Brnabić između istine i SF-a

4
739
Ana Brnabić/Foto:YouTube Screenshot

Brnabić laže. Dobro, to znamo. Kao što znamo i da Vučić laže. Ali, pored toga što lažu, Brnabić i Vučić ne znaju mnogo toga drugog da rade. Ponajmanje umeju da misle. Da umeju da misle, znali bi da je laž efikasna samo ako ne podriva vrednost istine. Recimo to kolokvijalno i krajnje jednostavno: kakvog bi smisla imalo laganje da istina nije na ceni? Laž je delotvorna samo ako se predstavlja kao istina. Onog trenutka kada zgazite istinu, laž postaje besmislena. Na laži se ne može podići poredak. Dok je za samovolju pitanje istine i laži nebitno.

Brnabić je jutros, u intervjuu na RTS-u, zgazila istinu rekavši: „Ja sam govorila samu istinu. Ako nije popularno govoriti istinu zaista ne znam kako drugačije da se ponašam“. Nazvavši svoje laži istinom, Brnabić je sebi izmakla tle pod nogama i tako se našla u vakuumu. Iz vakuuma, ona pita i sebe i druge: „Ono što ja pitam sama sebe svih ovih dana, a pitam i sve ljude koji će odlučivati – ako vi imate situaciju u kojoj vi retroaktivno odlučujete na osnovu pravilnika koji ste doneli 2016. godine o nečemo što se desilo 2013. godine, onda to povlači sa sobom da vi na osnovu pravilnika od 2016. možete retroaktivno da otvorite bilo koju doktorsku disertaciju sa BU i da odlučujete po tim pravilima koja su praktično doneta u budućnosti“.

Pored toga, ona još pita: „Druga stvar je da ukoliko je vaše mišljenje, mišljenje koje je suprotno stručnoj komisiji – šta onda to znači, na osnovu čega se donose odluke, da li samo pod političkim pritiskom nekoga ko preti da će zatvoriti BU; plašim se da to dovodi BU u jako nezavidnu poziciju što mene brine kao građanku ove zemlje, ali verujem da je BU dovoljno snažan da se odupre svim pritiscima. U ovom trenutku imamo samo jednu vrstu pritiska od ljudi koji su sada prešli na ucenu“.

Da Vas podsetimo:  Dete Danilo i premijerkin sin

Pomozimo sebi i izvedimo Brnabić iz vakuuma tako što ćemo objasniti šta ona u stvari radi. Prvo njeno pitanje, nije pitanje nego je pretnja. Pretnja glasi: ako iznova postavite pitanje o validnosti doktorskog rada Siniše Malog i poništite ga, otvorićemo pitanja i svih drugih doktorata na Beogradskom univerzitetu. Da bi se pretnja lažno predstavila kao pitanje, bilo je potrebno slagati: prema nekom pravilniku od pre 2016. doktorska teza Siniše Malog nije bila plagijat, ali je posle 2016. to postala. Pored laganja, bilo je potrebno i nešto mašte, pa nas vratiti u 2013. i reći da je utemeljena tvrdnja o plagijatu Malog još uvek zapretena negde u budućnosti. Red laži, red SF-a – ni traga od istine.

Prvo – rad Siniše Malog bio je plagijat i 2013, i 2014. kada je to otkriveno, kao što je to i 2016. i danas. Nema tu nikakve retroaktivnosti. (Pozivati se sad na druge zemlje i govoriti da su tamo poništavani doktorati stari više decenija, sasvim je izlišno.) Ako bismo još ostali u žanru SF-a, moglo bi se reći – da je napisan i 1986, rad Siniše Malog bio bi plagijat. S tim u vezi, onda, par reči o pretnji. To da treba otvoriti i preispitati sve doktorate na Beogradskom univerzitetu ne bi nad tim univerzitetom smelo da visi u obliku pretnje. To bi moralo biti nešto poput etičkog imperativa. Nadalje bismo mogli spekulisati o tome da li Brnabić o drugim doktoratima, čijim preispitivanjem preti, zna nešto što mi ne znamo, pa najavljuje da će to otkriti ako se doktorska titula oduzme Malom.

Tu se podrazumeva da se ne bi preispitivali baš svi doktorati, nego samo oni čiji su autori zaposleni na Univerzitetu. Računa li to Brnabić na njihove nečiste savesti i onda na njih, na te nečiste savesti, vrši pritisak? Sve i da je tako, treba jasno reći: poništite doktorat Malom i – da, naravno – preispitajte i sve druge sumnjive doktorate. Tako se laž izbacuje iz poretka, a istina ponovo postaje njen temelj.

Da Vas podsetimo:  Trka za ministarstvo sile

U drugom koraku, pošto je u prvom odapela pretnju, Brnabić se pita – šta će to značiti ako se do 5. novembra donese odluka drugačija od odluke Stručne komisije. Iako njoj to deluje kao izuzetno komplikovano pitanje iz žanra SF-a, odgovor je u stvari vrlo jednostavan i prizeman – to će naprosto značiti da je Komisija slagala, kao što već sad svi znamo da je slagala. Ali, Brnabić kao da unapred sprema odstupnicu za Komisiju još malo pa i formalno uhvaćenu u laži, pa kaže da ako zaista padne takva odluka, to će biti pod pritiskom i ucenom. I to više nije žanr SF-a nego pučke komedije, sa verovatnim tragičnim ishodom, ili po Malog ili po Univerzitet. Smešno je dakle to što posle jasno upućene pretnje Univerzitetu i višegodišnjeg pritiska režima na Univerzitet, Brnabić proverbijalnu šaku (ili pesnicu, kako se kome dopada) studenata optužuje za ucene i pritiske.

Jednom kada sasvim izbacite istinu iz poretka, ostaje vam upravo ovo što Brnabić radi – prazan i besmislen govor i gola sila. Dok je govor smešan, sila nije. Do 5. novembra, obe strane će vagati. Na jednoj strani – da li ima smisla posegnuti za silom zbog Malog? Na drugoj: treba li se odreći ponovo otkrivene istine zbog sile koja se kao pretnja nadvila nad Univerzitet? Čekamo.

Dejan Ilić
Izvor: Peščanik.net

4 KOMENTARA

 1. @Angela
  “Ko je nju postavio i zasto? Postavio je svetski pederski lobi da sprovodi
  njihove ciljeve, koje treba da sprovede kroz Skupstinu da bi postali zakon.
  Unistavanje porodice.“
  Њу је поставио Александар Вучић, на предлог “светског педерског
  лобија“, а Вучића гласачи на претходним изборима, са великом
  вероватноћом да поново буде изабран!
  Да се то не би догодило, једини начин је масовни неизлазак на
  изборе, не због позива ништа мање “педерске опозиције“, већ
  због нашег останка и опстанка, одбране породице и нормалног
  начина живота.
  Драган Славнић

 2. Svaka istina ili laz imaju dve strane.
  Nije uvek laz ono sto ti Dejane Ilicu kazes ali nije ni istina. Zavisi od slusaoca-citaoca u sta je spreman da veruje.
  Eto ja verujem da Vucic i Brnabic govore istinu. Verujem na osnovu cinjenice da oni govore ono u sta veruju.
  Ti Dejane pises ono sto TI verujes da je istina ili laz. Ja cu pisati ono u sto ja verujem da je ISTINA ili LAZ.
  Znaci, ako ja verujem da diplome Malog nisu plagijat vec odgovaraju svom vremenu u kojem su stecene i normama obrazovnog sistema kada ih je sticao, ja cu to i da pisem i da govorim.
  Vucic i Brnabic ce verujuci u snagu zakona koji su doneseni u njihovo vreme trvditi ono u sta oni veruju.
  Ti ces Dejane u skalu sa politikom Pescanika tvrditi da je sve sto mi kazemo laz, jer ti imas mogucnost da zaviris u nasu podsvest i procenis dali mi govorimo ono sto verujemo ili svesno lazemo.
  LAZ i ISTINA su ti kao ANDJEO I DJAVO, ili DOBRO I ZLO, uvek idu rukom pod ruku.

  • Требали сте да прочитате то што пишете. Покушавате да филозофирате о лажи и истини, не иде Вам то. Лаж је увек била и увек биће лаж. Па ако је неко преписивао тај за то мора да одговара, онда кад је ухваћен, Ви му нисте никаква заштита, па са њим и вашима почните да плачете, јер је 04. веома близу.

 3. Ko je ona uopste? Narod nije glasao za nju. Ko je nju postavio i zasto? Postavio je svetski pederski lobi da sprovodi njihove ciljeve, koje treba da sprovede kroz Skupstinu da bi postali zakon. Unistavanje porodice. Na zapadu, pederi i lezbejke imaju veca prava od porodice, jer prilikom usvajanja dece ovi imaju prednost nad normalnom porodicom. Strasno je da podpredsednik srbske vlade nije patriota i ne radi za interese Srbije vec za internacionalni pederski lobi! Unistavali su nas veliki ratovi, vatikan (i dalje napadju!) imperije, austrougarska, turska, nemacka, britanska (jos uvek!) ali pederi ce nas dokosuriti. Nestacemo kao nacija.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime