Čedomir Antić: Otvoreno pismo premijeru

2
4646

Gospodine predsedničke srpske vlade,

Pišem Vam javno zato što sam uveren da službena pisma shvatate lično. Ne pišem Vam da bih Vas hvalio jer mislim da Vam takva obraćanja štete i da ih odavno sami podstičete. Želim da se javnost osvedoči da i Vi znate. Zato Vam pišem na ovaj način.

Cedomir-Antic-istoricar
Dr Čedomir Antić

Regionalna politika koju vodite doživela je potpuni neuspeh. Vi naravno, neprekidno procenjujući raspoloženje prosečnih birača i oslanjajući se na pohvale koje Vam izriču predstavnici nekoliko evropskih i jedne prekookeanske države, jamačno mislite suprotno i ovo moje obraćanje primili biste kao ozbiljno samo kada bih i ja mogao da se pohvalim da bi za mene glasalo bar dva miliona birača.

U tom slučaju bi me predali Pinku i Informeru umesto da odgovorite.

Uveravam Vas, gospodine predsedniče srpske vlade, da grešite. Vi mislite na sledeće izbore – ja na decenije… Sigurni ste da ste uhvatili Boga za bradu i videli Angelu Merkel kako se smeje… Ja sam pak začuđen što neko Vaše pameti i obrazovanja ne pomišlja gde su ona trojica Srba koji su pre Vas, tokom proteklih dvadeset pet godina, imali podršku više od dva miliona građana…

German Chancellor Angela Merkel, left, welcomes the Prime Minister of Serbia Aleksandar Vucic, right, with military honors at the chancellery in Berlin, Wednesday, June 11, 2014. (AP Photo/Markus Schreiber)
Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Vas hvale, srpski premijeru, a srpski narod koji živi u našim zemljama izvan granica otadžbine obespravljaju. Mislite li da je to slučajna koincidencija ili je, možda, prvo posledica drugog?

No, ako se bar ne pribojavite Miloševićeve sudbine, ako bi Vam bilo drago da služite kao neka krpa ili Tadić… Zar Vam je promakao bizarni obrazac kod Sremsko-Baranjske oblasti i Severnog Kosova? Tiranin kome ste nekad držali govor na mitingu sahrane, dozvolio je obespravljivanje Srba iz Vukovara, baš kao što su Vaše vlade prihvatile uključivanje Severa u „Republjik Kosova”. Milošević je pustio da Erdutski sporazum nikada ne bude sproveden i da Zajedničko veće opština u Slavoniji bude samo nevladina organizacija. Ista sudbina se smeši Zajednici srpskih opština na Kosovu. U Vukovaru je poruka Srbima upućena kada je sporazumu naklonjeni Slavko Dokmanović uhapšen i poslan u Hag. U smrt. Na Kosovu je pobornik sporazuma i popuštanja, Oliver Ivanović, takođe uhapšen i danas je žrtva…

Da Vas podsetimo:  Povoljan je trenutak za povlačenje egzistencijalnih i dugoročnih srpskih poteza

Vidite li sudbinu prijatelja političara i birokrata čijom se naklonošću dičite? Želite li sudbinu „garanata mira”, „reformskih šampiona”, „mr Juropa” iz Beograda – koji su svi postali politička arheologija? Ili se možda nadate sudbini članova tog političkog harema iz Azije i Afrike…?

Sedmi godišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu, koji je objavio Napredni klub, govori da stanje ovih prava nije bilo gore čitavu deceniju… Prava Srba u Hrvatskoj gaze duboko podeljene i radikalizovane elite. Srpski narod i Srbija nisu učesnici sukoba, već izgovor i most pomirenja dve sukobljene Hrvatske. Nepromišljena politika Srbije, opterećena prošlošću dvojice čelnih političara, takođe je doprinela ovome. Note i pozivi ne vrede. EU namerno sve predstavlja kao pitanje manjinskih prava, za koja nije nadležna. No, pošto se ovako razlikuje obim prava raznih manjina u Hrvatskoj, reč je o kršenju ljudskih prava.

Vi ne možete da promenite strane političare koji na mržnji grade politike i pravdaju karijere… Ali možete li da prestanete da gasite ustanove koje štite srpski narod izvan Srbije? Možete li da u svakoj ovakvoj situaciji kao odgovor povećate danas simbolična budžetska sredstva za Srbe izvan Srbije?

Odakle Vam pravo da se uopšte oglašavate o referendumu koji u Republici Srpskoj treba da zaštiti dejtonski ustav? Ako niste spremni da zaštitite autonomiju Srpske od onih drugara koji misle da su entitetska policija i ministarstvo poljoprivrede protivni evropskim reformama a trpe ih u desetak država unije, onda se bar ne izjašnjavajte. Znate li da se stranka Vašeg prijatelja Bakira Izetbegovića u maju 2015. programski opredelila za ukidanje Republike Srpske?

Srpski premijeru, da li ste reagovali kada je premijer Crne Gore izjavio da su Crnoj Gori mnogi hteli da nametnu „tuđinski jezik” umesto „svog crnogorskog”, a tim – srpskim jezikom govori većina građana Crne Gore?

Da Vas podsetimo:  Dopuna obrazloženja…

Šta je sa pravima Srba u Raminoj Albaniji? Znate li da plaćaju 700 evra kazne ako se izjasne drugačije nego u vreme staljinizma?

Ima, gospodine predsedniče vlade još pedesetak ovakvih činjenica… Na putu ka Evropskoj uniji, koji će trajati još najmanje deceniju, a možda i nekoliko puta toliko, neće nam pomoći ako žrtvujemo četvrtinu srpskog naroda. Naprotiv. Ni deklarativne izjave tu ne pomažu… Ni domaći zadaci Vašeg ministra koji tvrdi da je posle Vas u celom narodu po kalibru drugi patriota, kome ste prepustili da se bavi Srpstvom u čemu ima uspeha koliko i u imitiranju Majkovskog, Lorke i Nerude.

Dr Čedomir Antić

napredniklub.org

2 KOMENTARA

  1. Kažu dokon pop i jariće krsti.Biste li vi gospodine Čedomire sa Čedomirom ( tarzana) Jovanović perjanica inicijalne kapisle oktobarskih promena ( studentski bunt) ? Biste li vi istaknut funkcioner vladajuće ( presednik) koalicije one takođe propale Srbije odnosno SCG. Zašto vi ne napraviste strategiju ,,izvlačenja iz ambisa“ sadašnje Srbije,no je još više diskreditovaste. Sve masonske mašinerije su pokrenute da se izgubi prethrišćansko srpsko nasleđe,pa i sa vama i sa Vučićem,Dačićem,Tačićem,..Dakle,neka nas u svojoj muci jer vi ste istoričar,koji kao i vaše kolege krivotvorenu istoriju prihvatate,propagirate a istinu ne poznajete.Srpsko biće je suština vekovnog postojanja.Vi to niste.Dakle,ne brinite brige manastira Jovanja,Preobraženja,…koje u vreme vaših političkih zafrkancija i bahanalija ,,ozbiljni igrači“ potopiše ili srušiše do temelja.Vi ne razumete suštinu,a ona je na drugim fakultetima ( formalnim i neformalnim) moguća bila kao deo lične kognitivne-konativne sposobnosti da se prozre.p.s. Mi smo kao Srbi sa identitetom ,vaši( od Aleksandra karađorđevića) taoci.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime