BOTOVI SNS-A NA FEJSBUKU IMALI 5.374 PROFILA: OBJAVLJEN IZVEŠTAJ METE O GAŠENJU PROVLADINIH NALOGA U SRBIJI, KUBI I BOLIVIJI

0
54
.(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Kompanija Meta ugasila je botovsku mrežu Srpske napredne stranke na društvenim mrežama, a u svom izveštaju za poslednji kvartal 2022. godine navodi da je ugašeno 5.374 naloga i 12 grupa na Fejsbuku, kao i 100 Instagram naloga, javlja N1, pozivajući se na navode i Mete da je SNS potrošio najmanje 150.000 dolara na reklame na Fejsbuku i Instagramu

Prema ranijem izveštaju, Meta je deaktivirala je lažne provladine račune u Srbiji, Kubi i Boliviji koji su korišćeni kako bi diskreditirali opoziviju i objavljivali informacije „drage“ vladajućima, objavio je portal jursit.org.

Ti računi funkcionisali su nezavisno jedan o drugog u svakoj zemlji, a njihov sadržaj dopirao je do stotina hiljada ljudi, pre nego je suspendovann nakon interne istrage.

Svaki je delovao preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme poput Fejsbuka, Istragrama i WhatsAppa.

Mreža u Srbiji, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao „internet tim stranke“, takođe je koristila lažne naloge i koordinisane postove. Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, kao i lokalne medije, da bi „stvorila percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci“, navodi se u saopštenju kompanije Meta koje je ranije preneo portal jursit.org.

Mrežu botova činili su članovi SNS iz takozvanog „internet tima“, ali i državni službenici širom Srbije.

Na Fejsbuku su imali 5.374 naloga, 12 grupa, a na Instagramu 1.060 naloga.

Prema podacima kompanije Meta, najmanje 350 naloga pridružilo se jednoj ili više ovih grupa, dok je više od 26.000 naloga pratilo jedan ili više spornih instagram naloga.

kako navodi Meta, Srpska napredna stranka je potrošila najmanje 150.000 dolara na oglase na Instagramu i Fejsbuku, koji su plaćeni u dolarima i evrima.

Da Vas podsetimo:  Nema dokaza da je u Ukrajini poginulo 1200 poljskih vojnika

Meta dodaje da je mreža SNS funkcionisala drugačije od tradicionalnih „farmi trolova“, koje su ranije otkrivene u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji, a kojima se upravljalo iz jednod centra, odnosno kancelarije ili grupe kancelarija.

Za razliku od tog sistema, operacija SNS bazirala se na pojedincima koji su „botovali“ širom Srbije.

„Ljudi iza ovih aktivnosti su koristili lažne naloge, od kojih je neke prepoznao i ugasio naš automatski sistem pre početka same istrage. Oni su sa lažnih naloga upravljali grupama, velikom količinom komentara i lajkovali sadržaj, kako bi izgledalo da je popularniji nego što jeste“, navodi u izbeštaju kompanija Meta.

Takođe, postavljali su sadržaj koji kritikuje opoziciju, a osim na društvenim mrežama, aktivno su ostavljalni komentari podrške vlastima direktno na sajtovima medija.

Meta navodi da je ova internet operacija koordinirana posredstvom aplikacije koja je omogućavala da se ostavljaju komentari na različitim internet sajtovima i istovremeno loguje na naloge na društvenim mrežama.

Kompanija je blokirala aplikaciju 2020. godine, posle izveštavanja BIRN, ali je njeno korišćenje nastavljeno za ostavljanje komentara na sajtovima i drugim platformama, navodi N1.

„Na osnovu uvida koji smo dobili u prethodnim istragama, kombinovanih sa narednim istraživanjima, bili smo u mogućnosti da ih povežemo i otkrijemo širi domet ove aktivnosti na internetu“, navodi Meta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime