Braćo Srbi ne budite šiptari

2
883

Nedavno smo imali priliku da gledamo fudbalsku utakmicu Srbija – Albanija. Niko se nije nadao epilogu. Ni igrači, ni navijači, ali izgleda ni policija, koja je trebalo da preduzme mere da do toga ne dođe. No, sad je kasno govoriti o greškama, nego možda, u neku ruku, po prvi put treba pohvaliti kompletno javno mnjenje, medije, političare i sve one koji su, čini mi se, prvi put zajedno stali u odbranu Srbije. Opet smo pomirili nepomirljivo, osim navijača.

8772srbija-albanija

Nažalost, kompletnu sliku svega što se desilo i pre, ali i posle utakmice, pokvarili su navijači svojim ulaskom u teren. Ne mogu reći da mi je žao što su tukli albanske fudbalere, iako se borim sa sobom da mi bude žao i probudim lepšu stranu ljudskosti, ali retko ko je mogao uopšte da ostane hladan nakon onakvog pokušaja poniženja. Na našu štetu, usijane glave, bez imalo razmišljanja uletele su u teren i time zamaglili sigurnu pobedu Srbije, ili na terenu ili na zelenom stolu. Ponovo smo sebi pucali u noge. Očigledno da nam, kao narodu, diplomatija nije jača strana.

Ali šta reći o bandi na terenu i oko njega. Naša je sramota što smo dozvolili da se neko popne na krov crkve u centru naše prestonice i postavi bespilotnu letelicu. Nisu Arnauti toliko dobri koliko smo mi neodgovorni, međutim da li neko stvarno misli da je to slučajno i da su Albanci toliko organizovani da isprovociraju prekid utakmice, koji će za zelenim stolom izgubiti ukoliko postoji prava i pravde u UEFI. Ne mislim ja da mi treba da prođemo nekažnjeno. Upad navijača na teren je ozbiljan prekršaj, no i u tom prekršaju postoje olakšavajuće okolnosti, poput zastave, koja za mene znači neku vrstu unapred najavljenog rata.

Da Vas podsetimo:  Povratak dokolici

Meni činjenica da su ljudi, koji su upravljali bespilotnom u Srbiju ušli nakon reakcije EU komesara, iako naši nisu želeli da ih puste, govori mnogo više od slučajne albanske provokacije. Naime, Srbiju je nekoliko dana nakon toga posetio svetski revolucionar broj 1, Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, koja predstavlja trn u oku modernom svetu osmišljenom po meri svetskih sudija, poznatih po tome što ratom dobijaju mir, po primerima Jugoslavije, Libije, Iraka, Avganistana… Dakle, trebalo je pokazati da Putin, kao navodni protivnik mira, po njihovom mišljenju, dolazi u zemlju koja je isto tako nemirna, željna rata i mučenja tako finih i pristojnih Albanaca. Pritom, te dve neprijateljske zemlje još i organizuju vojnu paradu, što je automatski poziv na rat, odnosno što bi u medijima raznih EU zemalja tako i bilo predstavljeno, iako je zaista pokazatelj da za nekoliko dana možemo da budemo u Tirani, ali nećemo, jer mi nismo kao oni.

Na sreću, zahvaljujući pribranim ljudima, među kojima treba posebno pohvaliti fudbalera reprezentacije Srbije, Aleksandra Kolarova, koji je od linča spasao nekoliko albanskih fudbalera. E, taj čovek je za mene pravi Srbin, ako već govorimo o patriotizmu. Da se sklonio, siguran sam da bi albanski ili bolje reći neprijateljski fudbaleri imali trajnija oštećenja na licu i telu, ali bi isto tako Srbija bila izbačena iz kvalifikacija. Nije on to uradio zato što voli njih, nego zato što je to dobro za nas. To je primer velikog igrača, čoveka i Srbina.

Nažalost, postoji još jedna ružna slika. Nakon što se završila utakmica, u 42. minutu, albanski navijači, širom sveta počeli su da razbijaju izloge u Italiji, gde su vlasnici nealbanci sa Balkana. U Grčkoj se isto dogodilo, kada je grupa Albanaca lupala i divljala u nekom selu, Makedonija je imala sličan problem. Oglasili su teroristi sa Kosova, Tači i ekipa, koji su osudili srpske napade, dok je đubre od albanskog premijera takođe dao izjavu protiv Srba. Onaj fudbaler koga je Kolarov spasao od navijača, na Tviteru je pozvao na rat protiv Srbije. Junački, nema šta, kao i sa Kosovom. Dok nije došla NATO Alijansa, Albanci ga nisu mogli osvojiti, čak su bili kao i njihovi fudbaleri. Lajali su preko medija.

Da Vas podsetimo:  Kolač od ništa

Na nesreću, i mi smo, kao narod, upali u to kolo. Nekolicina idiota, navodno velikih Srba, počeli su da razbijaju izloge i pekare radnji čiji su vlasnici Albanci, Goranci i pripadnici drugih manjina sa Kosova. Bedno i idiotski. Ne treba nam to. Budimo veliki. Braćo Srbi, ne budite kao oni. Ne ponašajte se kao Šiptari na utakmici.

Slaviša Pavlović

Srpski glas

www.slavisapavlovic.rs
s.pavlovic9@yahoo.co.uk

2 KOMENTARA

  1. Ne slazem se bas sasvim sa autorom teksta. Ne moze se brate moj gadjati hlebom neko ko oce glavu da ti skida sa ramena…da se razumemo, vernik sam. Postujem Bozijih ruku dela. Moramo shvatiti da nas zapadna Evropa ne voli niti ce nas ikada voleti. Sto pre shvatimo to i okrenemo se sami sebi, bice bolje a sto ne znaci zatvaranje granica i protoka kapitala i ljudi, vec formiranje drzave a la Izrael. Ekonomski i vojno nezavisna drzava. To je jedini put. Ogradu bih ja, ogroman zid prema siptarima i dovidjenja zanavek.Podmukao je to narod bre, nemojte mi govoriti kako ih ima i dobrih jer to znam ali kazem vam, isti taj tzv.dobar siptar ce ti zabiti noz u ledja samo ako dodje u pitanje drugi siptar ili ti! A mi srbi samo bi da zejebemo jedan drugoga, pa kad uradimo to jos se i podsmavamo, pa nam posle svi drugi krivi. Ne moze tako braco. Ugledajmo se na njih, pogledajte kako se drze svuda u Svetu. Mi mozemo i bolje i jace nego oni jer smo i pametniji i na bojim mestima i mocniji od njih… Ne razumem vecinu srba ne razumem tu zelju da se nanese zlo srbinu od srbina. Ne moze tako braco.

  2. Nekolicina idiota, navodno velikih Srba, počeli su da razbijaju izloge i pekare radnji čiji su vlasnici Albanci, Goranci i pripadnici drugih manjina sa Kosova ДА ЛИ ТИ, ПАВЛОВИЋУ ЗАИСТА ВЕРУЈЕШ У ТО????????????

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime