Brisel procenjuje napredak Srbije

0
2586

zastaveU Briselu počinje dvodnevni sastanak šefova diplomatija članica Evropske unije na kome biti trebalo da bude preciziran datum početka pregovora o članstvu Srbije.

Tokom nedelje, koja se inače smatra ključnom za naredni evropski korak Srbije, ministri bi prvo, u okviru Saveta za spoljne poslove, trebalo da saslušaju kratak izveštaj visoke prestavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o radu Euleksa, za utorak je predviđeno da Ešton podnese detaljan izveštaj o napretku procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i predloži im usvajanje pregovaračkog okvira. Isti dan bi trebalo da bude i zvanično saopštena odluka Ministarskog saveta, a nju bi šefovi država i vlada zemalja članica, trebalo da potvrde na završnom samitu Evropskog saveta u Briselu, 19. i 20. decembra.

Kako RSE saznaje, u okviru za pregovore koji bi trebalo da bude usvojen u utorak, navodi da se očekuje „nastavak angažovanja Srbije, u skladu sa uslovima procesa stabilizacije i pridruživanja, ka vidljivom, održivom unapređenju odnosa sa Kosovom“. „Ovaj proces bi trebalo da osigura da obe strane mogu da nastave svojim evropskim putem, izbegavajući pritom mogućnost da jedna strana blokira drugu u tim naporima i treba da postepeno dovede do pune normalizacije odnosa Srbije i Kosova, u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, do kraja procesa pristupnih pregovora Srbije, sa izgledom da obe strane budu u mogućnosti da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispune svoje obaveze“

Iako u petak, tokom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine, nije postignut dogovor o primeni Briselskog sporazuma u vezi sa pravosuđem, u Beogradu očekuju da će izveštaj Eštonove, u osnovi, biti pozitivan… O tome da li je takav optimizam opravdan razgovaramo sa Bodom Veberom, političkim analitičarem iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije:

“Bilo je interesantno videti kolika je bila javna galama, priprema, spin pre tog sastanka u petak. Mene je malo iznenadilo da je od petka naveče, pa u naredna dva dana poprilično slabo medijsko pokrivanje nepostizanja sporazuma u Briselu. Mislim da su svi bili malo zatečeni prvi dan i vidim da sada već srbijanski zvaničnici kažu da to ništa ne znači. Videćemo. Prošle sedmice je nemački zastupnik u Bundestagu, Piter Bejer koji je boravio u Beogradu, rekao da će sporazum o pravosuđu biti važan korak. Pošto se Srbiji već gleda kroz prste poslednjih nekoliko sedmica u vezi implementacije Aprilskog sporazuma, jer su tokom celog polugodišta probili sve moguće rokove, pitanje je kako će se sad postaviti nemačka i britanska vlada.”

Da Vas podsetimo:  "USTANAK" JE BIO... A OTKAD SVI U USTANKU IMAJU ISTI CILJ?

Na pitanje da li postoji nešto što bi srbija mogla ili morala da uradi u veoma kratkom vremenskom periodu koji joj je ostao do odluke EU,Veber odgovara: “Jasno je da Aprilski sporazum neće biti implementiran do kraja, ali traju pregovori na tehničkom nivou oko pravosuđa. Jedna stvar koja bi se mogla uraditi jeste da se postigne sporazum prije izveštaja gospođe Ešton i sastanka ministara EU.”

Ognjen Zorić

RSE

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime