Bretonski kolač sa suvim šljivama

0
8736
P1010337+bretonski+kolac

Jedan lagani i brzi francuski kolač karakterističan za regiju La Bretagne. Radi se o smesi nalik na palačinke kojom se preliva voće, u ovom slučaju suve šljive. Postoji  i verzija sa prhkim testom, nešto poput naše lenje pite sa jabukama, ali ovog puta napravićemo bržu varijantu. Možete pogledati i kratak video kako se priprema ovaj kolač.

Sastojci: 140 g brašna, 140 g šećera, 3 jaja, 500 ml mleka, prstohvat soli, 1 vanil šećer, oko 140 g suvih šljiva (bez koštica), malo ruma, maslac za premazivanje kalupa

Priprema:

Suve šljive isprati toplom vodom i preliti sa par kašika ruma. Ostaviti da stoje 10-tak minuta dok pripemamo smesu za kolač.

Izmešati brašno, šećer i vanil šećer. Dodati jaja (možete ih prethodno i malo umutiti), pa postepeno sipati mleko i mešati da se smesa fino izjednači.
Manji kalup premazati maslacem i rasporediti suve šljive po dnu. Preliti pripremljenom smesom i staviti u rernu da se peče na 180 C oko 30-40 minuta. Kolač je gotov kad korica fino porumeni.

Sačekati da se kolač malo prohladi, a zatim iseći na kocke i posuti šećerom u prahu. Može se poslužiti uz malo umućene slatke pavlake.

Prijatno!

http://kuhinjica-mignone.blogspot.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime