Brod kojim je započet Prvi svetski rat truli u savskom plićaku…

0
514
Foto: Printscreen

Monitor “Bodrog”, čiji su topovski hici na Beograd od strane Austrougarskog agresora označili početak Prvog svetskog rata 28. jula 1914 godine, propada.Tokom burnog 20. veka brod je plovio pod zastavama četiri države koje više ne postoje (Austrougarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije, NDH i SFRJ).

Brodu “Bodrog”, koji je pokrenuo mašineriju Velikog rata, kao da je sudbina da skonča na obali srpske prestonice koju je uzaludno pokušavao da osvoji. On je 28. jula u 22 i 30 poveo desant dunavske flotile na Srbiju.

“Bodrog” je učestvovao u prebacivanju nemačkih trupa 1915. koja je dovela do sloma Srbije. Osveta vaskrsle vojske stigla je brod koji je 1918. obezbeđivao prelazak austrougarskih i nemačkih jedinica koje su bežale preko Dunava u rejonu Grocka-Beograd.
Tokom aprilskog rata 1941. njegova hrabra posada doplovila je do mađarskog aerodroma Mohač i uništila neprijateljske letilice, a zatim se pod borbom vratila do Zemuna gde je potopila svoj brod. Tokom 1942. “Savu” vade sa rečnog dna brodovi NDH, pod čijom zastavom plovi do 9. septembra, kad ga ustaška posada potapa kod Slavonskog Broda i beži u – partizane.

“Bodrog” je treći put sa dna podignut 1946. i plovio je do 1959. kao poslednji monitor ratne rečne flotile JNA.

Foto: Printscreen

Slika pred očima Srbije propada najstariji ratni brod ( to je jedan od dva preostala broda…drugi se može videti u Mađarskoj koji je pretvoren u ploveći muzej ) još uvek se drži na vodi. Ako ima neko ko još misli na tradiciju ovaj brod bi trebalo izvaditi, popraviti i postaviti kao brod muzej i tako sačuvati deo istorije za buduće generacije.

Sada je u vlasništvu firme Heroj Pinki i služi kao pomoć pri vađenju šljunka… nažalost !

Da Vas podsetimo:  PARASTOS ŽRTVAMA BLjESKA BIĆE ODRŽAN 1. MAJA 2022. GODINE U BEOGRADU, OKUČANIMA I BOSANSKOJ GRADIŠKI

Izvor: FP Zoran Danilović / Borba za istinu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime