Božić ne pominjati, Bogu se ne moliti, u crkvu ne ići

2
275
Zoran Šaponjić / Foto: printscreen (iskra.co)

Reč „Božić“ ne koristiti, Bogu se ne moliti, u crkvu ne ići! Polako ali sigurno, ta nam vremena stižu. Pravo iz Brisela, po standardima EU!

Dao Bog da grešim, ali, tako je.

Evo, Evropska unija usvojila pa poslala na doradu novi pravilnik nazvan „Upustva za inkluzivnu komunikaciju“. U pravilniku, pored ostalog stoji i uputstvo da se pominjanje „božićnih praznika“ izbegava, jer, to može biti stresno za one koji Božić ne slave! Sem toga, ubuduće, po novom pravilniku biće neprihvatljivo obraćati se ljudima sa „dame i gospodo“, „gospođice i gospođo“, jer, sve je to protiv novog, rodno ravnopravnog jezika koji nam polako stiže u kuće, i koji će i Srbija morati da prihvati jer, avaj, nama drugog puta do puta u EU nema.

Ne treba sumnjati, sledeće uputstvo, pravilnik koji ćemo dobiti iz EU odnosiće se na krsnu slavu. „Krsnu slavu ne slaviti“ jer, to može biti stresno za one koji ne slave! U crkvu ne ići, jer, to može biti stresno za one koji u crkvu ne idu!

Preterujem? Dao Bog da je tako.

Evo, u Americi već duže vreme, podseća sociolog Miša Đurković, traju sporovi oko Božića koji „polaze od ideje da ovaj praznik treba zameniti „univerzalnim“ praznikom, budući da „proslava Božića, vređa ateiste, pripadnike „filozofskih pokreta“ i dugih konfesija! Sada ta rasprava stiže u Evropu, a brzo će i u Srbiju, u to ne treba sumnjati. Nikako.

Jer, sem EU mi druge alternative, drugog puta nemamo.

I, hoće li se ove ideje primiti u Srbiji? Hoće naravno.

Evo, je li pre par meseci ustala u Srbiji i kuka i motika kada se jedna učiteljica u jednom gradu u sred Srbije drznula da okadi učionicu tamljanom? Jesu li skočili poborici inkluzivne komunikacije da brane rodnu ravnopravnost? Jesu. Jesu li se danima zgražavali nad tamajanom u učionici? Jesu.

Da Vas podsetimo:  Kriza u Kriznom štabu

Je li drugi put ustala kuka i motika u Srbiji kad su u jednoj školi rešili da na početku svakog radnog dana čitaju Očenaš?

Jeste!

Kakav zločin! Da deca u učionici izgovore Očenaš!

Je li treći put ustala kuka i motika u Srbiji kada je odlučeno da se na početku školske godine, uoči prvog školskog časa đacima preko razglasa pušta himna Srbije – „Bože pravde“?

Zamislite – himna!

Pa još – „Bože pravde“!

Neizrecivo nepočinstvo!

Strašno!

Jeste, ustala je i kuka i motika. Hoće li i naši inkvizitori ustati da izbace reč Božić iz javnog prostora? Hoće naravno.

Šta li bi danas rekao Dostojevski kada je još u svoje vreme, kada se Božić uveliko slavio a „univerzalni praznik“ još nije bio na dnevnom redu zapisao osećaj da „kada ide u Evropu kao da ide na groblje“?

Ništa. Ne bi mu ni dali da uđe u Evropu sa svojim stavovima protivnim „inkluzivnoj komunikaciji“.

A mi ovde? Da se spremamo za „univerzalni praznik“ pod zastavama duginih boja. Kada ćemo svi biti srećni i radosni, „inkluzivno komunikativni“, rodno ravnopravni, i kada neće biti Božića i kada neće biti ni Evrope ni nas.

auto:Zoran Šaponjić

https://iskra.co/

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime