Nemačka nezadovoljna

0
997

dacicBRISEL – Deset dana pre ključnog sastanka Saveta ministara EU još se ne zna kada će Srbija početi pregovore o pridruživanju ni kako će izgledati pregovarački okvir, kažu za Tanjug briselski diplomatski izvori.

„U toku su intenzivne konsultacije između zemalja članica”, rekao je Tanjugu visoki evropski diplomata koji je insistirao na anonimnosti, dodajući da će neizvesnost verovatno trajati do 17.decembra, kada će se u Briselu okupiti šefovi diplomatija EU.

Kada je reč o datumu međuvladine konferencije Srbija-EU, koja formalno označava početak pregovora, većina u Evropskom savetu smatra da bi ona mogla da se održi 20.decembra, neposredno nakon poslednjeg samita EU u ovoj godini.

Nemačka i nekolicina drugih članica smatraju da treba sačekati januar, jer nisu zadovoljni tempom primene Briselskog sporazuma, kažu Tanjugovi izvori.

„Nemci insistiraju da se pre početka pregovora reši pitanje pravosuđa na severu Kosova”, kažu u sedištu EU, dodajući da prema Akcionom planu o sprovođenju Briselskog sporazuma to treba da bude završeno do kraja godine.

Ova tema, koja se u stvari svodi na uspostavljanje Osnovnog suda u Mitrovici, trebalo bi da bude tema predstojeće runde briselskog dijaloga predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija 13. decembra.

Kako je novinarima juče rekao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Priština insistira da sedište tog suda bude u Južnoj Mitrovici, sa isturenim odeljenjima na severu, dok Beograd traži posebne sudove za srpske opštine.

„Ako se Dačić i Tači sledeće nedelje dogovore, Nemci će praktično ostati bez argumenata za dalje odlaganje početka pregovora”, kaže Tanjugov izvor.

Dodatni faktor, koji ne ide na ruku Srbiji, su predstojeći božićni praznici.

Kako je šef srpske diplomatije Ivan Mrkić juče objasnio u izjavi za „Danas”, „tu nije rec o politici, vec je pitanje samo u tome da li ce zbog božicnih praznika na Zapadu sve moci da se organizuje za 20. decembar”.

Da Vas podsetimo:  Prvi seminar nastavnika Prosvjetinih škola u Austriji

Drugo, možda i važnije nerešeno pitanje je pregovarački okvir čija je izrada u toku, a rasprava se vrti oko toga na koji način pregovore o pridruživanju treba vezati za proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Nemačka i Velika Britanija su pre dva meseca ostalim članicama podnele predlog (“non-pejper”) prema kome bi proceš normalizacije, osim kroz poglavlje 35, trebalo da bude direktno vezano za sva ostala pregovaračka poglavlja, tako da u slučaju zastoja u normalizaciji automatski dođe i do suspenzije pregovora.

Šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević je nedavno više puta istakla da bi to bilo nepovoljno za Srbiju, jer bi de fakto dalo Prištini mogućnost da određuje tempo pregovora Beograda i Brisela.

„Pitanje Kosova trebalo bi da bude koncentrisano samo u poglavlju 35, dok u ostalim poglavljima Priština ne sme da bude pregovarač”, rekla je Miščević juče za „Blic”.

Kako Tanjug saznaje, britansko-nemački non-pejper je kroz dosadašnju debatu u Savetu pretrpeo značajne izmene, a na stolu je trenutno kompromisna verzija koju su sačinili predstavnici Litvanije, zemlje koja trenutno predsedava Savetom.

„Ovaj papir je mnogo ‘mekši’ i predviđa da se pregovori vezuju za Kosovo samo u stvarima od ključnog značaja”, kaže diplomata koji je imao uvid u ovaj dokument.

On je,međutim, dodao da je većina formulacija iz litvanskog papira stavljena u uglaste zagrade.

U EU je običaj da se u zagrade stavljaju oni delovi radnih dokumenata o kojima nije postignuta saglasnost.

Sve ovo znači da će neizvesnost oko datuma i pregovaračke platforme praktično potrajati do poslednjeg časa.

Uz podsećanje da je napeta atmosfera vladala i uoči donošenja svih prethodnih ključnih briselskih odluka, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, do statusa kandidata i zelenog svetla za pregovore, moglo bi se konstatovati da je, kad je reč o Srbiji i EU, neizvestan finish već uspostavljen kao tradicija.

Da Vas podsetimo:  Mostovi i ćuprije

Fond strateške kulture / NSPM

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime