiH je i dalje kao “neuspela” država i eksperiment moćnih država koje diriguju političarima, a političari narodima i tako se održava ravnoteža interesa moćnih na štetu građana BiH. Špijunaža se zato i zove “podzemna diplomatija” .

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime