Britanci pokušali da vrbuju ruskog vojnog atašea u Hagu: Holandski ambasador pozvan u MIP Rusije

0
101

Ambasador Holandije Hiles Pluh pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je uručen protest zbog pokušaja vrbovanja britanske obaveštajne službe ruskog vojnog atašea u Hagu 20. oktobra, saopštio je ruski MIP.

Foto: mid.ru

„U razgovoru je bilo istaknuto da su ovakve provokativne akcije neprihvatljive, da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i da ometaju normalno funkcionisanje ruskih misija u inostranstvu“, navodi se u saopštenju.

„Poslednjih godina na teritoriji Holandije je protiv ruskih službenika izvršeno nekoliko ovakvih provokacija od strane stranih obaveštajnih službi, koje se, kao što vidimo, na holandskoj teritoriji osećaju kao kod kuće. U decembru 2018. godine službenici CIA su prišli u parku diplomati stalne misije pri Orgaizaciju za zabranu hemijskog oružja, a u decembru 2019. godine – ubeđivali su u zatvorenom prostoru aerodroma Shiphol u Amsterdamu atašea ruske ambasade da sarađuje“, navodi se u izveštaju.

Prema navodima ministarstva, vlasti i agencije za sprovođenje zakona Holandije „ne samo da ne zaustavljaju takve nezakonite radnje, već i same učestvuju u njima“.

„U aprilu su holandski obaveštajci pokušali da regrutuju trojicu ruskih diplomata koji su prethodno proglašeni za „persone non grata“. U julu 2020. godine u Hagu u automobilu jednog diplomate ambasade tokom redovnog tehničkog pregleda pronađena je oprema za praćenje“, zaključili su u ministarstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime