Brutalno ruše beogradsko zdanje staro 100 godina, umešan i Zvonko Veselinović

1
128

Zdanje na uglu Pasterove i Kralja Milutina u Beogradu, poznatije kao hotel „Dom“ polako ali sigurno odlazi u zaborav. Zidove stare skoro 100 godina ruše bageri, a zaglušujuću buku prave betonske bušilice koje razaraju. U čitavu priču upleten je i kontroverzni biznismen sa Kosova Zvonko Veselinović, posredstvom supruge.

Hotel Dom Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prolaznici koje smo zatekli, među kojima su i ljudi koji žive u blizini, uglavnom nisu ni znali da je rušenje zgrade u toku. Iako nisu svi hteli da govore pred kamerama, rušenje zgrade mahom odobrabvaju, ali izražavaju nadu da na ovom mestu neće biti izgrađena neka višespratnica koja bi potpuno uništila krajolik.

Teška mehanizacija već se uselila u dvorište zgrade, a pored bagera koji već uveliko ruši, zatičemo i desetak radnika.

Prolaznici koji su se zatekli na licu mesta, uglavnom su iznenađeno posmatrali.

Jedan od njih ističe da bi bilo dobro da se na mestu ovog objekta izgradi nešto što je korisnije.

„Sad vidim da ovo ruše, kako da vam kažem, ovo je stara zgrada i trebalo je odavno da se sruši, ali da se izgradi neki objekat koji bi mogao da posluži za potrebe bolnice“, bio je optimističan jedan od Beograđana.

Još 2020. godine „Ne davimo Beograd“ upozoravao je da bi „Dom“ umesto prodaje, trebalo koristiti za smeštaj kovid pacijenata, s obzirom da je tada  pandemija bila u jeku.

U oktobru iste godine, grad Beograd objavio je oglas za otuđenje objekta na adrsi Kralja Milutina 54. Ukupna cena za koju bi budući vlasnik mogao da otkupi ovu zgradu iznosi oko dva miliona evra.

Kako se navodi u oglasu, prodaje se poslovna zgrada površine od 1.600 kvadrata, na dva sprata, objekat od 70 i od 12 kvadrata.

Da Vas podsetimo:  Imena 10 nacističkih krvnika kojima novosadska vlast podiže spomenik

Zgrada današnjeg hotela „Dom“ izgrađena je 1929. godine kao „Jugoslovenski učiteljski dom“ i bila je namenjena za prijem učitelja i njihove dece. S vremenom namena ove zgrade je menjana, da bi je preuzeo Sindikat učitelja nakon Drugog svetskog rata.

Od 1963. godine urađena je adaptacija za potrebe sindikata radnika društvenih delatnosti Jugoslavije. Hotel se nalazi na atraktivnoj lokaciji, u blizini Slavije, Karađorđevog parka i brojnih ambasada.

SSP od septembra upozoravao na moguće rušenje, umešan i Veselinović

„Kako su izbori prošli tako je rušenje došlo, pa je sad na redu hotel Dom u Kralja Milutina. Na ovo planirano rušenje smo upozorili u septembru 2021. godine kada smo apelovali na institucije Beograda i Zavod za zaštitu spomenika kulture da ne dozvole rušenje starog zaštićenog Beograda kome je njihovim neradom prestala zaštita“, navela je u saopštenju potpredsednica beogradskog odbora SSP Ana Gođevac.

Po njenim rečima, gradska uprava „nije učinila apsolutno ništa“ i dozvolila da se na mestu tog objekta zida desetospratnica sa četiri podzemne etaže.

„Beograd je prodao Hotel Dom 2020. godine firmi koju su osnovale supruge kontroverznog Zvonka Veselinovića i jednog od vlasnika kockarnice Mozzart. Od septembra 2021. godine, kada smo alarmirali javnost, firma je preneta u krajnje vlasništvo izvesnom Faruku Džandžanoviću“, kazala je Gođevac.

Ona je ocenila da odgovorna uprava ne bi Beograd pretvorila u „igralište investitora“, već bi zaštitila kulturnu baštinu da je generacije koje dolaze „ne gledaju samo u knjigama“.

Autor: Andrija Lazarević
Izvor: Nova

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime