Branko Dragaš: Krpljenje

3
2663

Autobusko stajalište. Putnici čekaju gradski prevoz. Odmah do njih iskopan asfalt. Dužine 25 m, širine 30 cm i dubine 8 cm. Radnici vrućim asfaltom zalivaju otvoren kanal. Krpe stajalište.

Petorica radnika BEOGRADA PUTA. Tri fizikalca. Pred penzijom. Dva šefa nadgledaju. Jedan kamion. Vozač. Viber žaba za nabijanje asfalta. I vruć asfalt.

U kanalu ostaci vode. Od jučerašnje kiše. Radnici kolicima ubacuju vruć asfalt. Direktno u kanal. Lokvice vode prskaju iz kanala. Ravnaju vruć asfalt. I prinose viber žabu.

Koliko će trajati ovo krpljenje? Stručnjaci kažu do sledeće zime. Sve ovo što se radi je pogrešno. Asfalt vruć ne sme da ide na mokru podlogu. Kako se radi? Mora podloga da bude suva. Prvog dana kada je vreme suvo mora da se kanal isprska bitumenom. Za ovaj kanal treba 300 gr. Sačeka se jedan dan da se bitumen stegne. I na bitumen se onda stavlja asfalt.

Sledeće zime će asfalt da se podigne. I da pukne. Na proleće će morati ponovo stajalište da se kopa. I ponovo da se asfaltira. Krpi. I tako stalno.

Suludo bacanje para poreskih obveznika. Tri radnika, dva šefa i jedan vozač su radili uzaludan posao. Koji nije dobro urađen. I koji mora ponovo da se uradi. Danas su dobili dnevnicu. Koju nisu zaradili. Kada radite posao koji nije valorizovan na tržištu i kada za taj vaš navodni rad primite novac, koji nije zarađen, to je inflacija. Primili ste nešto što niste zaradili. Odnosno, uzeli ste nekome drugome novac. Koji je morao da radi za sebe i za vas.

Troškovi asfalta, benzina za kamion i viber žabu uvećavaju gubitak. Koga plaćaju poreski obveznici. Sistem koji ovako radi mora da propadne. Pitanje je samo vremena. Uopšte nije važno ideologija tog sistema. Neefikasan sistem ne može da pokrije svoje narasle troškove. Neefikasan sistem posluje sa gubicima. Nagomilani gubici dovode do nelikvidnosti. Stalna nelikvidnost sistema vodi u nesolventnost. Koja se završava – bankrotom!

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO JE DRUŠTVO ZA ULEPŠAVANJE VRAČARA PODRŽALO SNS?

Bankrot je početak ozdravljenja neefikasnost sistema. Bankrot je suočavanje neefikasnog sistema sa realnim stanjem. Sve reforme u našem društvu u poslednji vek su propale. Nefikasan sistem se ne može šminkanjem promeniti. Takav sistem puca kao onaj asfalt kada se krpi. Puca jer se radi na pogrešan način. Jedini način da se spasimo je promena sitema. Totalitarnog.

Mora se napraviti novi sistem. Koji će biti – efikasan! Glasati za sadašnji sistem je bacanje vrućeg asfalta u kanal sa vodom. Krpljenje se završava uvek -pucanjem! Bolje je da sistem pukne.

Loše je da se puca u sistem. Otrežnjenje sigurno stiže. Spremite se za neprijatno buđenje. Ne može se živeti na foru i na kredu. Račun za naplatu dolazi. Građani će morati da ga plate. Moraju da plate svoju povodljivost. I sprdanje.

Branko Dragaš

dragas.biz

3 KOMENTARA

  1. Nazalost, na svakom koraku se vidi ne strucno sprovodjenje bilo koje zamisli. Sustina je da se stalno stvara haos i samo haos. Postavljeni rukovodioci se i ne trude da rade svoj posao, za koji su placeni i postavljeni. U nasem sistemu se ne ceni da se strucno obavi posao, struka je zaboravljena a autoriteti struke su gurnuti u stranu. Guverner narodne banke vise stiti tudje banke nego sto stiti monetu ove drzave. Sada su aktuelni samo proglaseni eksperti i analiticari. Posao, sta to bese, ko je nadlezan ……sve se to zagubilo i vise nije vazno. Bar tako kazu nasi vodeci politicari, a po njima ce EU direktive sve ce to da ragulisu. Tako je pokusao i ministar Krstic da sprovede svoje ideje. Njegova referenca je preporuka ambasadora, indeks Alfa Univerziteta(bivsi BK Univerzitet) i upisane studije na prestiznom Havardu…..

  2. Branko, za krplenje sistema potrebna je mnooooogo veca rupa od one koju si opisao. Da se ne gubi vreme, odmah da uzmes lopatu u ruke i da kopas s i s t e m s k u rupu; a onda je punis i cekas propast napunjene rupe: narod je uvjeren da je kopanje i zatrpavanje rupe puka rupologija; kao sto i kazes, treba
    prije zatrpati, a onda kopati rupu i narod je shvatio da je to pravi odnos rupe i zatrpavanja.
    Ne zaboravi lopatu; sa istom pocinjes sa zatrpavanjem, a kada zavrsis, onda kopas rupu; mozes i da udjes u rupu prije nego je pocnes kopati; zatrpavanje si vec zavrsio tako da nema bojazni da ces ostati u rupi zatrpan. Radi kako receno i
    uspjeh zagarantovan- patent prodati narodu, tj.nikom i dobro zaraditi u korist radnji za promjenu sistema.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime