Briselske poruke

2
82
Foto: Steven Lek / CC BY-SA

Ako je donedavno bilo prostora za samozavaravanje, danas je jasno da poštovanje teritorijalnog integireteta Srbije i tzv. „evropski put” Srbije nisu spojivi. Šta to znači u praksi?

Predsednik Srbije je, posle aktuelnog neuspelog pokušaja da EU integracije budu otkočene, građanima naše zemlje iz Brisela poručio: „Verujem u evropsku budućnost Srbije i regiona, ali ćemo se zajedno sa našim prijateljima iz regiona boriti za tu budućnost, poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo“.

Ako Vučićeve reči shvatimo kao deo dvosmerne manipulativne igre na relaciji Beograd – Brisel, čiji cilj je, s naše strane, da se pravimo ludi i tako izbegnemo početak mnogo zamašnijeg neprijateljskom delovanja Zapada u odnosu na Srbiju, onda one imaju neki smisao. Ako nije tako, sve postaje dodatno štetno po nas iz više razloga. Tada od lošeg idemo ka gorem.

Kosovski rulet

Prvo, kako možemo da verujemo u EU budućnost i da se borimo za nju – a pri tome da poštujemo sebe – ako znamo šta Brisel i Berlin od nas traže? Donedavno je možda i postojao izvestan prostor za samozavaravanje, ali posle najnovije Šolcove balkanske turneje, tog prostora više nema. Stvari su postale ogoljeno jasne čak i onima koji kao  nojevi guraju glave u pesak.

Nemački kancelar je jasno rekao da je priznanje Kosova uslov za ulazak Srbije u EU. Od Išingerove priče o „dve Nemačke“ – što takođe implicira puno prihvatanje lažne kosovske državnosti kao stvarne od strane Beograda (uključujući i našu makar pasivnu podršku za ulazak Kosova u UN) – stigli smo do de jure priznanja Kosova. Bez njega će našoj zemlji trajno biti zamandaljena vrata Unije, članstvo u kojoj je, kako kažu naši zvaničnici, „strateški prioritet Srbije“.

Da Vas podsetimo:  Bocan-Harčenko uvredio Srbe, jer je „otišao da odnese tetki lek“

Ako je tako – a jeste – onda borba za EU budućnost može da znači samo jedno: zalaganje za rušenje ustavnog poretka Srbije. Vlast koja namerava da zadovolji zahteve Berlina radi ulaska u EU mora da postupi protivno važećem ustavu i da tako, na neki način, izvrši državni udar sa vrha. Ujedno, pre i posle toga, moraće da se brutalno izbori za otporom velikog dela srpskog naroda (doduše može da se desi i da se narod izbori sa vlašću koja tako postupi).

Druga opcija je da, služeći se ko zna kakvim prevarama, režim promeni ustav. Ali i tu bi, za realizovanje projekta pune kosovske kapitulacije, neophodno bilo da se slomi otpor značajnog dela Srbije. Ustav ne bi mogao da bude izmenjen na način koji omogućava prepuštanje Kosova bez ozbiljne prevare, a nju mnogi ne bi progutali. Tako ponovo dolazimo do uličnog odmeravanja snage.

Sve u svemu, slobodno možemo da kažemo da poštovanje sebe, odnosno srpskog teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka, i EU budućnost Srbije, pod sadašnjim uslovima ne idu zajedno. Borba za ulazak u EU može da se odvija samo protiv srpskih interesa i uvažavanja principa pravne države, a ne uz njihovo poštovanje. A to bi u samoj Srbiji izazvalo buru sa neizvesnim ishodom.

Dragi neprijatelji

Drugo pitanje koje proizlazi iz briselske poruke je: kako su nam to prijatelji iz regiona oni koji protiv nas deluju neprijateljski? Severna Makedonija i Albanija odavno su priznale kosovsku secesionističku tvorevinu. Na taj način deo su mirnodopskim sredstvima produžene NATO agresije na Srbiju. Otuda, te zemlje mogu – iz pragmatičnih razloga – da nam budu npr. ekonomski partneri, ali svakako za nas nisu ni prijateljski faktori, a kamoli regionalni saveznici.

Da Vas podsetimo:  „Ako se odreknemo sebe imaćemo svega dovoljno“

Albanija i Severna Makedonija nedavno su podsetile kakav je njihov odnos prema našoj državi, tako što su svoj vazdušni prostor zatvorile za avion kojim je ruski ministar spoljnih poslova trebalo da doleti u Srbiju. Da li prijatelji na taj način remete spoljnopolitičke aktivnosti svojih suseda?

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 22. novembar 2019. (Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll)

Kada je zaključen prvi Briselski sporazume ideja je, navodno, bila da se iznađe statusno neutralno rešenje koje će omogućiti Srbiji da nastavi proces EU integracija, te da se izvrši nekakva normalizacija odnosa Srba i Albanaca, ali da svako nastavi da živi u svojoj realnosti. Za nas bi KiM ostalo deo Srbije dok bi Srbi imali autonomiju unutar Kosova koje u duhu Rezolucije 1244. tretiramo kao protektorat UN. Za Albance bi ono bilo nezavisna država, a ZSO puka regionalna asocijacija opština.

Podrazumevalo se da EU ima neutralan status a Kosovo ne ulazi u OUN. No, brzo se pokazalo da je sve to laž za građane Srbije. Brisel nije više ni skrivao da učestvuje u njihovom varanju, pri čemu je mamac ZSO iskorišćen kako bi bile ukinute mnoge, do tada i te kako žive, institucije Srbije na KiM.

Kada je već bilo jasno da je tako, Beograd ne da je odustao od Brisela 1, već je zaključio i realizovao Brisel 2, čime je onemogućio efikasnu odbranu severa Kosova. Bez toga bi naša vlast mogla da kaže da je bila varana od strane svojih EU i regionalnih prijatelja, ali posle toga je pokazala da zajedno sa njima učestvuje u obmani građana Srbije. U toj fazi verovatno u cilju da im polako bude nametnuta berlinska koncepcija „dve Nemačke“, tj. de fakto prihvatanje lažne kosovske državnosti od strane naše zemlje.

Da Vas podsetimo:  Srbijom krstare prodavci magle i iluzija, u zamenu za život
Olaf Šolc se poklanja pred zastavom Srbije prilikom svečanog dočeka ispred Palate Srbija, Beograd, 10. jun (Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll)

Sada su Nemci, da to ponovim, otišli i korak dalje, te traže priznanje Kosova. Uprkos tome zvanični Beograda nastavlja da govori o prijateljstvu sa njima i o EU budućnosti Srbije. Da li to znači da ulazimo u novi, još gori, stadijum zajedničkog varanja srpskog naroda od strane onih koji su dužni da štite njegove interese i ustavni poredak zemlje u kojoj živi, i njihovih, kako kažu, EU i NATO regionalnih i drugih prijatelja? Čini mi se da se odgovor sam  nameće.

Piše: Dragomir Anđelković
Izvor: Novi Standard

2 KOMENTARA

  1. Sve ovo što je napisao uvazeni D.Andjelkovic , se moze postaviti , kroz prizmu Aleksandra Vučića. Da li je Vučko, od prvog dana dolaska na vrh vlast, došao sa idejom da se potpuno odrekne KiMa ?? Sjetimo se samo njegovih izjeva…“ mi tamo nemamo više ništa …… da dobijemo i jedan metar zemlje ,više od ničega……“ !! Njegove aktivnosti na samom početku apsolutističke vlasti, odlikovale su se krupnim, veleizdajničkim odricanjima od KiMa , koja nije završena isključivo zbog straha od reakcije Naroda . Da li pritisci sa zapada, nisu bili toliko zestoki, zbog istog straha, da se ne upropastiti ono, do čega će se doći “ korak po korak“ ?? Da li je sveukupno Vučkovo ponašanje, samo čista i gola borba za opstanak na vlasti ?? Da li ga zapad još uvjek podrzava i odrzava, jer ipak najbolje manipuliše Narodom ?? Da li se Vučko stvarno suprotstavlja zapadu, iz straha od Naroda, ili to oni zajedno i planski, dogovoreno koordiniraju, čekajući pogodan momenat, da se KiMu zada posljednji udarac?? Nije li Vučko došao do stanja da više ni sam nezna šta hoće i koliko moze ?? Da li rasplet situacije u Ukrajini,moze otvoriti vidike i pamet Vučku, da se umjesto odricanja od KiMa , odrekne zapada i beskonačnog E U puta ?? Postoji li strah kod Vučka, da ga ne zadesi Djindjićeva sudbina, od istih autora iz istih razloga ( neposlušnost)? Postoji li uopće mogućnost da se legalno,na izborima smjeni Vučko ? Jasno je i da veći dio tzv. opozicije pod njegovom potpunom kontrolom. Smatram, da bi za nas, realno, najbolja trenutna solucija bila , da dodje do stvarnog sukoba i raskida izmedju Vučka i zapada. Druga solucija u očuvanju KiMa, ali i „ostatka“ SRBIJE nalazi se na ULICI I MOSTOVIMA , sa tim da ta solucija nosi i jedu veliku opasnost. Opet uz pomoć zapada, ulica moze iznjedriti Kurtu , da zamjeni Murtu !

  2. Највећа штеточина у српској историји замајава и даље народ шибицарењем дк је ефективно предао електропривреду на коову шиптарима а северомакедонциа цркве и манастире све у име будућности Вељике Албаније коју тако прижељно гради.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime