Brisel žmuri pred neonacizmom

0
983

Efraim ZurofNakon krize u Evropskoj uniji koja je dokrajčila verovanje da bi Srbija sa ulaskom u Uniju rešila svoje ekonomske probleme, čini se da je otpao još jedan od ključnih argumenata koji se pominjao kao razlog zbog čega bi Beograd trebalo da se što pre baci u zagrljaj Brisela. Naime, radi se o tome da se Evropska unija do sada uvek opisivala kao zajednica koja garantuje da u budućnosti više nikada neće biti verske i nacionalne mržnje, a samim tim ni ratova, što je pogotovo važno za napaćeni Balkan i njegove ratom izmučene narode. Međutim, Efraim Zurof nas je svojim izjavama, koje je nedavno dao u Beogradu, uverio u nešto sasvim suprotno, rekavši da „Evropska unija namerno žmuri na neofašizam“, što znači da ga u suštini čak i podstiče.

Dakle, pogledajmo o čemu je reč. Efraim Zurof, koji je relevantni sagovornik na tu temu jer je direktor centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, u svojoj nedavnoj poseti Beogradu je izneo nekoliko tvrdnji koje optužuju Brisel da svojim namernim nečinjenjem zapravo doprinosi umnožavanju neonacističkih pojava u Evropi.

Tom prilikom, Zurof je rekao da je problem u tome što „Brisel namerno spava“, te konstatovao da su „Hrvatska, Letonija, Estonija i Litvanija bile fine dok nisu ušle u u Evropsku uniju, a onda su počele da žmure na neonacizam, što daje gorivo ekstremnim snagama širom Evrope“. Takođe, on smatra i da „ono što viđamo po svim zemljama EU, a posebno u navedenim državama predstavlja pokušaje promene istorije holokausta u Drugom svetskom ratu i jačanje neofašizma”. Još ranije on je objasnio da se u pomenutim evropskim zemljama umesto osude aktivnosti lokalnih bivših nacista, sve čini za njihovu heroizaciju, od podizanja spomenika i odavanja drugih počasti, do organizacije njihovih marševa, ili kako se videlo pre samo nekoliko dana – održavanjem mise zadušnice za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Da Vas podsetimo:  U glavi jednog Srbina

A povodom ustaških pokliča na najvećim fudbalskim stadionima u najnovijoj članici Evropske unije, direktor izraelskog Centra je rekao sledeće: „Ovo je odgovornost i Evropske unije i ovakva dešavanja su naprosto nezamisliva u jednoj državi EU. Ali, problem je što je Brisel bio jako slab u reakcijama na ovakva dešavanja, ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama“, kazao je.

Inače, zanimljiv je, ali istovremeno i veoma žalostan podatak da se i u srpskoj Vladi kao cenjeni savetnik nalazi čovek kog je Efraim Zurof označio kao krivca za to što nije bio uhvaćen jedan od najpoznatijih nacista sa ovih prostora. Naime, kako podseća beogradski dnevni list „Danas“ – bivši austrijski kancelar i sadašnji savetnik u Vladi Srbije Alfred Guzenbauer, svojevremeno je odbio da mu izruči ustašu Milivoja Ašnera, a to je razlog zbog čega se taj izraelski lovac na naciste po sopstvenom priznanju i dalje užasno oseća.

Dakle, direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima koji se bavi istraživanjem nacističkih zločina, u svojoj nedavnoj poseti Beogradu je dao niz izjava koje blago rečeno izazivaju zabrinutost jer je do sada Brisel figurisao kao nesumnjivi branilac moralnih vrednosti i odlučni borac protiv svakog oblika savremenog neonacizma, ma gde se on pojavio. Ali kako doslovno reče Efraim Zurof: „Nije nikakvo iznenađenje što se sve to u Hrvatskoj dešava po njenom ulasku u Evropsku uniju, jer se isto desilo i sa drugim istočnoevropskim zemljama. Sada, kada u njima rastu neofašističke tendencije, Brisel ne kaže ni reč, već – spava“, zaključio je poznati jevrejski stručnjak.

Međutim, čini se da spavanje pred tim zlom, kako reče Zurof, nije toliko problem Brisela, koliko onih koji još veruju u njegovu budnost pred tim problemom savremenog sveta.

Da Vas podsetimo:  Toronto: 'Nevini posmatrači'– otvorena izložba fotografija Saše Petričića

serbian.ruvr.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime