Rasipanje: Budžet grada Niša

0
1137

Grad-Niš„Ako je porodica osnovna ćelija društva, lokalna samouprava je osnovna ćelija nenamenski potrošenog narodnog novca!“

Završni račun budžeta grada Niša za 2014.g. usvojen je u maju 2015.g. Razlika planiranih i ostvarenih prihoda i rashoda je ogromna: prihodi su planirani u iznosu od 10,28 milijardi dinara, ostvareni 7,19 milijardi dinara (30% manje ostvareni od planiranih), rashodi su planirani u iznosu od 9,29 milijardi dinara, ostvareni 6,61 mlrd. dinara (29% manje ostvareni od planiranih). Koliko stručnosti je potrebno da se pogreši u planiranim i ostvarenim prihodima i rashodima skoro za trećinu? Šta bi se desilo da je država u ratu, da su osnovne potrebe pogrešno isplanirane za trećinu manje, koliko bi građana Niša umrlo od gladi zbog nestručnog i neodgovornog rada službenika grada?

Za razliku od nestručnog planiranja i ostvarenja prihoda, izvršioci su se mnogo bolje snašli u izvršenju rashoda.

GRAD NIŠ NEPRAVILNO JE STVORIO I IZVRŠIO RASHODE I IZDATKE U IZNOSU OD 1,606,319 hilj.dinara., konstatovali su predstavnici Državne revizorske institucije u izvršenoj kontroli budžeta grada Niša!!!

Da prevedemo na „srpski“ jezik: gradski i opštinski službenici su nenamenski potrošili 1,6 milijardi dinara u 2014.g.! Po prosečnom kursu od 120 din za jedan evro ukupno nenamenski je potrošeno 13,38 miliona evra!!!

Šta znači NENAMENSKO TROŠENJE NOVCA? Pod kakvom kategorijom da podvedemo taj izraz? Da li je to trošenje protiv zakona, da li je kažnjivo?

NENAMENSKO trošenje novca je novac poreskih obveznika, naplaćen za budžet preko raznih poreskih dažbina a potrošen van zakonskih okvira.

Za sve potrošeno van zakonskih okvira morao bi NEKO da odgovara.

A šta je to DRI konstatovao?

„Osnova za izražavanje mišljenja sa rezervom kao što je navedeno u ključnim nepravilnostima i šire objašnjeno u Napomenama uz Izveštaj o reviziji grad Niš je nepravilno stvorio obaveze i izvršio rashode i izdatke u iznosu od najmanje 1.606.319 hiljada dinara, i to:

Da Vas podsetimo:  Zbog Beograda na vodi ništa od povezivanja Savskog keja s Ušćem

1. 96,28 miliona dinara – nenamenski je iskoristio sredstva od namenskih javnih prihoda i primanja; 2. 67,96 miliona dinara za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose na teret poslodavca i naknade po ugovorima; 3. 302,93 miliona dinara bez osnova koji je usklađen sa propisima; 4. 235,67 miliona dinara bez validne dokumentacije; 5. 26,53 miliona dinara bez sprovedenog javnog konkursa; 6. 84,30 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki; 7. 780,26 miliona dinara za preuzete obaveze iznad odobrene aproprijacije; 8. 12,38 miliona dinara za preuzete i plaćene obaveze u iznosu većem od ugovorene vrednosti.“

Utvrđene nepravilnosti DRI je zapisao i obrazložio u Izveštaju od neverovatnih 387 strana.

Na žalost, DRI se ponašaju kao Dobrovoljni radnički instruktori jer u svom nalazu daju drugarske preporuke kako treba popraviti utvrđene nepravilnosti (ono što se popraviti ne može): uredite knjige, obezbedite pravni osnov i sl. – nigde nema preporuke: vratite novac!

Da postoje kriminalne radnje koje ne smeju proći nekažnjeno pokušava da dokaže LAF – Lokalni aktikorupcijski forum, njihovu aktivnost zabeležile su lokalne novine Južne vesti:

„Dok su revizori nadležnima u Nišu dali samo preporuke, nezavisni organ Grada Niša, Lokalni antikorupcijski forum (LAF) je svoje zaključke i ceo izveštaj dostavio nadležnim organima, zbog, kako kažu, nepravilnosti u trošenju budžetskog novca „koje otvaraju prostor za sumnju u različite vidove koruptivnog ponašanja organa javne vlasti, a štetu od takvog postupanja neopravdano trpe građani“.
Za gradonačelnika Niša ništa nije sporno, za loš izveštaj DRI i dobijenu ocenu „izveštaj sa rezervom“ odgovorne su knjigovođe zbog lošeg knjiženja, kako je izgovorio na organizovanom TV duelu u emisiji „Između redova“ lokalne TV Belami. (https://www.youtube.com/watch?v=V0wuKd5nqgQ) G. Perišić se nije mnogo uzbudio zbog nezakonito isplaćenh funkcionerskih dodataka, nezakonitog zapošljavanja, falsifikovanih putnih naloga, manjkova u blagajni, „izgorele“ evidencije izdatih i prodatih stanova, isplata iznad dozvoljenih aproprijacija. Nije mu zasmetalo što je uništeno JP Gorica, Inkubator centar u likvidaciji, što je po dvadesetak škola dnevno u blokadi zbog neizmirenih obaveza, ogromni neplaćeni računi i kreditna zaduženja…

Da Vas podsetimo:  Većina plata ispod proseka, A EVO KO ZARAĐUJE NAJVIŠE!

Da li je moguće da gradonačelnik ne poznaje procedure kretanja dokumentacije, od stvaranja pa sve do knjiženja, i da ne zna da su knjigovođe poslednja karika, ona koja obrađuje pristiglu dokumentaciju. SAMO OBRAĐUJE! Dokumentaciju stvaraju, često i falsifikuju, krše zakon na sve moguće načine gradski službenici (već pomenuti stranački kadrovi), oni koji su morali biti kontrolisani. A nisu. Novac koji je nestao je manje bitan za gradonačelnika, zašto je potrošen nenamenski i ne treba niko da pita jer „ima se, može se“.

Dobija se utisak da je nenamensko trošenje namerno izvedeno kako niko ne bi pitao za potrošena NAMENSKA SREDSTVA. Šta je sa njima, koliko je tu nepravilnosti, prepumpanih faktura na tenderima, stranački zaposlenih i isplaćenih radnika po raznim (možda nepostojećim i falsifikovanim) ugovorima za povremene i privremene poslove i još mnogo toga.

U prilogu Izveštaj DRI.

Dragan Radović

Dragan Radović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime