Bronza srpskim studentima gastronomije na takmičenju u Nemačkoj

0
428
Takmičeri i mentori sa PMF / Foto: printscreen

Studenti i predavači Katedre za gastronomiju, DGTH, PMF-a čine članstvo i upravu stukovnog udruženja Kulinarske federacija Srbije (KFS), čiji je osnovni cilj razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Ove godine, KFS je prijavila nacionalni juniorski tim kao učesnika kulinarske olimpijade IKA 2020, jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje je održano u Štutgartu u Nemačkoj, od 14. do 19. februaru 2020.

Naš nacionalni tim je sa ponosom predstavljalo 11 takmičara starosne dobi do 23 godine, a činili su ga vredni, ambiciozni i mladi, požrtvovani kuvari iz različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i studenti gastronomije, među kojima su se nalazila i 3 studenta gastronomije PMF-a:

  • Dušan Grujić
  • Vladimir Jež
  • Tatjana Bodvaji

Oni su uz intenzivne treninge u kabinetima PMF zajedno sa svojim predavačima, mentorima i kolegama iz KFS intenzivno trenirali poslednjih mesaci, a na ovom takmičenju su ih pratili i podržavali asistenti i predavači Katedre za gastronomiju. Pored velike podrške od strane svog fakulteta u ovom oduhvatu im je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz više od 59 zemalja sveta, a posetilo ga je oko 28.000 posetilaca. Na olimpijadi su učestvovala:

  • 31 nacionalna seniorska tima,
  • 24 nacionalna juniorska tima,
  • 29 regionalnih timova i
  • još oko 720 individualnih kategorija iz ukupno 74 države

Priprema jela se svakodnevno odvijala u 14 kuhinja, koje su servirale 1200 obroka, 7 ketering timova je pripremalo 840 obroka, 6 juniorskih timova prezentovalo je nacionalne bifee i 8 nacionalnih timova je prezentovalo svoje šefovske stolove, uz dnevno po još 180 individualnih kategorija.

Naš tim se prema propozicijama takmičio u dve discipline:

Restoran nacije, za koju je dobio bronzanu medalju i IKA bife, za koju je dobio diploma u vrednosti brodova za 4. mesto. Restoran nacije je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u a la carte restoranu.

Da Vas podsetimo:  Viminacijum : Otkriveni zaštitnici IV Flavijeve Srećne legije

IKA bife je disciplina u kojoj se pripremaju i serviraju topli i hladni, slani zalogaji za 12 osoba, uz jela koja su propisana  pravilnikom na bazi zečetine i desert.

U obe kategorije su se ocenjivali timski rad, disciplina, profesionalizam, preciznost, kreativnost, primena savremenih tehnika i opreme, sanitacija i bezbednost u radu, prezentacija jela i naravno senzorne karateristike jela, koje nose najviše bodova. I sve uz konstantni nadzor visoko cenjenih i profesionalnih WASC sudija kao što su: Uwe Staiger (Nemačka); Adrian Bader (Švajcarska); Carlo Sauber (Luksenburg); Domico Maggi (Italija); Rick Stephen (Singapur) i mnogi drugi.

Izvor: Katedra za gastronomiju

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime