BRUKA ZA VOJSKU: “Kobre” i dalje privatno obezbeđenje Vučićevog brata i sina

0
8088

vucicSpecijalna jedinica Vojske Srbije “Kobre” i dalje služi kao privatno obezbeđenje Vučićevog brata Andreja i sina Danila, saznaje Teleprompter.rs.

Direktor Vojno-bezbednosne agencije, Petar Cvetković, priznao je da specijalna jedinica Vojske Srbije – “Kobre” – i dalje čuva Aleksandra Vučića.

– O aktuelnom angažovanju VBA ne govorim u javnosti, ali nije tajna da kontraobaveštajnu zaštitu predsednika Vlade vrši Vojnobezbednosna agencija u saradnji sa drugim službama u Republici Srbiji, a njegovo fizičko obezbeđenje Vojna policija, odnosno Specijalna jedinica “Kobre”, rekao je direktor VBA, Petar Cvetković.

Čak ni Aleksandar Vučić na funkciji predsednika Vlade Srbije ne bi trebalo da ima vojno obezbeđenje, već policijsko.

Vojna policija, odnosno “Kobre”, zadužene su po zakonu za bezbednost funkcionera iz vojnog sistema. Vučić je prvi put dobio vojno obezbeđenje kada je bio na funkciji ministra odbrane 2013. godine. Vučiću od dana podnošenja ostavke na tu funkciju vojska nije ukinula vojno obezbeđenje.

Štaviše, aktuelni ministar odbrane, Bratislav Gašića, priznao je početkom 2015. godine da je on lično potpisao odluku da Vojna policija čuva Aleksandra Vučića, iako je taj posao trebalo da bude poveren Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Incident na splavu “River”, koji se dogodio sredinom 2013. godine u ranim jutarnjim časovima, otkrio je da i Vučićev maloletni sin Danilo Vučić u noćne izlaske ide u pratnji “Kobri”.

Tada je jedan službenik MUP-a označio Vučićevog sina kao napadača na golmana Vladimira Stojkovića. Novinari lista “Politika” pregledali su snimke sigurnosnih kamera i konstatovali da se na snimcima vidi maloletni Danilo kako u separeu sedi sa pripadnicima “Kobri”.

Prema saznanjima portala Teleprompter.rs, Vučićev maloletni sin i dalje ide u noćne izlaske u pratnji “Kobri”. Takođe, Vučićev sin letovao je ove godine u Crnoj Gori na jahti koja je pripadala porodici Karić.

Da Vas podsetimo:  Postoje li službe bezbednosti?

Naš izvor, koji je video maloletnog Danila na jahti, posvedočio je da je premijerov sin lumpovao po luksuznim jahtama u pratnji “Kobri”.

Inače, incident na splavu “River” još uvek nije okončan. Vučić tvrdi da je pregledao “alternativne” snimke sigurnosnih kamera na kojima se navodno vidi da njegov sin nije bio ni blizu tuče.

Postavlja se pitanje zbog čega napadač na Vladimira Stojkovića još uvek nije privreden pravdi, ako taj napadač nije Danilo Vučić?

Na Fejsbuk profilu Danila Vučića Teleprompter.rs pronašao je da je maloletni sin premijera lajkovao stranice koje pozivaju na nasilje prema Vladimiru Stojkoviću. Danilo je u međuvremenu obrisao Fejsbuk profil.

Incident na “Paradi ponosa” 2014. godine otkrio je da Vučićev brat Andrej takođe šeta Srbijom u pratnji “Kobri”.

Ministar odbrane, Bratislav Gašić, izjavio je početkom 2015. godine da je i Andrej Vučić dobio vojno obezbeđenje jer je na dan održavanja “Parade ponosa” 2014. godine treblo da ide na ručak kod roditelja sa Aleksandrom Vučićem.

Pročitaj: STROGO POVERLJIVO 44-121: Misteriozni dokument koji krije istinu o Vučićevom bratu

Jedan od pripadnika “Kobri”, Saša Stanković, koji je na dan incidenta bio u pratnji Andreja Vučića, svedočio je pre nekoliko dana na sudu povodom optužbi da su pripadnici Žandarmerija neovlašćeno primenili silu.

On je direktno demantovao ministra Gašića izjavom da je tog dana slučajno sreo Andreja Vučića na ulici, iako je Gašić ranije izjavio da je on lično Andreju dodelio vojno obezbeđenje.

Stanković, koji je pripadnik premijerovog obezbeđenja, ispričao je sudu da je 28. septembra 2014. godine sa kolegama bio na zadatku opservacije šireg reona bezbednog dolaska premijera u roditeljsku kuću u Krunskoj ulici

Da Vas podsetimo:  Geodetski zavod ugovore o satelitskim snimcima proglasio tajnom da ih sakrije od Pištaljkinih novinara

Na uglu Skerlićeve i Nebojšine ulice on i Jovanović su sreli brata premijera u društvu “jednog civila”.

Zbog čega “Kobre” izbegavaju da priznaju da su u obavezi da se brinu o bezbednosti Vučićevog brata i sina? Zato što znaju da to nije u skladu sa zakonom!

Prema Uredbi Vlade Srbije o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata iz 2010. godine, koju možete pročitati na zvaničnom sajtu BIA, pravo na državno obezbeđenje imaju:

– predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade, ministar spoljnih poslova, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor Bezbednosno-informativne agencije, direktor Vojnobezbednosne agencije, direktor Vojnoobaveštajne agencije, direktor policije, strani državnici – nosioci najviših državnih funkcija tokom službenih poseta Republici Srbiji, nosioci najviših pravosudnih funkcija i drugi državni funkcioneri u zavisnosti od procene ugroženosti a po preporuci Biroa za koordinaciju rada službi, navodi se u Uredbi.

Gde ste tu pročitali “pravo na državno obezbeđenje imaju brat i sin predsednika Vlade”? U kojoj uredbi ili u kom zakonu piše da vojna policija ima obavezu da štiti brata i sina predsednika Vlade? Gde piše da imaju obavezu da ih štite dok idu na ručak kod roditelja ili dok se bahate po najskupljim beogradskim klubovima ili jahtama?

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime