Branko Dragaš: Diplomatija

48
7645

vladimir-putin-aleksandar-putin-ivica-dacic-vojna-parada-kisa-foto-marina-l-1413498556-582186

Poznato je da srpski političari ne znaju da se ponašaju.
Nažalost.
Parada je pokazala primitivizam srpskih političara.

Problem je imao Milošević. On je sve strane političare držao za kretene. Neki su manji, a neki veći kreteni. To mije je u oktobru 1993. godine rekao Dejvid Boajer, američki čovek za Balkan, na jednoj privatnoj večeri u Ženevi, koji je odlično znao Miloševića.

Ta prepotentnost i nadobudnost Miloševića nas je skupo koštala.
Izgubili smo vekovne teritorije i Srbi su morali da krenu u izbeglištvo.

Đinđić je bio poznat po diplomatskim gafovima.
Putin mu to nikada nije mogao da oprosti.

Koštunica je jedini imao diplomatsko držanje.
Njegov problem je bio što je bio anahron za modernu politiku.
Izgledao je kao da je ispao iz staljinističke fioke.

Boris Tadić je bio legenda malograđanštine i foliranja u diplomatiji. On je sve svetske državnike doživljavao kao svoje pajtose iz kafića na Dorćolu. Takva mu je bila i politika. Zato je propao i omogućio da na vlast dođe naprednjačka pošast.

Boris Tadić je bio poznat po tome da drži ruke u džepovima, dok razgovara sa svetskim političarima. Glumio je mangaša i frajera, dok je u suštini bio mekušac i kukavica.

Potpredsednik SAD Dik Čejni, politički ubica i berzanski mešetar, prezirao je Tadića i jednom ga je nagrdio pred svima.

Politika je opasan posao. Diplomatija je zanat. Diplomata je vojnik armije, koji sam ratuje u neprijateljskoj pozadini. Njegov zadatak je da pomogne svojoj armiji da pobedi. Diplomata je ostavljen da se sam snalazi u toj borbi. On mora da bude vispren i ingeniozan.

Diplomatija mora da se uči.
Moraš da završiš školu za diplomate. Moraš da prođeš treninge. Moraš da budeš pripravnik u službi i da učiš protokol. Moraš da budeš nevidljiv svima koji gledaju u tebe.

Diplomata reprezentuje državu.
Diplomata ne sme da bude ličan. On je državni činovnik. Mora da se ponaša u skladu sa diplomatskim protokolom službe.

Sve do petooktobarske kontrarevolucije imali smo, kakve takve, diplomate, činovnike koji su nešto znali i nešto naučili iz diplomatije. Nakon prevrata, diplomate su postali estradni opozicioni političari, koji su partizanski, na juriš, osvojili naše ambasade po svetu.

Tako se desilo da su dvojica baraba postale diplomate.
Zjalavi Milan St. Protić i pijani Svetislav Basara.
Gluposti koje su ta dvojica pravila u diplomatiji su legendarne.
To nikada nisu smeli da rade partizanski komesari u diplomatiji.
Ti komesari su bili bar kulturni.
Ova dvojica i slični njima su bili kabadahijski bahati.

Organizovanim rušenjem nesretnog manekena Tadića, koji nije smeo da završi izdaju Kosmeta, dovedena je trojka lumperproletera u uspinjanju, željnih vlasti, koji su, ucenji, pristali da rade za svoje nove gazde. Nekada šovinisti i ratni huškači, vojvode od zarđale kašike na kazanu i Slobini pioniri besčašća, preko noći su postali briselski miljenici i eurofanatici.

Da Vas podsetimo:  Srpska patriotska apokalipsa

Diplomatsko ponašanje Nevernog Tome, Ace Dramosera i Malog Slobe je skandalozno.

Idemo redom.

Neverni Toma ima facu kao Žalosna Sova.
Na paradi je izgledao kao da je na pogrebu. Smrknut, mračnog pogleda, stisnutih usana i jadnog izgleda. Nema ni života niti energije u njemu. Izgleda kao jedan od Topalovića iz pogrebne firme Maratonaca koji trče počasni krug.Krug se nastavlja. Novi Topalovići trče.

Putin i Nikolić su vršnjaci.
Ko bi to rekao?
Deluju kao da su vekovi između njih.

Putinova energija izbija iz njegovog pogleda, držanja tela i kretanja.
Putin je državnik.

Neverni Toma je snaša iz Bajčetine koja stalno zanoveta i zakukava.
U njegovom kiselom osmehu je sve izveštačeno. Naduto. Izvučeno iz dubokog bunara ličnih problema.

Predsednik Srbije mora svojim izgledom da pleni.
On građanima mora da ulije nadu da ima rešenja i da zna put izbavljenja iz ove nacionalne tragedije.
Neverni Toma je potpuni promašaj.
On je dokaz da je srpska politika propala i da neko treba da upokoji odbeglog vampira.

Neverni Toma je iskusan i prepreden. On ne vozi suludo kao Aca Dramoser i povukao se pred tom vožnjom neiživljenog političara. Sudar sa stvarnošću je izvestan. Neverni Toma čeka da se njegov neposlušni i bahati politički Sin slupa i da on preuzme stranku.

Supruga predsednika je Nušićeva gospođa ministarka. Sterijina pokondirena tikva. Pompadurka. Ona je dokaz kiča u politici.

Mali Sloba je prevrtljivi pokvarenjak, koji sprema svilen gajtan Aci Dramoseru. Pošto je izdao svoga političkog Oca, prešao je zabranjeni Rubikon, tako da danas može da služi svim ideologijama. Oceubica je spreman na sve. Zato pije. Teret zločina ga opterećuje. Njegova politika je politika pijanca. Očajnika, koji se svima nudi.

Mali Sloba računa na svoj kafanski šarm. Misli da će tako privući verne birače, koji neće da pitaju za njegove mafijaške finansijske transakcije. Čitavu stranku je ustrojio kao gangstersku organizaciju za otimanje novca.

Njegovo pijano pevanje, ispala košulja, stomak koji kipi preko kaiša i zadruglo lice je politički marketing za održavanje socijalne ideje jednakosti sa narodom. Pokvarenjak igra na tu socijalnu osteljivost prosečnog srpskog penzionera i nada se da će dobiti priliku da Aci Dramoseru zavrne šiju.

Diplomatija Malog Slobe je vrlo jednostavna – spreman sam na sve! Ja sam uvek tu za vas! On zna da ništa ne zavisi od njega. Tako se i ponaša. Grli se sa Putinom, mada je ovome neprijatno u tom zagrljaju. Ljubi se i sa baronicom Eštenovom, pokazujući svoju pseću pokornost.

Da Vas podsetimo:  JOKIĆ

Mali Sloba čeka rešenje Velikih sila. On je naučio da sluša. Socijalne parole pred izbore su dobra stvar za učestvovanje u vlasti. Grljenje sa kriminalcima je zaboravljeno, kao što će biti zaboravljeno i grljenje sa Eštonovom.

Kada peva Miljacku, on to ne radi zbog marketinga. Njemu se ta pesma zaista sviđa i on smatra da je sasvim normalno da srpski premijer javno peva tu pesmu. On to doživljava lično. To što premijer Federacije ili premijer Hrvatske nikada neće zapevati pred kamerama neku srpsku pesmu, makar im se ta pesma i sviđala, on ne može da razume, jer iz njegove provincijalne kafanske persektive ti nije ni bitno.

Upravo u tome je razlika između srpskih političara i svetskih diplomata. Srpski političari se ponašaju opušteno, privatno, lično i druželjubivo u svetskoj politici, ne shvatajući da je svetska politika nastavak rata samo mirnim putem.

Kada tržišni talibani neoliberalizma, nakon petooktobarske kontrarevolucije, uzmu u ruke gitare i počnu za zvaničnom večerom da pevaju i sviraju jugoslovenske rok hitove, pred zapanjenim činovnicima MMF i Svetske banke, onda se oni ponašaju potpuno isto kao pijani Mali Sloba. Razlika je samo u repertoaru.

Kada predstavnici nove vlasti u sastavu Vladan Batić, Milan St. Protić i Nenad Čanak posprdno prozivaju magistra Velimira Velju Ilića da je hteo da nagna BABU, državnog sekretara spoljnih poslova SAD – Medlin Olbrajt, radi nekih viših državnih interesa, onda se oni ponašaju isto tako bahato, primitivno i budalasto kao Sloba Milošević, koji je ljude delio na veće i manje kretene. Sloba je znao diplomatski protokol. Nikada o tome nije javno govorio.

Tbog takve diplomatske bahatosti i prostakluka smo doživeli propast.
I dalje propadamo.

Propadamo zato što Mali Sloba, nalazeći se u špaliru političara koji čekaju da se pozdrave sa Putinom, povlači Putina da se poljube i onda ga, dok ovaj kreće dalje, udari po ramenu kao nekog svog školskog druga iz Žitorađe, sa kojima si na – jebi si mater!

To, gospodo drugovi, ne sme da se radi.
To nije dozvoljeno u diplomatiji.

Srpski političar dolazi iz male Srbije, uništene Srbije, on ne sme u susretu sa predsednikom Velike sile da prvi povuče predsednika da ga zagrli, jer tog predsednika dovodi u neprijatan položaj. Nema u svetskoj politici takve prisnosti da neko želi da baš srpskog primitivnog političara privije na grudi.

Da Vas podsetimo:  Umesto zabrane mobilnih telefona u školi POSTOJI BOLJE REŠENJE!

Kada to uradite, onda je to diplomatski skandal.

Da li smete Baraka Obamu da privučete da ga zagrlite i da ga udarate po ramenu, kao da ste sa njim ovce čuvali.?
To ne smeju da urade.
Zašto?
SAD je Imperija. To su Gazde koje upravljaju svetom i pred Gazdom mora da se ponizno puzi.

A Putin?
On je naš. Sloven. Brat naš. Veliki brat. Njega možemo da grlimo, ljubimo i po ramenu udaramo. To je dozvoljeno. On će nam sve oprostiti, jer mi smo njegovi.

Možemo i da lažemo kako nam je Putin, pred ulazak u avion, saopštio da nam stoji na usluzi, lično njemu, Aci Dramoseru, stoji na usluzi da mu sve omogući što mu treba da nastavi da izdaje, rasprodaje i ponižava Srbiju, uvodeći medijsku cenzuru i kult ličnosti.

Ko ima iskustva u odnosu sa ljudima po svetu, ko zna da čita govor tela i da dešifruje pokrete, može nam objasniti da je Putinu bilo strašno neprijatno u prisustvu Ace Dramosera.

Molim vas, ako imate vremena pogledajte ponovo te snimke.
Posmatrajte pažljivo Putina dok govori Aca Dramoser. Posmatrajte dok se rukuju, pozdravljaju i dok razgovaraju.

Aca Dramoser je napravio od politike cirkus, a od diplomatije maškaradu. Njegov problem je ozbiljan i mi ćemo imati velike nevolje sa tim pokvarenim i ostrašćenim političarem, koji je umislio da je on lično Srbija i da se sve odvija zbog njega.

On je ležao u odelu na podu briselske kancelarije da bi nas sve ponizio. On je ushićen kada mu Merkalova proste crveni tepih, kada zastave lepršaju i kada vojni orkestar svira. To je sve urađeno zbog njega i najvećih reformi u istoriji Srbije. On poziva kineskog premijera da dođe u Beograd, jer ako on ne dođe, onda AD neće napustiti Kinu i tu će ostati večno. Ozaren je svojim diplomatskim umećima i prostačkim doskočicama. On je doveo šeike. Zbog njega su dali novac. Može da uzme još novca, ali neće. Briselske birokrate ne smeju ništa da mu kažu, jer on to javno ne dozvoljava. Ambasadori puze pred njim, jer znaju da sa njim nema šale.

Politika koja se vodi iz lične persektive je pogubna.
Takva politika sigurno propada.

Državnik je onaj koji državne interese vodi za dobrobit države. Njegovi lični interesi moraju biti zanemareni.

Srbija nema državnika.
Nema ni diplomatiju.
Jedan čovek je poludeo.
Hoćemo li svi polideti sa njim?
Putin je otišao.
Šest sati je bilo dovoljno da se sve vidi.

Branko Dragaš

48 KOMENTARA

 1. U principu je tekst dobro prikazao stanje u našoj diplomatiji i uopšte u politici i ekonomiji , ali mislim da nije diplomatski davati takve epitete jer to ne vodi rešenju problema. Takođe mislim da ako neko kritikuje rad organa ili pojedinaca dobro bi bilo da kaže kako treba raditi. Po meni šta treba prvo da uradimo u Srbiji to je uspostavljanje pravne države tj. pravne sigurnosti , jer je sudstvo najslabija karika u sistemu koja ne daje sigurnost za prije svega ulaganje u novu proizvodnju domaćih investitora čime će se podići snaga države.Uvesti red i procedure kod nadležnih službi( Saša Radulović je pokušao to sprovesti ali su ga onemogućili , jer se u neredu može najbolje mešetariti) . Izvršiti revizije svih davanja iz budžeta kako bi se rasteretio nepotrebnih stavki tj onih koji nisu u državnom interesu, i još puno zahvata ali treba početi od najbitnijih. Što se tiče drżavne politike tu treba posle štetočinske politike neokomunista sa Miloševićem na čelu , obezbediti da ne dođe do daljeg rasparčavanja države(Sandžak , Vojvodina ) , dok ne dođu bolja vremena jer za sada Rusija sigurno neće ratovati zbog nas , kao što su zamišljali neokomunisti.

 2. Ne znam zašto ste izostavili velikog intelektualca ,čuvenu demagoškinju Tabaković Jorgovanku ,poznatog čuvara kursa
  i spasioca ekonomije i državne kase.
  Pa kada samo počne da demaguje i trepće ,ne znam da li neki naš satiričar ima sličan lik..
  Pa je dolaskom na vlast promenila lični opis i više nije tako kritički nastrojena prema vlasti.Niste mogli do reči da dodjete od nje dok nije došla na mesto bivšeg guvernera Da je čovek pita čemu se smeška.Sama pita ,sam odgovara.Šta se čudite ljudi …Bog neka nam je u pomoći.

 3. Car Dusan Silni na Saboru u Skoplju 1349 godine kada je proglasen NOVI ZAKON po mnogo cemu humaniji i napredniji od svih drugi zakona toga vremena u Evropi, podigao je knjigu zakona iznad sebe sa rijecima: „ZAKON JE IZNAD SVIJU“!

  Sadasnji vlastodrsci u SRBiji za razliku od Cara Dusana Silnog sprdajuci se sa narodom javno kazo: „MI SMO ZAKON!“

 4. svaka ti cast .sve je tako.ovo treba svi srbi da procitaju.gospode boze al smo propali.ko su ti lopovi u beogradu.tu posten covek nema sanse da opstane.uvek sam bio optimista za buducnost srbije ali vise ne.

 5. Diplomatija Dragaš.Sve je odlično ali sa Miloševićem je preterao, da smo propali zbog njegove bahatosti jer je to potpuno nevažnu u sledu događaja koji je SAD izrežirao.I drugo nema petooktobarske kontrarevolucije, već malograđanske antibirokratske revolucije potpomognute parama SAD.Ostalo je odlično.

 6. Е мој Гсн. Драгаш као да сам ти ја казивао шта да напишеш на артију, свака ти ко у Његоша и Доситеја. Бог ти добро дао.

 7. Interesantan je ovaj Dragaš baš interesantan u svojstvu kritičara pretendent na vlast.Isto kao što je bio dobar biznismen u dvadesetogodišnjem nevremenu…Dakle samoprozvani intelektualac i dosadni kolumnista, piše ono što i vrapci znaju…I vrlo je uporan

  • Nikola zao mi te…fale ti neke daske…
   Ali tvoje stanje je definitivno!!!
   Pa znas li ti da je Dragas jedini covek u Srbiji kojem je zabranjen pristup televiziji???
   Razmisljaj ko je ovu zemlju ovoliko opljackao i upropastio i o tome napisi nesto!!!
   P:SAJDZO 2016

 8. Najveća greška DOS-a je to što je porast popularnosti prezivelih populističkih partija dugo pripisivala društvenom „zaokretu udesno“. Druga greška bila je sklonost da desničarski populizam odbacuje kao fenomen koji pripada prošlosti. Isprva je ova pretpostavka bila sasvim opravdana ali vremena se menjaju.
  Populistički pokreti kao sto je SNS „nisu“ antidemokratski, što je karakteristika svih fašističkih pokreta. Naprotiv, oni zahtevaju više demokratije. Uspešni desničarski pokreti se sve manje predstavljaju kao partije koje zavise isključivo od harizmatičnog Vođe koji će mase uvesti u raj. One sve više postaju „rezonantno telo“ zahteva običnih ljudi za koje u elitističkoj demokratiji „sistemskih partija“ više nema mesta. Logika populizma su promene odozdo.
  Krajnje je vreme da shvatimo sa kim imamo posla kako bismo nešto promenili.

 9. Odlicna zapazanja i sva su tacna!! Mala dopuna: 1.slucaj batinjanja brata premijera, za promucurnije je bio znak upozorenja…. 2. Otkrivena afera oko poreskih dugovanja firme u vlasnistvu brata premijerovog i trapavo negiranje kroz navodnu kradju identiteta: ako je i to bila kradja identiteta, ko je onda zaposlio odgovorno lice da vodi firmu koja ima promet a da ne poznaje vlasnika i osnivaca? Dakle to je nemoguce ni tehnicki ni prakticno pa je samim tim jasnoo i logicno da obrazlozenje za javnost o kradji identiteta ne pije vodu. 3. Sta cemo sa kvazi doktoratima bliskih saradnika AD, Megatrendovom aferom? Pa samo proverom svih onih pod sumnjom sirom Srbije,policija bi na videlo isterala armiju kvazidoktora nauka koji nisu kadri ni bakalnicu da vode.Da i ne spominjemo disciplinovanje medija proverenim metodama BBC, CNN, Glasa Evrope kao uzorima spinovanja i obmane. Neka nam je Bog u pomoci!

  • Evo još jednog pametnog Srbina i to mi daje nadu da ćemo se spasiti.Inače ovakvo vredjanje moje inteligencije od strane medija i vlasti ,ovakvo ispiranje mozga ne mogu više da podnesem.Gospodin Dragaš je stvarno gromada .
   Nadam se da će istrajati i ako se kandiduje pored Saše Radulovića ,koji je takodje hrabar i pošten čovek,glasaću za njih. .G,Dragaš ima mnogo znanja ,produhovljen je ,nije fah idiot.

 10. Lep i istinit opis. stalno pričaju da ih je narod izglasao i da imaju trenutnu podršku od 55% glasača. Istina je surova : sprovodi se nezapamćena tortura u svim segmentima društva, preti se, kažnjava, ucenjuje, otpušta sa posla, smenjuje…” ako nisi sa nama onda si protiv nas ” ! Ovo je stanje anarhije, samovlašća i poštovanja kulta ličnosti.na važna mesta se postavljaju ljudi ne po znanju i sposobnostima nego po političkom opredeljenju i rodbinskim vezama… i nije važno koliko to košta, i onako narod plaća.

 11. Tako je. Samo što iščašenost koja se zove “demokratija u Srba” treba postaviti na noge. Demokratija se ne može uvesti u zemlju gde je više od 70 odsto naroda funkcionalno nepismenih, jer ćete onda imati i vladu skrojenu po meri i aršinima glasača koji su, većinski – funkcionalno nepismeni. Dentalno osiromašeni. Gladni. Izmučeni. Razjareni ili utrnuli. Zato je potrebno da se malo vratimo, jer smo prvo hopnuli pa smo onda skoknuli. Srbija je iz kraljevine u početnom razvoju, kao mlada država embrionalnog parlamentarnog monarhizma, uskočila u sakati “komunizam”. Kao skok iz aviona bez padobrana. Lelujali smo, levitirali, jaoooo što nam je bilo lepo, a onda – TRAAAS! O zemlju. Srpsku državu treba osoviti na noge uz pomoć onoga ko je odrastao i ko je školovan da bude vladar. Ko nije nosio cepane gaće, ko nije sestričinama obećao lilihipe čim postane predsednik, ko nije bio grobar, ko nije bio gladan, ko nije nesrećan što mu je kuća manje od komšijske, ko poznaje komunikaciju, jeizke, diplomatiju… taj ne mora da zna srpski, treba da zna – SVETSKI. Mnoge su monarhije, danas uspešne države (Švedska, Norveška, Belgija…) UVOZILE monarhe i savršeno ih je baš bilo briga što kralj ne zna flamanski ili norveški ili švedski. Zna SVETSKI. To treba da shvatimo. I da konačno postanemo SVOJI. Da se samopoštujemo. Da odrastemo. A posle, lako ćemo se igrati demokratije i glasanja. Hajde prvo da nam osmeh ne bude bezub.

 12. Pročitao sam, kao i mnogo puta dosad’, mišljenje g-dina Dragaša. Apsolutno je pravilno i bespoštedno otkucao svako slovo, ali… ali ja bih, ako mi to g-din Dragaš dozvoli, da skrenem svima pažnju na jednu nepobitnu i sramotnu istinu i činjenicu, a od koje ne možemo da pobjegnemo ni g-din Dragaš, ni ja, niti i jedan još živi Srbin.
  Zašto imamo ovakve dileje na nekakvoj vlasti, u nekakvoj koloniji koja se zove „država“, „republika“, pa i „kraljevina ili kneževina“, ako hoćete, i da li je tek tako ispalo da imamo anti-Srbe na čelu sadašnjih a i bivših srbskih država (kao rodna mi CG, naprimjer)?
  Zašto g-dine Dragaš kritikujete bilo koju političku dileju od koje nam i sam goli život zavisi, a štedite ovcitise koji su takve dileje i ispentrale dotle dokle su ih ispentrale?
  Zašto štedite zemljoradnike i stočare (koji, doduše, imaju ponajmanje vremena da se ovim jadom bakću), zašto doktore i časne sestre, pilote, sveštenoslužitelje, profesore, sportiste, radnike u fabrikama, zanatlije, umjetnike, „baba sere“… i da ne nabrajam?
  Zašto bi se bilo koji od ovih koje ste naveli mijenjao, kad vidi koliko je ovcitisa došlo da „uživa u gledanju“ vojne parade nečije vojske?
  Vojske Srbije!?… bez i jednog jedinog Srbina u istoj, naprimjer!
  Parade ili šarade… ako i dživdžani znaju da je gro srbskih vođa i OFICIRA utamničen diljem EU?
  Parade ili šarade… ako i maloumnik zna da je sve što je još valjalo u magacinima JNA bilo pedantno uništeno zahvaljujući Tadicu, Daviniću, Šutanovcu i… imal’ još kog ministra odbrane koji mi je možda umakao pamćenju?
  Parade ili šarade… ako samo kreten može da sebi dozvoli da se i jednim slovom pomene nekakva pobjeda nad fašizmom, dok je baš zahvaljujući narodu zvanom ovčije (božije) stado čist kao suza fašistički barjak preživio, i eto ti ga danas i pod Avalom, i pod Lovćenom, i u Moskvi, i u Vašingtonu, a bogami i u Izraelu… i na „Poljudu“ i „Maksimiru“, dapaće!?
  Ako je Putin Putin, da li je moguće da on ne zna koji su sve barjaci bili zajedno pod Hitlerovom ideologijom?
  Da li je Putin tako naivan i neobaviješten, kao što je „naivan i neobaviješten“ izraelski MOSAD, da se od njegove kuknjave, vriske i dernjave o HOLOKAUSTU oka ne može sklopiti, dok se istovremeno Franji i šahovnici prostire crveni tepih dobrodošlice i POŠTOVANJA u Izrael.
  Je li to i sami Jevreji ne znaju kako su izgledale i onda, prije toliko decenija, sve fašističke zastave, a koje su i dan danas iste. Doduše, neke ponosno na jarbolima ispred ambasada, na uniformama, na sportskim dresovima, a neke, one najvažnije, u srcima, dušama i mislima onih koji su se pomirili sa (trenutno) porazom?
  Zašto bi bilo koji od ovih naših „Kvazimoda“ bio „prst u oko“ svim Srbima, kad ni jednom Srbinu šahovnica ne dodiruje um, dušu, moral i karakter?
  Pod ustaškim simbolima u Srbiji, Crnoj Gori ili Srpskoj, srbski narod nema ni moralno, ni ljudsko, ni duhovno pravo da iskaže jedno jedino slovo kritike na račun ovakvih političko-diplomatskih nakaza.
  Isto ovo važi i za Vas g-dine Dragaš, i za mene, a bogme i za sve one što nas svakodnevno bombarduju sa sve novijim, mudrijim, patriotskijim i „interesantnijim“ člancima, štivima, mišljenjima… blogovima, kako se to na SERGLIŠU danas kaže.

 13. Gospodine Dragas posto oceniste da nijedan srpski politicar nije bez mana, puni primitivizma i drugih gluposti, recite nam kakvog biste vi „tipa“ nacionalnog vodje zeleli. Mozda kao ona Seseljeva izjava i ja sam za kralja, ali kad ga ja napravim.

 14. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.Ova gospoda drugovi koje B.Dragaš ovako nemilosrdno ponižava,su izabrani voljom srpskog naroda,dakle demokratski.
  Osobno nemam neko visoko mišljenje o političkim karikaturama iz ovog teksta,ali da baš ništa ne vrijede,mislim da sva ova svjetska elita nebi ni dolazila u Srbiju.
  Pratim ,,Korene,, i zaključio sam da imaju isti kritički i ponižavajući stav prema svim srpskim političarima i predstavnicima vlasti.
  Živo me zanima gosposdo,ko su vaši favoriti i imali u Srbiji neko po vašem ukusu?

  • Poštovani gospodine Cunjak,

   Činjenica je da se trudimo da imamo kritički stav prema svim političarima u Srbiji. Zapravo, čini nam se, da Vi imate mišljenje da čovek obavezno mora da odabere svoga „favorita“ (kojeg će, valjda, da hvali) i ostali „bašibozuk“ (kojeg će da kudi)?

   Ne, dragi gospodine, namera Korena nije ni da kude niti da hvale bilo kog političara u Srbiji posebno. Ali, ubeđeni smo da je u politici svaka „pozitivna“ kritika kontraproduktivna (za razliku od, na primer, one književne, umetničke), jer su političari ljudi kojima je u prirodi da pokušavaju da se izdignu iznad naroda. Ako ih previše hvalite, mogu da počnu da umišljaju da su bogovi. Istorija je nedvosmisleno pokazala da su mediji bili oni koji su omogućavali autokratsku vladavinu i diktaturu.

   Otuda, smatramo, i najboljeg lidera treba kuditi, za svaki slučaj, da se ne pokvari i ne umisli da je iznad naroda i narodne volje. Svako drugačije medijsko viđenje, ubeđeni smo, vodi ka onom epilogu kojim je Domanović završio svoju satiričnu pripovetku pod naslovom Vođa:

   – Kuda nas vodiš i gde si nas doveo? Mi se tebi poverismo zajedno sa svojim porodicama i pođosmo za tobom ostavivši kuće i grobove naših predaka ne bismo li se spasli propasti u onom neplodnom kraju, a ti nas gore upropasti. Dve stotine porodica povedosmo za tobom, a sada prebroj koliko nas je još ostalo.

   – Pa zar niste svi na broju? – procedi vođa ne dižući glave.

   – Kako to pitaš? Digni glavu, pogledaj, prebroj koliko nas ostade na ovom nesrećnom putu! Pogledaj kakvi smo i mi što ostadosmo. Bolje da nismo ni ostali nego da smo ovakve nakaze.

   – Ne mogu da pogledam!…

   – Zašto?!

   – Slep sam!

   Nastade tajac.

   – Jesi li u putu vid izgubio?

   – Ja sam se i rodio slep.

   • Osnovno je pitanje, kako je u komunistickoj YU ostalo vise od 60% totalno nepusmenih ljudi u Srbiji? Kako? Dalje, ti nepismeni glasaju sebi vlast… kakav narod takva vlast… Drugo pitanje je zasto ljudi u Srbiji ne znaju ko su i odakle su? Zasto ne znaju svoja stara prezimena? Kako ljudi koji nemaju secanje i tradiciju , istoriju i kulturu, mogu znati ko su i kida idu? Svi ostali Srbi iz okruzenja: CG, BiH, Dalmacija, Krajina , Rumunija, Makedonija, Madjarska… svi znaju ko su i ko su im bili preci i zadto i od kada su bas tu, s obzirom na nepostojanje matice, odnosno, s obzirom na kulturnu katastrofu u matici, svi ti Srbi su mahom rasejani po svetu… a to je bioloski zdrav deo naroda i pismen deo naroda istog… G.Dragas komentira ponasanje naseg tuznog establismenta, a ne pita kada gde i kako su skolovani… niko ne pita za nase skole… pa ljudi moji nije Nusic tek onako pisao svog Doktora… znate Nusicevi doktori ne znaju nista bolje nego kreirati nasu stvarnost nalik na srednjevekovnu viziju pakla… A ono sto ih odrzava u zivotu je samo strah od civilizacije i velikih dostignuca sveta… i da se ne lazemo, u nepismenom narodu postoji teznja ka bezanju iz opanaka ali ne postoji svest o cuvanju istih… I sve dok se ne pomirimo sa sobom , i ne vratimo se Dositeju i sl Srbima, koji su nas opominjali da ucimo i radimo, i da je u znanju jedina nada i spas, sve do tada vodit ce nas, nasom voljom izabrani, likovi poput onih iz italijanskog stripa Alan Ford…

  • Сачувај нас Боже глупости и ботова , па прочитај неписмени , „они који раде у корист Србије“ , шта ти треба учитељица из 4 основне да ти објасни тему текста или си и ти „личан“ !

  • su izabrani voljom srpskog naroda,dakle demokratski.
   Mislite na dzakove pune listića .Kog naroda ,onog što visi pored TV i gleda parove ili farmu a sutra prepričava dogadjaje.Da li na taj narod mislite.

  • Hm,hmm..narod ih nije izglasao ali Turci su ipak dosli, i kod Nemanjica zatkli poreze od 30-40%,spustili su iste na 10%, danas kazu, u Turskoj zivi oko 8.000.000, Srba muhamedanaca..da li je u pitanju „ponizavajuci stav prema politicarima ili je bioponizavajuci prema poreskim obaveznicima“…?

 15. Niko ne pominje najveci diplomatski skandal nad skandalima!!! Sta ce ona deca, unucici, braca, sricevi i ostala bliska rodbina na takvom desavanju, pa nije Srbija carevina, a Nikolicev unuk i Vucicev sin carevici, pa da se uvode u drzave protokole!!! To mi je najveci diplomatski skandal od svih ostalih koji se desio, a koji su pomenuti u tekstu. Jos onaj mali stoji ispred Putina i mase!!!!! U zemlju da propadnes od sramote!!!

 16. „Energija“ kojom zraci metar i sumska jagodica visok putin LOL…teske droge su u pitanju…nego jel to onaj dragas sto predlaze da se devizne rezerve zemlje upumpaju u potrosnju!?

  • Не то су твоје газде које држе Србске паре у страним банкама по каматној стопи од 0,6 до 0,8% годишње а народ у Србији и привреда плаћају камате и до 30% годишње банкама, које те исте наше паре, узимају по 3% од тих страних банака.И сви су у томе.

 17. Sve tacno. Jedino sto me plasi je cinjenica da je autor neke stvari ublazio, da je istina mnogo, mnogo gora i da pred sobom imamo jedan sludjen i duhovno opustosen narod koji nema sta bolje da ponudi… To me plasi. A nigde Hrista, nigde Pravoslavlja, u njihovim recima i potezima… Narod koji nestaje, eto, to smo mi…

 18. Hrabro od vas Gsn Dragas , potpisala bih svaku Vasu recenicu..najveci blam jeste Putinovo izmuceno lice u njihovim usiljenim zagrljajima i poljupcima ….vazna drzavna pitanje postavljena pred kamerama , naseg neverovatno drskog Premijera su nonsens …verujem da ce Putin sledeci put u Srbiju doci , kad ovi lakrdijasi odu sa vlasti !!!!

 19. samo bih da dodam gosn Branko, da je medju narodom bio 1 mali hladni rat, jer smo shvatili da su u prve redove sa pozivnicama propusteni ‘tapsaci“, i to se potom jasno potvrdilo cutali su i cekali Tomin izlazak za mikrofon ali smo ih glasovno nadjacali da bi Putin sve cuo uzivo tj. pravo raspolozenje naroda.. izpreskakali smo siroku zivu ogradu da bi se pomesali sa izdajnicima, zavetnici su se citav sat probijali do prvog reda da postave transparent
  Ova parada je veliki politicki poraz za celu garnituru na vlasti, iako nam neprestano govore suprotno…Ispostavilo se da najveci svetski mediji zapadni i istocni iskreno govore o dogadjajima na v.paradi dok Beograski uporno lazu !!

 20. bRANKO ,ne kaže se SVI su primitivni osim tebe,nema svi….daj imena, da nisi možda ti primitivan , dovoljno si se pokazao a i malo ti je dugačak ovaj pamflet, zamisli samo koliko njih će to pročitati dragašu

  • SNS bot? Polupismeni bot kritikuje vrhunskog intelektualca kome je zabranjen pristup medijima baš zbog oštre, osnovane kritike prostaka na vlasti.
   Delovanje intelektualaca poput Dragaša uliva nadu da može doći do podizanja Srbije iz blata. Da je više ovakvih ljudi, ne bi se Srbija toliko dugo u blatu valjala.

 21. Mislim da ste potpuno istinito i od samog naslova rekli istinu o nasim ministrima . Cela falanga su ljudi bez trunke kulture kao deo licnosti. Tipican miks narodnjaka i komunjuara. I sta je to bilo sramotno uzeti kisobrane. Ovako, glumiti mucenike je u najmanju ruku smesno pred ocima evropske javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime