Branko Dragaš: Opcije

0
1233

Pitate me mogu li da napišem svoje viđenje koje su životne opcije danas koje stoje pred mladim ljudima. Evo mog mišljenja. Napisanog taksativno i kratko:

Foto: pixabay

PARAZIT – Učlaniću se u SNS, zaposliće me u državnoj upravi, podržavam ih dok su na vlasti, uklopiću se u sve njihove krađe, nema morala u politici, kada dođe druga stranka podržavaću i njih, nema zameranja i tako, puzaću sve do penzije koju jedva čekam.
APATIČAN – Ništa ne može da se promeni, svaka borba je uzaludna, nema poštenja, nema ideala,nema morala, sve je dozvoljeno, moram da gledam samo moje dupe, politika me ne zanima, moram da pronađem dobru vezu i da napravim kombinaciju samo za sebe.
KARIJERISTA – Novcem se sve može da reši, moram da napravim novac, cilj opravdava sredstva, imam dobre konekcije, popušiću svima ako bude trebalo, jači idu dalje, uvlačim se moćnima, gazim one ispod sebe i bežim od politike.
PREDUZETAN –Niko me ne izdržava, nisam parazit, radim sve poslove, ne biram, vredan sam, štedljiv,nisam alav, ništa mi nije teško, svuda mogu da se snađem, jebeš politiku, use i u svoje kljuse, ovakav rad mora da se isplati, neka moja deca žive ako ja nisam mogao.
ODGOVORAN – Učim, čitam,vežbam i radim, nisam na državnim jaslama, sam pravim novac, skroman sam i pošten,zapošljavam druge, pomažem drugima, imam ideje, koje hoću da realizujem, menjam svet oko sebe, borim se i spreman sam da pomognem zajednici, ne mogu da trpim nasilje, porobljavanje, krađe i ponižavanja, verujem da moj život samo kroz neprekidnu borbu ima smisla, ispunjen sam i zadovoljan, jer znam svoju meru.
BEGUNAC – Srbija je propala, svi su bolesni, narod je stoka, nema nam pomoći, bežim iz ludare, nema napretka,neću da se zameram, borba je besmislena, stidim se što sam Srbin, krećen na put bez povratka, tamo gde mogu normalno da živim to je moj jedini dom, političari su ološ, nikada se neću vratiti, zaboraviću prošlost i umreću nezadovoljan , prazan, uplašeni neispunjen.
POVRATNIK – Sve sam video, naučio, prošao, zaradio sam novac, novac nije smisao života, nego je sredstvo za život, imam sve što normalan čovek poželi,sve sam znanjem i radom stekao, otišao sam da bih se vratio, sada je pravo vreme da se angažujem, hoću da pomognem, život ima viši smisao od pohlepnog nagomilavanja novca, imam dug prema svojim precima, neću da mi deca zaborave maternji jezik, znam da nismo najgori narod i da možemo mnogo više da uradimo za Srbiju, hoću da budem deo nečeg uzvišenog.

Da Vas podsetimo:  Da ih nema, trebalo bi ih izmisliti. A možda i jesu izmišljeni?

Svako bira. I odgovara. Za ono što je izabrao. Ne krivite druge. Za vaš pogrešan izbor.

Branko Dragaš

dragas.biz

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime