Božić u Zagrebu

0
1101

Pokret za preokret najoštrije osuđuje udaranje u ratničke bubnjeve, sa kojim je započeo izaslanik Aleksandra Vučića Vladimir Božović, na prijemu povodom Božića, koje je organizovalo Srpsko narodno vijeće na jučerašnjem prijemu u Zagrebu.

Zagreb, 06.01.2009 - Tradicionalni prijam povodom pravoslavnog Božića. Na slici Milorad Pupovac tijekom svečanosti. foto FaH/ Tomislav PAVLEK/ ik
Zagreb, 06.01.2009 – Tradicionalni prijem povodom pravoslavnog Božića. Na slici Milorad Pupovac tokom svečanosti.
foto FaH/ Tomislav PAVLEK/ ik

Mimo hrišćanskih običaja, koji podrazumevaju razumevanje među ljudima, i mimo dobronamernosti svih ostalih gostiju, svojim napisanim govorom Vučićev izaslanik naneo je nanadoknadivu štetu Srbima koji žive u Hrvatskoj i njihovom nastojanju da se oporave od ratova devedesetih. Pismo pisano u toploj beogradskoj fotelji bilo je zloslutno, a očigledno je da je napravljeno u izbornom štabu SNS-a i da su životi, imovinska i statusna prava Srba u Hrvatskoj podređena stranačkim interesima i predstojećim izborima.

Mimo Vučićevog izaslanika, bio sam jedini politički predstavnik iz Srbije, na čelu delegacije Pokreta za preokret na Božićnom prijemu, kome smo prisustvovali na poziv Srpskog narodnog vijeća i gospodina Milorada Pupovca. Učesnici prijema koji su govorili pre Vučićevog izaslanika bili su otvorenog srca za saradnju i pomirenje. Kako reče jedan od govornika, iz reda hrvatskog naroda, Biblija, ni na ćiriličnom ni na latiničnom pismu ne pominje ni Srbe i Hrvate, već govori samo o čoveku. Gospodin Pupovac je u prigodi Božića ukazao i na probleme Srba u Hrvatskoj, ali i izrazio želju da se oni rešavaju kroz dijalog i uz uvažavanje prava nacionalnih manjina.

Govor, odnosno čitanje napisanog, od strane izaslanika Aleksandra Vučića odudarao je od proslave Božića, ali i od duha razumevanja među ljudima, a njegov napisani govor i pretnja obračunima, odnosno borbama unela je nemir među prisutne Srbe iz Hrvatske i komentare neodobravanja.

Ovim je naneta ogromna šteta Srbima iz Hrvatske. Umesto da rešavaju probleme svojih penzija, obnove infrastrukture, stvaraju uslove za zaposlenje u državnim službama uskogrudom politikom SNS-a Srbi u Hrvatskoj odvraćaju se od ovih tema. Da je ratni poklič Vučićevog glasnogovornika ciničan pokazuje i činjenica da u mestima u kojima u Srbiji žive izbeglice u proteklih pet godina, koliko je SNS na vlasti, nije izgrađena ni jedna škola, ni jedna ambulanta, nije urađena vodovodna i kanalizaciona mreža, a lažno ozakonjenje objekata, udaljilo ih je od mogućnosti da se skuće i da budu svoji na svome. Dovoljno je obići Ledine, Altinu, Busije i druga naselja oko Beograda i Novog Sada i videti da nema ništa od obećanja lažnih patriota.

Da Vas podsetimo:  Raskršća

Postavlja se pitanje zašto se na prijemu u Zagrebu nije pojavio Aleksandar Vučić, kada je Božić Srbima došao da čestita predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković. Zašto u razgovoru sa njim nije pitao zašto u Baljcima kod Drniša još 80 srpskih sela i zaseoka u Hrvatskoj nema struje ili zašto stoji obnova uništenih kuća ili šta je sa povratkom ili izgradnjom novih stanova za srpske povratnike u urbane sredine, šta je sa ćiriličnim tablama. Zašto šalje tako zapaljiva pisma, a kao 90-ih sedi u toplom stanu u Beogradu?

Smatram da je Aleksandar Vučić ovim svojim gestom izgubio kredibilitet ne samo kod Srba iz Hrvatske, već i kod građana Srbije jer ih ponovo gura u rat, a za samo četiri godine ponovo smo otvorili sukobe sa svim narodima na prostoru bivše Jugoslavije. Voleo bih kada bih mogao da postavim pitanje i gospodinu Andreju Plenkoviću – da li je narušavanje odnosa između dva naroda samo deo dogovora njega i Aleksandra Vučića, da bi mu pomogao u izborima u Srbiji, a Srbi u Hrvatskoj su im samo kolateralna šteta. Upravo na to pomalo ukazuje olako prihvatanje zapaljive retorike koju je Plenković prigrlio na jučerašnjem Božićnom prijemu. Na kraju, na osnovu razgovora sa najuglednijim predstavnicima Srba, učesnicima Božićnog prijema, od Dalmacije do Slavonije, njihov nepodeljeni stav je bio da im takva pomoć od Vučića ne treba i da im je već jednom na taj način pomagao te, da su oni zbog toga, samo ostatak jednog ponosnog naroda, koji je živeo na tom području – ističe prof. dr

janko-veselinovic

Janko Veselinović

Autor je predsednik Pokreta za preokret

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime