Čačak za pet godina izgubio 3.066 stanovnika

1
1390

ČAČAK – U Čačku u ovom trenutku živi 3.066 stanovnika manje nego pre pet godina. Gledajući aritmetičku sredinu, svake godine grad na Moravi izgubi 766 stanovnika.
Ovo su podaci koje je gostujući u emisii “Forum“ Televizije Lav izneo sociolog i demograf Goran Javorac.

– Posebno alarmantan podatak u konstelaciji strukture stanovništva je da se povećava udeo najstarijeg stanovništva, a da se smanjuje udeo najmlađeg stanovništva do 18 godina. U Čačku živi svega 17 posto stanovnika koji su mlađi od 18 godina, a 21 odsto starijih od 65 godina. Imamo jako izraženu migraciju aktivnog radno sposobnog stanovništva. Grad Čačak je jedan od gradova gde se beleži najizraženiji odliv srednjoškolske omladine. Taj podatak mora se posebno istaći, jer on nije vidljiv na terenu, budući da zbog jakog srednjoškolskog obrazovanja u Čačku imamo veliki priliv dece iz drugih gradova i opština. Na taj način pomenuti gubitak se apsorbuje – istakao je Javorac.

Prema njegovim rečima, gradovi u okruženju slične veličine imaju još porazniju statistiku. Kraljevo, recimo, gubi preko 1.000 stanovnika godišnje, a Kruševac preko 1.300.

Javorac navodi da je Čačak imao rast stanovništva sve do 2001. godine, kada grad zabeležio svoj maksimum približivši se granici od 120.000 stanovnika. U ovom trenutku u Čačku živi nešto manje od 111.000 ljudi. Za 17 godina, negativnim prirodnim priraštajem i migracijom izgubljeno je oko 8.000 stanovnika.

– Od 2001. godine u Čačku je prvi put zabeležena negativna migracija. Do tada u Čačak se više ljudi doseljavalo nego što se iseljavalo. Pošto su okolna područja bukvalno demografski mrtva, gde će se dogoditi situacija, kao na primer u Lučanima, da će svaki treći stanovnik biti stariji od 60 godina sredinom ovog veka, mi nemamo više da crpimo mlado stanovništvo ka našem gradu. Poslednje tri godine što se tiče migracije u minusu smo između 120 i 190 stanovnika – zaključio je Javorac.

Da Vas podsetimo:  Za SNS u Kosjeriću glasao muškarac koji je preminuo

Izvor: TV Lav, Morava info

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime