Car Murat i premijer Vučić

2
1637

124478-004-b861ff5fSkoro da je nemoguće uspostaviti ravnotežu između potrebe za autokratskom vladavinom nad jednim narodom i potrebe za ogovaranjem tog istog naroda … što kad bi bilo istina, najpre bi tog premijera pogodilo. To jest, kakva je čast biti na čelu jednog naroda, koji je tako i toliko bezvredan! Ali i obrnuto, ako takve pogrde slušaju svakog dana, zašto su ga onda birali?

Eto, sad kad je počela priča o kandidatu za predsednika republike, kad se svakog dana na nekoj društvenoj mreži pojavi nečiji kandidat, a kad svima preko zvaničnih TV i drugih medija odgovara premijer, koji još uvek drži publiku u neizvesnosti oko eventualne sopstvene kandidature, našao je za shodno da ih upozori da on, čak i dok nisu raspisani izbori, pobeđuje i dalje svoje konkurente (Šešelja, Jankovića, Jeremića…) , „mada se ne zna šta će biti na pravim izborima“, ali neka znaju „da je on uvek pobednik, kad reši da se kandiduje.“

No. i u ovom predizbornom vremenu, on nije zaboravio svoju potrebu da ogovara narod koji će, možda, da ga bira, pa kao što je red i što se redovno čini, na njegovim svakodnevnim konferencijama za štampu, novinarska pitanja su novinarima unapred dostavljena, kako ne bi izmišljali neke nepristojne stvari, pa tako i za konferenciju koja je bila posvećena kandidatima za izbore predsednika republike, kada je ovima „palo na pamet“, da pitaju da li oseća da je u istoj situaciji u kojoj je bio knez Lazar pred Kosovsku bitku, kada je car Murat naredio „da svi Turci krenu na kneza Lazara !“

Vučić je odgovorio da on „ne liči na Lazara, a ovde nema junaka, ni ozbiljnih stratega, kao što je bio Murat. Bio je to ozbiljan čovek, vojskovođa, a ovi naši ne mogu ni skute da mu nose!“

Ne seti se da je među našima bio i jedan junak koji se probio kroz tu silnu tursku vojsku („Da iz neba plaha kiša padne/ nigde ne bi na zemljicu pala/ već na dobre konje i junake“) i tog vojskovođu i stratega rasporio!

Sedmi je vek kako Srbi i Crnogorci žive u slavi junaštva Miloša Obilića! Ali, eto, nije dospeo do Vučića!

Što mu ne smeta, da veruje i druge ubeđuje da je on jedinstven i neponovljiv.

Ipak, setio se, „imamo hrabrosti, ali nemamo mudrosti.“

Zato uvodi dualno obrazovanje, nešto slično zanatskoj školi, koja navodno obezbeđuje zaposlenje u stranim firmama.

Idemo da vidimo!

Znano je da se ovih dana Vučić hvalio:

Da Vas podsetimo:  Prosveta na margini kvantnog skoka

„Iscepao sam sve predloge ministarstva za budžet i vratio ih na ponovnu izradu. Dobar ministar je onaj koji će da sačuva pare!“

Znači, Dušan Vujović, koji je penzioner Svetske banke, nije sposoban ministar finansija.

A zar nije dobar i onaj premijer koji nastoji da sačuva pare!

A koliko milijardi će da koštaju novi, opet nepotrebni, izbori?

To nit ga ko pita, niti je novinarima dato to pitanje da bi ga postavili Vučiću? O tome se još ne govori ni u Skupštini! A što da se govori? Zar ona nešto uopšte odlučuje?

Lepo kaže Prof. dr Srđa Trifković „Uz sve svoje analitičke sposobnosti, nisam sposoban da prodrem u svu suptilnost i tanananost strateških koncepcija. koje zrače iz Nemanjine 11.“

No, treba reći, nema ništa u ovoj zemlji što je od nekog značaja a da nije urađeno, na primitivno nasilnički način, a da se to odmah ne primeti, počev od Savamale do Jajinca, a sad od prerane priče o predsedničkim do iznenedne ideje o opštim izborima, što sve stvara utisak da se ova država pretvara u jedan specifični buvljak.

I kako državu čini jedan čovek, to iza svakog dešavanja i njegovog primitivnog i nasilnog organizovanja stoji taj čovek, od čijeg oskudnog i jednoznačnog ukusa zavisi ceo državni život, koji ima smisla samo ako se on održi na vlasti, kom cilju je sve podređeno.

U stvari, nije reč samo o ukusu, već najpre o obavezama koje su on i Nikolić preuzeli kada su napuštali Šešelja i svoje lažno nacionalno opredeljenje.

Kažemo – lažno, jer u godinama u kojima su tada bili ne prave se takvi skandalozni i tragični obrti, koji ne priliče časnim i poštenim ljudima.

Ako jednom bude otkrivena cela igra oko stvaranja SNS-a, tada će valjda biti otkriven povod i razlog uspostavljanja prijateljstva između svemoćnog šefa Tadićevog kabineta, pok. Mikija Rakića i Vučića, koja je veza bila uvod u pomoć Rakića i Tadića u njihovom odcepljenju od Šešelja i stvaranju nove stranke.

U jednom svom javljanju Vikiliks kaže: „Boris Tadić i (pok.) Miki Rakić, po nalogu CIE, napravili su Naprednu stranku“, a sam Tadić je priznao na TV Zagrebu, da mu je sa Zapada predočena nužnost stvaranja jedne jake opozicione stranke, što je on i omogućio, ne sanjajući da će Šešeljevi radikali gotovo listom prići Tomi i Vučiću, i tako stvoriti proevropsku stranku, s kojom će se popeti na vlast.

Drugim rečima, omogućili su ideju Druge Srbije, koju Vučić nikad nije priznao, i ako se po njoj kreće, u društvu sa Vukom Draškovićem, koji je samog sebe proglasio za čelnika te Druge Srbije

Da Vas podsetimo:  KRAĐA IZBORA ILI SRBIJE: Kucnuo je čas, još mesec dana za odbranu države – odlučuje Sveti Sava

Ta srodnost, odredila je i Vučićevu koaliciju sa Vukom, iako se Vučić, suprotno Vuku, čuva uvođenja sankcija Rusiji, dok Vuk poručuje „Treba napustiti teren zaklinjanja da nećemo nikad uvesti sankcije Rusiji!“ uz to i da je naše mesto u NATO, što formalno Vučić i Nikolić odbijaju, mada izjavljuju da žele da sarađuju sa njim, čuvajući tako našu vojnu neutralnost, ali i verujući da su Srbi glupi i blesavi i da u toj „saradnji“ ne vide opasnost za sebe.

Naravno, već smo navikli da zaklinjanja mnogo ne znače, važniji je interes i garancija održavanja na vlasti, što je odlučilo Vučića i Tomu da promene svoje zakletve, od kojih je jedna i u Sabornoj crkvi napisana i potpisana.

Poznato je da se SPC svakoj vlasti obavezivala da će se čuvati od politike, ali nije poznato da se pred samom sobom obavezala da će se čuvati i od mogućih pismenih zakletava u okviru crkve!

Pa ipak, niko iz SPC nije reagovao na izneveravanja, i pismenih i usmenih, zakletava.

Šta više, patrijarh je izjavio da treba verovati da će Vučić izvući Srbiju iz pepela! Što mu nije smetalo da u drugom krugu glasa za Tadića!

Uostalom, i Dačić je glasao u drugom krugu za Tadića!

I postao Tomin predsednik vlade!..

Ko zna šta će se u ovoj i ovakvoj Srbiji još sve desiti i dešavati?! Kraj 115 stranaka na čelu sa ambicioznim palanačkim liderima, koji maštaju o sebi i svojoj vlasti, daleko od stvarne obnove nacionalne svesti, kao nužnoj osnovi državne ideje.

Vučić stalno priča o prvenstvu u regionu, pa čak i u Evropi, ne videći i ne priznavajući da je Srbija jedina država na Balkanu, koja nema čvrstu nacionalnu osnovu, iako je jedina i prva na njenoj osnovi i njenim snagama, uspostavljena.

Njegov nezvanični portparol, Vulin, uputio je ovih dana, „apel Evropi da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj“.

Čudno i neverovatno, kad se ima u vidu da je Vučić najavio „istinsku normalizaciju“ odnosa sa novom hrvatskom vladom, zar je taj pristojan premijer Plenković dozvolio to bujanje! Pa čak i slikanje predsednice Kolinde sa ustaškom zastavom, a sad postavljanjem panoa u Jasenovcu sa ustaškom parolom „Za dom spremni!“

Po svemu sudeći Vedrana Rudan je u pravu kad piše: „U Hrvatskoj je svima lakše kad zapeva Tompson“.

Nikako ni Vulin, ni Vučić, ni Nikolić, ni ostali, da utuve ono što je rekla Kolinda: „Mi znamo s kim smo, kome pripadamo i ko nam je prijatelj.“

Da Vas podsetimo:  Društvo psihologa Srbije: Stanje u društvu nepodnošljivo

Znamo li mi?

Nikolić je u svojoj udvoričkoj misiji uspeo da proglasi Srbiju zemljom kojoj je ceo svet prijatelj, čak da mi nemamo neprijatelje.

Međutim, u tom pogledu mi se očigledno ne možemo „takmičiti“ sa Hrvatima . Ma šta oni radili uvek će biti s onima kojima pripadaju i koji su im prijatelji, a to je ceo Zapad, iako svi nisu s Vatikanom.

Mi verujemo da bivši radikali koji su postali napradnjaci, na čelu sa Nikolićem i Vučićem, nisu promenili svoje srpsko opredeljenje, jer ga nisu ni imali. Želeli su samo korist i vlast kao radikali, i kad su videli da do nje, preko njih, ne mogu doći, oni su, grdna većina, poleteli za Nikolićem i Vučićem, verujući da će sa njima doći do onog što ih je uvuklo u „politiku“.

Čudi samo jedno, da Šešelj to neće da vidi i prizna. Umesto da formalno iz stranke istera sve bivše radikale koji su postali naprednjaci, i tako ih liši prava da se prikazuju moralnim ličnostima, na čelu sa Vučićem i Nikolićem, on se jedino okomljuje na Nikolića, više šegačeći se no argumentovano, ali ni njega nije isključio formalno iz stranke, dok sa Vučićem kao da koketira, čak mu priznaje vlast, koju je ovaj ostvario sa onima, koje je, u svoje vreme, Šešelj privukao u radikalnu stranku.

Do koje mere Vučićev režim ide proziv Srba i Srbije pokazao je, po ko zna koji put, advokat Stefan Karganović, komentarišući izmenu Krivičnog zakona, po kom svako negiranje genocida povlači za sobom kaznu od 6 meseci do 5 godina zatvora.

Međutim Karganović originalnom dokumentacijom dokazuje da to nije stav EU, tj. da ne moraju da ga usvoje ni sve članice EU, što i nisu učinile. Ali, ako su ga i usvojile, propisali su onu kaznu koju je usvojila EU, od 6 meseci do 3 godine !!!!

A Vučić hoće – 5 godina!

Misli li, a misli, da se i tom većom kaznom dodvori EU, kao i njenim usvajanjem koja nije obavezna, kao što je Karganović dokazao, jer nije obavezna ni za članove, a kamoli za Srbiju koja ima da izdrži rasprave oko tolikih poglavlja.

Sve to svakako zna i mlada ministarka, pa je ipak posegla za neistinom, tvrdeći da izmenu Krivičnog zakona traži EU i da je ona obavezna sa kaznom do 5 godina!

Kud će joj , i njoj i Vučiću, obraz kod takvih neistina!

Hoće li oni koji sebe nazivaju opozicijom, dići svoj glas u Skupšštini, i izvan nje?

Turlakov

Slobodan Turlakov

intermagazin.rs

2 KOMENTARA

  1. Hoće li oni koji sebe nazivaju opozicijom, dići svoj glas u Skupšštini, i izvan nje? – Ta bedna opozicija je postavila temelj ove EU poniznosti tako da na zalost u Srbiji nema dovoljno snage da se neko obracuna sa opozicijom i sa pozicijom. Trenutnim vladarima Srbije ovi najvise odgovaraju. Cine bas ono sto velikm vladarima iz mraka odgovara, pljuju i deru vlastiti narod, ovo sve vise lici na vreme austrougara i otomana.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime