Brutalan falsifikat: Srpsko groblje na KiM na Gugl mapama postalo „albansko pravoslavno groblje“

0
38

Srpsko pravoslavno groblje u Vitini na Kosovu i Metohiji dobilo je još jedan naziv na Gugl mapama – „Pravoslavno albansko groblje“ (Varrezat Ortodokse Shqiptare). Na to je reagovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je naveo da se radi o pokušaju da se ponište tragovi srpskog postojanja.

Twitter

Na Gugl mapama dodat je još jedan naziv za Srpsko pravoslavno groblje u Vitini, ali se on vidi tek kada se mapa tog mesta na Kosmetu uveća. Kada je srazmera veća, i dalje je uočljiv samo natpis Srpsko pravoslavno groblje. Međutim, kada se zumira, pojavljuje se i naziv na albanskom, koji sugeriše da se radi o nekakvom „pravoslavnom albanskom groblju“.

Sveštenik iz tog mesta Branislav Denić kaže da je reč o apsurdu, prenosi Medija centar Čaglavica. Paroh Denić ističe da je tek jutros na Gugl mapi primetio da se je srpsko pravoslavno groblje označeno kao albansko.

„Ova situacija je apsurdna. Na tom groblju se sahranjuju samo pravoslavni Srbi. Čak se na pomenutom groblju nalaze ostaci hrama Svetog Nikole“, ističe Denić.

Reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je izjavio da je „preimenovanje srpskog pravoslavnog groblja u Vitini u albansko na Gugl mapi, još jedno brutalno falsifikovanje i pokušaj Prištine da poništi tragove srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji“.

Petković je na Tviteru zatražio minimum poštovanja prema srpskim grobovima i preminulima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime