Čak 9,3 odsto ljudi u Srbiji nema nijedan zub

2
953

Tek 8,5 odsto stanovnika Srbije ima sve svoje zube, dok 9,3 odsto građana nema nijedan zub u vilici. Sa tom statistikom Srbija je, nažalost, evropski rekorder po broju krezubih i bezubih pacijenata.
zubi pregled

zubarDoc. dr Miodrag Šćepanović sa Klinike za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta za RTS kaže da iako je protetika za veći broj stanovnika nedostupna, problem može da se reši i sa malim brojem implantata.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Miodrag Šćepanović je rekao da je u sezoni odmora preporučljivo nedelju dana pred put obići stomatologa, radi eventualnog sprečavanja problema na odmoru.
“Zubobolja može biti vrlo neprijatna. Potrebno je uraditi pregled nedelju dana pred odmor, ali ne počinjite krupne intervencije pre samog odlaska, da se tamo ne bi javili problemi”, kaže Šćepanović.

Ističe da građani u putnoj torbi, za svaki slučaj, treba da imaju analgetik i antibiotik.
Već nekoliko godina mnogi stranci i dijaspora odmor koriste kako bi došli u Srbiju i napravili lep osmeh. Šćepanović kaže da oni ne dolaze samo zbog niskih cena, već i zbog dobrog kvaliteta i usluga koje dobijaju u Srbiji.

“Pratimo svetske trendove, idemo u korak sa bilo kojim zapadnom zemljom”, tvrdi Šćepanović.
Kaže da je u rešavanju stomatoloških problema važna podrška Ministarstva zdravlja, jer je stomatologija u okolnim zemljama ozbiljna privredna grana.

Govoreći o implantima, koji su za većinu građana nedostižni, Šćepanović ističe da i mali broj implantata može drastično da promeni izgled.

“S obzirom na to da je bezubost zdravstveni problem, mogu stradati i razni organi ako se žvakanje ne odvija kako bi trebalo, potražite stručno mišljenje da li bi ugradnja malog broja implantata mogla da reši problem”, zaključio je Šćepanović.

Da Vas podsetimo:  EPIGRAMI-PARTIJSKI DESANT

www.ozonpress.net

2 KOMENTARA

  1. I još kad bi nam objasnili razloge bezubosti…
    Da li je to nehigijena? Da li je to loša ishrana? Da li je to loš kvalitet vode? Da li je to nebriga društva koje stanovnike u zabačenijim mestima zaobilazi sa edukacijom. U koliko manjih mesta odlaze stomatolozi ( povremeno) i vrše i edukaciju i preglede?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime