Božićna pogača: Recept za česnicu iz šumadijskog kraja

0
481

Stari je običaj da se na dan Božića, pre ručka lomi pogača koju je domaćica tog jutra umesila. To je česnica, božićna pogača. Članovi porodice okreću pogaču u krug, a zatim je prelome na onoliko delova koliko ima ukućana.

Domaćica ustaje rano, pre zore, da umesi česnicu. U testo stavlja metalni novčić (nekada se stavljao zlatnik), a za onog ko ga pronađe važi da će imati para tokom cele sledeće godine.

U nekim krajevima pored novčića u česnicu se zamese i drugi sitni predmeti izrezani od drenovog ili nekog drugog drveta. Svaki od tih predmeta predstavlja neki deo imovine: živinu, volove, krave, svinje, pčele, pa ko nađe koju od ovih oznaka, u tome će imati sreće te godine, na primer, ako nađe oznaku pčele- imaće dosta meda te godine ili oznaku vola- biće dobar orač.

U zavisnosti od kraja, česnica se nekada pravi bez kvasca, a nekad sa kvascem. Evo jednog recepta iz  šumadijskog kraja.

Za česnicu vam je potrebno:

1kg brašna belog (oštrog, tip 400)
2 žumanceta
100 gr masti
pola litra mleka
so, šećer

Testo

Mleko zagrejte da bude mlako i dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu soli, i mešajte lagano dok se ne istope u mleku. Istopite mast, pa ga dodajte u brašno zajedno sa žumancima. Ovome dodajte i pripremljeno mleko i sve zajedno mešajte od 10 do 15 minuta dok masa testa ne postane kompaktna.

Testo za česnicu formirajte u okrugao oblik i spustite ga u tepsiju prethodno premazanu mašću ili margarinom. Odozgo ga premažite umućenim žumancetom. Ukrasite ga posebnim figurama od testa ili pletenicama.

Ovako napravljenu česnicu ostavite da odstoji na toplom mestu do pola sata. Pecite je na 200 stepeni oko 50 minuta. Ispečenu česnicu pokrijte vlažnom krpom da malo omekša.

Da Vas podsetimo:  Tradicionalni recept za pinđur – najukusniji spoj pečene paprike i paradajza!

Posebno je važno da se česnica ne seče nožem, već da svako lomi svoje parče rukama.

Izvor: Opanak

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime