Branko Dragaš: Odakle?

9
2399
Niška tvrđava / Foto: skyscrapercity.com

„Gospodine, izvinite, ali ja ne razumem vas Srbe. Zaljubila sam se u Srbina,osvojio me je i to je bila ljubav mog života, ljubav na prvi pogled.Znala sam da će se on pojaviti, ha-ha,znala sam da će da dođe i da će me prodrmati, zavesti, zaludeti i da ću napustiti dosadni malograđanski život u Holandiji zbog njega, da ću poći sa njim u Srbiju i da ću ovde dobro da se osećam.Kako sam znala? Nemam pojma! Mladost ludost! Ha-ha! Ali, znala sam! Ja sam rođena Holađanka i o Srbima, moram priznati, nisam mnogo znala, osim onih odvratnih propagandnih vesti o vašim zločinima i vašoj krivici za raspad Jugoslavije, proglasili su vas genocidnima, prikazivali su svakakve gadosti na medijima u Holandiji o vama, pa se moja porodica, rođaci i prijatelji ozbiljno zabrinuli za mene kada sam donela odluku da se preselim u Srbiju, ovde u Niš, nije čak ni Beograd, za koga su bar čuli, ali za Niš, nikada nisu čuli i to im je delovalo kao da se udajem za divljaka iz džungle.

Ha-ha! Bože kako mediji manipulišu neznanjem ljudi, kako šire strah i kako proizvode mržnju među ljudima.Odvratni su mi ti prljavi mediji. Danas moja porodica rado dolazi kod nas u Niš, dolaze i moji rođaci i moji prijatelji, oduševljeni su Srbima i Nišem, ne mogu da veruju kako su Srbi gostoprimljivi, dobrodušni, srdačni, kako znaju da se našale, kako su vrcavi, puni duha i kako imaju bogatu i drevnu istoriju. Naučila sam odlično srpski jezik, čitam ćirilicu i zadivljena sam istorijom Srba.Odgajam decu u tom srpskom duhu, učimo srpske epske pesme i otkrivam srpske pisce za koje nikada nisam čula. Nije mi teško, znate, ja pripadam 41% Holanđana koji su atesiti.

Da Vas podsetimo:  Pismo Patrijarhu Porfiriju: Povucite blagoslov dušegupcima

Ha-ha! Nije mi bilo teško da se uklopim, svi su me prihvatili kao da sam rođena među njima. Šalim se sa mojom porodicom i kažem im da živim u carskom gradu Konstantina Velikog i da Srbi imaju najstariji kalendar na svetu. Leti odlazimo da posetimo srpske manastire i divim se lepoti srpskih srednjevekovnih fresaka. Sve u svemu, ispunjena sam, i dalje zaljubljena, volim mog čoveka i moju decu, volim Srbe i moju novu domovinu Srbiju.

Ali, ima nešto što ne razumem i što ne mogu da objasnim. Eto, moj holandski mozak to ne može da shvati, prejak je uticaj Erazma Roterdamskog, ha-ha, šalim se, vidite da sam postala Nišlijka, sairim se, more, kako tuj živi u ovu terapanu narod, ne mi je jasno, u Niš je sve kolaj rabota, ha-ha, zar ne kazuvam dobro po niški, ha-ha, šalim se, volim niški smisao za šalu, ali nije mi jasno kako ovaj narod živi. Ne razumem!

Shvatate, ne može to da uđe u ovu moju holandsku glavu, sad će se aknem u ovu moju glavudžu, kako živi ovaj narod? Plate su dvesta evra, niko se ne buni, niki da zadžakati, niko ne protestuje, buljuk čoveci vazdanden u kafane i kafići, kolima se ide u prodavnicu, preko dana na glavnu džadu sve puno dembelina, sve neke kerefeke izvode, moji roditelji su mislili da se u Niš svaki dan praznuje, ne mogu da shvate da toliki narod šeta ulicama u radno vreme, nikako da dokučim kako narod preživljava. Molim Vas, otkrijte mi tajnu. Odakle, more, pare?

Moja porodica dobro živi, štedljivi smo i vodimo računa o svakom dinaru, uspevamo deset dana svake godine da odemo na more, ne možemo na skijanje zimi, jer decu preko godine šaljemo na jezike i uče klavir i violinu, idu na sport, rade sa nama na našim plantažama povrća i cveća, koje sve izvozimo za moje prijatelje u Holandiji, ali teško nalazimo radnike, istina, kada je berba nema ko da radi, kafići puni, stadioni puni, putuje se i letuje, pije se i jede, ne mogu da razumem- odakle pare? Znam da Srba ima u svetu oko 5 miliona i da oni šalju godišnje, tako mediji kažu, skoro 5 milijardi evra svake godine, ali zar je to dovoljno? Zemlja neobrađena, najbolja zemlja na svetu, Bože, kakvu plodnu zemlju Srbija ima, moji roditelji ne mogu da se načude kako je srpska hrana ukusna, pa ovi niški ćevapi, pljeskavice i kobasice, pa paprika, turšija, kiseli kupus i ajvar, ludnica, ha-ha, tolika zemlja neobrađena, mladi ljudi sede po kafićima, beže iz Srbije i odlaze u pečalbu, služe na tuđoj zemlji i rade za platu, umesto da budu gazde na svojoj zemlji. Ništa ne razumem! Odakle pare? Molim Vas, gospodine, objasnite mi –odakle pare ljudima za život? Nič ne razbiram, tolke, more, meraklije i lokmaš bez prebijenu paru ili sve neki muftadžija do muftadžije i oće na muftakluk da si sedne za sofru. “

Da Vas podsetimo:  Srbin – kako to ponekad gordo zvuči!

Branko Dragaš

dragas.biz

9 KOMENTARA

 1. od 1945 do ovoga časa,niko drugi nije bio na vlasti osim komunista i u zadnje vrema njihove dece i unuka.sve se može dokumentovati imenom i prezimenom.fabrike koje su napravljene,napravili su srbi,svojim radom.rukovodili su fabrikama komunistički direktori,i to provereni,za svakog je sdb vršila proveru,i ni jedan se nije mogao postaviti za direktora a da to nije odobrila sdb-titov mač revolucije.ti su direktori uništili te firme,a po scenariju su posle opet ovi kupovali za džabe,sa opljačkanim parama za vreme miloševića a iznetim na kipar i razna ostrva.kada se zna da su svi za vrema miloševića radili za vreme one inflacije za dve marke,odakle komunistima toliki kapital,beko mišković,šećerko,itd.ako su ovi sa zapada to uništili,što ovi komunisti što hvale tita ne otkriju 24 sporne privatizacije,za koje traži EU,da se otkriju.ovo su fakta o dosadašnjoj genezi vlasti,a vi komunistički podrepaši raspravljajte sa vašim komunistima o tome kako se za vreme miloševića na tim komunističkim sastancima tražilo ubrzanje privatizacije.inače sa rušenjem berlinskog zida se menjao naziv komunističke partije u srbiji-socijalističkom,da bi se maskirali u neku kao tobože socijalističku,a u stvario su je i dalje vodili učenici đeržinskog,poznatog zlikovca.istorija se ne može sakriti,kaso i stravični komuniostički zločini.

 2. Комунистичку окупацију је „победила“ (рецимо 1999.) глобалистичка купивши демократска одела комунистичком кадру. Војна сила им је у потаји, а на готовс, а остали видови окупације нам и Ћирилицу избегавају (тржни центри, банке, (дез)информационе силе, откупљена предузећа за багателу, …). О нашој бајаги Војсци, Полицији, Судству који су преображени (реформисани) не вреди трошити словца. Све је то купљено за мале паре…
  Нисам прочитао да је нека окупација побеђена на изборима. Само Отпором, макар и Гандијевог типа!

  • Hm,hmm..onda,skidaj se sa portala, u gace ko Gandi,i setaj,vostalom Serbije…i,razmisljaj,koja to “ centrifugalna sila“.. razbacuje oko sebe, narod,dovodi Sirijce,veru,pismo…da li si siguran i pod drugim nickom neka UDB,ovlasceni organ,da stiti i cuva,pomustavu,izbornom voljom kapitalizam,“ vacom“, internacionalom…kapitalistickom,internacionalom.A,vidim,gradjani beze, od “ mosti „, pa glasaju za Bosanca,kako njega ili ga ,nazva, Tomislav Nikolic…“ kuda idu divlje svinje“..?

  • kako ono rekoše posle rušenja berlinskog zida,prestrojavajmo se u hodu,i posle tita tito.u komunističke prevare,samo veruju nepismene budale.to je ono ,kad kaže komesar svojim članovima,verujte samo meni,ne svojim očima,a slepac je slepac,jer da nije slepac on ne bi ni bio uz takvog.

 3. nije joj niko rekao da smo pod komunističkom okupacijom od 1945,da oni sve vode,a gde oni vode tu nema ništa normalno,važno im je samo da oni i njihov komunizam opstanu u srbiji,do potpunog uništenja srbije i srba,što je već krenulo.ne može ovde ništa normalno da se događa,dok su tu oni.

   • Lune, mislim da smo već konstatovali da se njemu umesto belih miševa, iza svakog grma, priviđaju komunisti. Naravno – crveni. Iako nisam pristalica (nikad nisam ni bio) komunizma, ali, ovo novopečene „demokrate“ kradu, pljačkaju, uništavaju, prodaju i preprodaju, pa čak i poklanjaju raznoraznim belosvetskim kriminalcima imovinu, koja je većim delom stvorena, zamisli, baš u vreme komunizma! Srbu pusti…on po šablonu „komusti su krivi za sve“! Ne postoji idelano društveno uređenje, jer ni jedno ne može amortizovati pojedinačne mabicije, želju za vlašću, alavost i pokvarenost. Ili, kao što piše u Marfijevim zakonima: „Od budale ništa ne možeš sačuvati, jer oni imaju puno mašte!“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime